Παγκόσμιο κύμα «Αγανακτισμένων» το Σάββατο

Μετά τις αραβικές χώρες, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Wall Street, το κίνημα της «αγανάκτησης» παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο οργανώνουν μεγάλες διαμαρτυρίες στις πόλεις τους αυτό το Σάββατο.
Παγκόσμιο κύμα «Αγανακτισμένων» το Σάββατο
Τι κοινό έχει η Νέα Ζηλανδία με την Αλάσκα, το Λονδίνο με την Ουάσιγκτον και η νεοϋορκέζικη Wall Street με την Φρανκφούρτη; Ό,τι κοινό είχε και η πλατεία Συντάγματος με τους Ισπανούς που κατασκήνωσαν το καλοκαίρι στις μαδριλένικες πλατείες: την Αγανάκτηση για το οικονομικό σύστημα του πλανήτη που έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Γι’ αυτό λοιπόν, μετά την «Αραβική Άνοιξη» στην Βόρεια Αφρική που άνθησε μέσα από τα social networks, μετά τους Indignados και τους Αγανακτισμένους, η σκυτάλη της διαμαρτυρίας περνά στον υπόλοιπο πλανήτη, που αποφάσισε να κινητοποιηθεί μαζικά στις 15 Οκτωβρίου.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το πρόσφατο παράδειγμα του κινήματος «Occupy Wall Street» στο Μανχάταν έσπρωξε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να οργανώσουν ανάλογα κινήματα στις χώρες τους και να φροντίσουν ώστε όλοι τους να συντονιστούν, ξεκινώντας τις ειρηνικές «πολιορκίες» τους την ίδια ημέρα: αυτό το Σάββατο.

Αυτή τη στιγμή στην Νέα Υόρκη, το κίνημα μετρά εκατοντάδες συμμετέχοντες και καλεί ενισχύσεις, ενώ οι κάτοικοι της Ρώμης ετοιμάζονται να συρρεύσουν κατά χιλιάδες στο σαββατιάτικο ραντεβού, που συμπίπτει με πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προανήγγειλε ο Μπερλουσκόνι.

Άλλες ομάδες που συντονίστηκαν στην «αγανάκτηση» και δημιούργησαν «ρεύμα» στο Facebook και στο Twitter με το hashtag #O15 (October 15) εντοπίζονται στην Νέα Ζηλανδία, με σύνθημα «Occupy Auckland», στην Βρετανία, με σύνθημα «Occupy London Stock Exchange», στην Φρανκφούρτη, όπου τα βέλη θα στραφούν προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και στην Αλάσκα, στο Σύδνεϋ, ακόμη και στην γραφική αγγλική πόλη του Norwich.

Οι ομάδες προσπαθούν να τονίσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των συγκεντρώσεων προτρέποντας τους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους «ανοιχτά μυαλά, υπνόσακους, φαγητό και ζεστά ρούχα». Ωστόσο, οι υπεύθυνοι ασφαλείας σε πολλές πόλεις φοβούνται πώς τα πράγματα μπορούν να πάρουν βίαιες προεκτάσεις, ιδιαίτερα στο Λονδίνο όπου οι μνήμες των φοιτητικών επεισοδίων είναι πολύ πρόσφατες.

«Ήρθε η ώρα να ενωθούμε», προτρέπει η ιστοσελίδα 15octobernet με σύνθημα United for #GlobalChange. "Δεν είμαστε έρμαια στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών που δε μας αντιπροσωπεύουν. Θα διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά, θα συζητήσουμε και θα οργανωθούμε μέχρι να τα καταφέρουμε", επισημαίνουν οι ιδρυτές του κινήματος.

Το εγχείρημα αποτελεί επίσης άλλη μια αφορμή να μελετηθεί η επίδραση και η αποτελεσματικότητα των social media, που έκαναν την διαφορά και στον αραβικό κόσμο την περασμένη Άνοιξη.

«Οι κυβερνήσεις λειτουργούν για το όφελος των λίγων, αγνοώντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας και το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος που πληρώνουμε όλοι. Αυτή η ανυπόφορη κατάσταση πρέπει να σταματήσει», επισημαίνει η ιστοσελίδα 15octobernet που συντονίζει τις παγκόσμιες συγκεντρώσεις, οι οποίες μέχρι τώρα φτάνουν τις 951, σε 82 χώρες του κόσμου.



Μάθετε περισσότερα στην επίσημη σελίδα των παγκόσμιων κινητοποιήσεων πατώντας εδώ

Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v