«Χαμένος» Μπετόβεν θα ακουστεί στο Μάνστεστερ

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 200 χρόνια θα παρουσιαστεί στο κοινό μια προσομοίωση ενός χαμένου έργου του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν στο Martin Harris Centre του Μάντσεστερ.
«Χαμένος» Μπετόβεν θα ακουστεί στο Μάνστεστερ
Ο Μπετόβεν συνέθεσε το κομμάτι αυτό για το κουαρτέτο εγχόρδων «Opus 18 Number Two» το 1799, αλλά το απέρριψε αμέσως και έγραψε μια άλλη έκδοση ένα χρόνο μετά. Το αυθεντικό κομμάτι χάθηκε, αλλά χάρη στον καθηγητή Μπάρυ Κούπερ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ το κοινό θα έχει την δυνατότητα να το απολαύσει ολόκληρο σχεδόν δύο αιώνες μετά.

Ο καθηγητής συγκέντρωσε τα προσχέδια που επιβίωσαν και συμπλήρωσε μόνος του τα κενά, ολοκληρώνοντας έτσι το έργο του συνθέτη. «Το έργο θα μοιάζει αρκετά με αυτό που είχε συνθέσει ο Μπετόβεν, αν και προφανώς δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο», δήλωσε ο Κούπερ στο BBC.

Το αυθεντικό έργο είχε γραφτεί προς τιμή του Πρίγκηπα Franz Joseph Maximilian von Lobkowitz το 1799, αλλά το πλήρες χειρόγραφο της αρχικής σύνθεσης δεν είχε δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Ο Μπετόβεν όμως, είχε στείλει γράμμα σε έναν φίλο του το 1801, λέγοντάς του ότι δεν είχε ακόμα ολοκληρώσει την σύνθεση των κουαρτέτων την στιγμή που έγραφε το πρωτότυπο.

«Ήταν τελειομανής», λέει ο Κούπερ. «Αισθανόταν ότι την στιγμή που έγραψε το έργο, δεν ήξερε πώς να γράφει κουαρτέτα. Για οποιονδήποτε άλλο συνθέτη θα ήταν ευχής έργο να γράψει ένα τέτοιο υπέροχο κομμάτι».

Το πλήρες έργο θα παρουσιάσει το κουαρτέτο του πανεπιστημίου “Quatuor Danel” στο Martin Harris Centre του Μάντσεστερ την ερχόμενη Πέμπτη.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v