Αμήχανες καταστάσεις; Πώς θα τις αποφύγετε

Το να βρεις κάτι έξυπνο ή ενδιαφέρον να πεις ή να ρωτήσεις σε στιγμές αμηχανίας -ή βαρεμάρας- δείχνει ότι είσαι επικοινωνιακός και ευφυής. Κέρδισε περισσότερα credits έχοντας μερικά «πρόχειρα» θέματα για τις αμήχανες καταστάσεις.
Αμήχανες καταστάσεις; Πώς θα τις αποφύγετε
Στο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι με τα δεύτερα και τρίτα ξαδέρφια. Στο meeting την ώρα του ολιγόλεπτου διαλείμματος. Στο ασανσέρ που μόλις «έμεινε». Όλοι έχουμε βρεθεί σε, λίγο ή πολύ, αμήχανες καταστάσεις κατά τις οποίες κάποιος περιμένει από εμάς κάτι (ενδιαφέρον; Ευφυές;) να πούμε για να… σπάσει ο πάγος. Και είναι ακριβώς εκείνες οι στιγμές που το μυαλό μας «κολλάει» και χαμογελάμε αμήχανα. Εκτός αν έχουμε πάντα κάποια «πρόχειρα» θέματα στο πίσω μέρος του μυαλού μας…

Αμήχανη στιγμή #1
Βρίσκεσαι στο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, ανάμεσα σε συγγενείς που έχεις χρόνια να δεις, και όλοι τρώτε χωρίς να λέτε κουβέντα, κοιτάζοντας λοξά ο ένας τον άλλο.
Τι να πεις/ρωτήσεις: «Γιαγιά θυμάσαι τότε που ήμασταν μικρά και μας έλεγες την –αστεία, παράξενη, ενδιαφέρουσα- ιστορία για το πώς γνωρίστηκαν οι γονείς σου;», «Θεία πώς ήταν η μαμά/ο μπαμπάς μου στην εφηβεία;», «Ξάδερφε θύμισέ μου με τι ακριβώς ασχολείσαι;».

Αμήχανη στιγμή #2
Το κινητό του αφεντικού χτυπά για ακόμα μια φορά και αναγκάζεται να το σηκώσει, αφήνοντας λίγο χρόνο για διάλειμμα την ώρα του meeting. Οι -νέοι- συνάδελφοί σου περιμένουν από εσένα να πεις κάτι για να «σπάσει ο πάγος».
Τι να πεις/ρωτήσεις: «Αναρωτιέμαι, αν μπορούσαμε να πάρουμε συνέντευξη από οποιονδήποτε, σε ποιον θα δίναμε προτεραιότητα;», «Πού θα είμαστε, άραγε, μέσα στην επόμενη δεκαετία;», «Ποιος σας επηρέασε για να σπουδάσετε ό,τι σπουδάσατε; Ποιος άσκησε μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή σας;», «Τι ήθελες να γίνεις όταν ήσουν μικρός;», «Αν μπορούσατε να κάνετε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, τι θα ήταν αυτό;», «Πείτε μου κάποια -περίεργη, ενδιαφέρουσα, αστεία- στιγμή από την επαγγελματική σας πορεία».

Αμήχανη στιγμή #3
Επισκέπτεσαι τον αγαπημένο σου ξάδερφο στο νοσοκομείο, ο οποίος έχει μόλις εγχειριστεί και τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ αισιόδοξα.
Τι να πεις/ρωτήσεις: «Μίλησέ μου για την ασθένειά σου; Πώς πρωτοκατάλαβες ότι κάτι δεν πάει καλά;», «Σκέφτεσαι τον θάνατο; Φοβάσαι; Πώς πιστεύεις ότι θα είναι;», «Κι αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή; Πώς θέλεις να είναι;», «Υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχεις μετανιώσει στη ζωή σου; Πράγματα που θέλεις να κάνεις και φοβάσαι ότι δεν θα προλάβεις;», «Τελικά ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή;».

Αμήχανη στιγμή #4
Το ασανσέρ παθαίνει βλάβη και μένει στη μέση του ορόφου με εσένα και τη νέα γειτόνισσα να κοιτάζεστε αμήχανα, όση ώρα περιμένετε βοήθεια. (Το σενάριο μπορεί να μεταφερθεί και στο λεωφορείο, όπου τυχαία κάθεστε σε διπλανές θέσεις).
Τι να πεις/ρωτήσεις: «Πώς αποφασίσατε να μετακομίσετε στην πολυκατοικία;», «Πού μένατε μέχρι πρότινος;», «Σας αρέσει η περιοχή;», «Έχετε γνωρίσει τους υπόλοιπους γείτονες;», «Εργάζεστε; Μακριά;», «Υπάρχει κάποια βελτίωση που θα προτείνατε να κάνουμε στην πολυκατοικία;».

Αμήχανη στιγμή #5
Ο -έφηβος- γιος σας αποδέχτηκε επιτέλους το αίτημα να έρθει μαζί σας για φαγητό και, αφού κουβάλησε και τον κολλητό του, σας κοιτάζει κατά τη διάρκεια του γεύματος σαν εξωγήινο.
Τι να πείτε/ρωτήσετε: «Λένε ότι τα παιδιά έχουν μνήμες από τριών ετών. Εσένα, ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση από όταν ήσουν μικρός;», «Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον;», «Υπάρχει κάτι που δεν ξέρεις για εμένα και θα ήθελες να το μάθεις;», «Ποιο είναι το χειρότερο και ποιο το καλύτερο πράγμα που πιστεύεις πως έχεις κάνει μέχρι σήμερα;», «Πώς φαντάζεσαι την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σου;»

Δείτε στα Σχετικά Άρθρα ιδέες/συζητήσεις για να σπάσει ο πάγος στο πρώτο ραντεβού και πώς να αντιμετωπίσετε τι πιο άβολες καταστάσεις.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v