Πρώτο ραντεβού: Τι να λέμε τώρα…

Όσο απίθανο κι αν μοιάζει την ώρα που κοιτάζετε εκστατικοί το νέο αντικείμενο του πόθου σας, υπάρχουν άπειρα θέματα προς συζήτηση που δεν περιλαμβάνουν τον γενέθλιο χάρτη του ή οτιδήποτε θα ρωτούσε ένας απογραφέας. Τα συγκεντρώσαμε για να… ξεκολλήσετε.
Πρώτο ραντεβού: Τι να λέμε τώρα…
Αν υπήρχε μια ιστοσελίδα που να συγκεντρώνει όλες τις πετυχημένες, έξυπνες, πνευματώδεις συζητήσεις-για-πρώτα-ραντεβού, όπως υπάρχουν ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν όλες τις πιθανές και απίθανες ερωτήσεις για interview, ο πλανήτης θα είχε απαλλαγεί από την ερώτηση «έχεις αδέλφια;». Και το σύμπαν των πρώτων ραντεβού θα είχε γίνει ένα «κλικ» πιο ενδιαφέρον.

Εν αναμονή της εν λόγω ιστοσελίδας, συγκεντρώσαμε μερικές πρώτες ιδέες για «ασφαλή» αλλά όχι βαρετά μέχρι θανάτου θέματα που θα οδηγήσουν το πρώτο σας ραντεβού προς την επιθυμητή κατεύθυνση…

Οι τέχνες: Με ιδιαίτερη προτίμηση σε εκείνες που αγαπά (σχεδόν) όλος ο κόσμος, όπως το σινεμά και η μουσική. Τα συγκροτήματα που ακούγατε –οποία σύμπτωσις– και οι δύο από μικροί, όπως και οι αγαπημένες σας ταινίες, μπορούν να οδηγήσουν πρώτον σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση και δεύτερον σε μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πρόταση για δεύτερο ραντεβού σε ένα σινεμά ή μια συναυλία. Διπλό σκορ.

Τα ταξίδια: Οι ερωτήσεις σχετικά με τα ταξίδια που έκανε ή που θα ήθελε να κάνει ο/η συνοδός σας, όπως και οι διηγήσεις σχετικά με τα δικά σας –όσο δεν γίνονται ατελείωτες και βαρετές– δεν ανοίγουν απλά μια ευχάριστη συζήτηση, αλλά δείχνουν επίσης πολλά για τον χαρακτήρα του καθενός: από το αν είναι δραστήριος ή περιπετειώδης, μέχρι το αν οι προτιμήσεις του ταιριάζουν με τις δικές σας.

Το φαγητό: Όσο αυτονόητο και αν ακούγεται, οι περισσότερες συζητήσεις που γίνονται σε εστιατόρια –στα οποία λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα πρώτα ραντεβού– περιστρέφονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γύρω από το φαγητό. Από τις γευστικές σας προτιμήσεις μέχρι τη γνώμη που έχετε για το trend της υψηλής γαστρονομίας, η λίστα των «γευστικών» θεμάτων είναι πολύ πιο πλούσια απ’ όσο θα φανταζόσασταν.

Οι σπουδές και οι καριέρες: Ρωτώντας τον/ την συνοδό σας για τις σπουδές και/ ή την δουλειά του, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα-δυο κομπλιμέντα από εκείνα που δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά όχι υπερβολικό ενθουσιασμό. Θυμηθείτε να αλλάξετε την συζήτηση όταν φανεί πως ξεφεύγει προς θέματα όπως η κρίση και οι καυγάδες με τους προϊσταμένους σας –βλέπε παρακάτω.

Τα Σαββατοκύριακα: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πάρετε μια ιδέα για το πώς θα είναι η ζωή με τον άλλο μετά τα πρώτα ραντεβού, από το να τον/ την ρωτήσετε τι κάνει τα Σαββατοκύριακα. Πέραν αυτού, βέβαια, η συζήτηση από εδώ μπορεί να κυλήσει στα ενδιαφέροντα που θα έχει αναφέρει ο καθένας σας, στα αγαπημένα bar/ εστιατόρια/ περιοχές, αλλά και σε μία πρόταση για το επόμενο ραντεβού σε κάποιο από αυτά.

Τα θέματα που κανείς δεν συζητά στα πρώτα ραντεβού: Όχι, δεν εννοούμε την πολιτική, την θρησκεία και την κλωνοποίηση. Αν και, ανάλογα με τις απόψεις του καθενός, θα μπορούσε να προκύψει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση από αυτά τα taboo θέματα, είναι καλύτερα να το ρισκάρετε στο δεύτερο ραντεβού. Τα θέματα που εννοούμε εδώ είναι τα «ελαφριά» θέματα που κανείς δεν συζητά στα πρώτα ραντεβού: από τα αγαπημένα cartoon των παιδικών σας χρόνων, μέχρι τις πιο διασκεδαστικές θεωρίες συνωμοσίας που έχετε ακούσει, οτιδήποτε σας κάνει να χαμογελάσετε είναι ιδανικό θέμα προς συζήτηση στο πρώτο ραντεβού. Αν δείτε πως ο άλλος δεν συμμερίζεται το χαμόγελό σας, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στα παραπάνω, «ασφαλή» θέματα.

Καλύτερα να μασάς…

Αν το πρώτο ραντεβού ήταν πεδίο μάχης, τα παρακάτω θέματα θα είχαν πινακίδα «προσοχή ναρκοπέδιο». Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε…

Το ερωτικό παρελθόν: Το δικό σας, το δικό του/ της, κι εδώ που τα λέμε οποιουδήποτε άλλου –εκτός εάν ανακαλύψετε πως είστε κι οι δύο φαν των κουτσομπολίστικων περιοδικών– είναι εκτός συζήτησης στα πρώτα ραντεβού. Αν αρχίσετε να διηγείστε το ερωτικό σας παρελθόν είναι σχεδόν βέβαιο πως θα στείλετε το λάθος μήνυμα: είτε πως δεν έχετε ξεπεράσει την προηγούμενη σχέση σας, είτε πως είστε απελπισμένος/η, είτε πως κάνετε επίδειξη των… κατορθωμάτων σας. Αν, πάλι, ρωτήσετε τον/ την συνοδό σας για το δικό του/της παρελθόν, είναι πιθανό να λάβετε εσείς ένα αντίστοιχα λάθος μήνυμα από τις διηγήσεις του/ της, ή να τον/ φέρετε σε δύσκολη θέση. Απευκταία σενάρια, και τα δύο.

Η κρίση, το μεσοπρόθεσμο, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η καταστροφή του κόσμου το 2012: Κατανοούμε την ανάγκη σας να επιδείξετε το πόσο ενημερωμένος/ ευαισθητοποιημένος/ συνειδητοποιημένος πολίτης είστε, αλλά κρατήστε τον ενθουσιασμό σας για το επόμενο ραντεβού –ή για τον καφέ με τους συναδέλφους το επόμενο πρωί στο γραφείο. Κανείς δεν θέλει να αναλύει spreads και/ ή ποσοστά μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στο πρώτο ραντεβού. Σκεφτείτε το αλλιώς: πόσο ωραία μπορεί να εξελιχθεί μια βραδιά που ξεκινά με ένα δυσάρεστο θέμα;

Τα προβλήματα στη δουλειά, οι καυγάδες με συναδέλφους, τα δύσκολα παιδικά σας χρόνια: Εκτός του ότι εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία (των δυσάρεστων θεμάτων) δεν προβάλλουν ακριβώς τον καλύτερο εαυτό σας –ειδικά στο σημείο όπου σας παρασύρει η διήγηση και αναπαριστάτε, με στεντόρεια φωνή, τον τελευταίο καυγά με το αφεντικό/ τους συναδέλφους/ τους γονείς σας.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v