Αποχαιρετισμός στο όνειρο: Επιστημονικώς αδύνατα τα ταξίδια στον χρόνο

Αν περιμένετε αγωνιωδώς την εφεύρεση της χρονομηχανής, αυτή η είδηση θα σας απογοητεύσει. Κινέζοι ερευνητές απεφάνθησαν οριστικά και αμετάκλητα ότι τα ταξίδια στον χρόνο είναι ανέφικτα, σκοτώνοντας αλύπητα τις ελπίδες μας.
Αποχαιρετισμός στο όνειρο: Επιστημονικώς αδύνατα τα ταξίδια στον χρόνο
Marty McFly, Doctor Who, Terminator: οι ήρωες που μας γέμισαν με ελπίδες ότι κάποια στιγμή ο άνθρωπος (ή το cyborg) θα είναι σε θέση να ταξιδεύει στον χρόνο, βγήκαν… ψεύτες. Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ απέδειξαν επιστημονικά ότι τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός, αποκλείοντας οριστικά και αμετάκλητα τις πολυπόθητες μετακινήσεις σε παρελθόν και μέλλον.

Δημοσίευμα του Discovery αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ελπίδα για ταξίδια στον χρόνο δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια όταν επιστήμονες ανακάλυψαν οπτικούς παλμούς που πολλαπλασιάζονταν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός σε κάποιο συγκεκριμένο μέσο, δήλωσε η ομάδα. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για οπτική ψευδαίσθηση, ωστόσο οι ερευνητές θεώρησαν ότι εξακολουθούσε να είναι εφικτό για ένα φωτόνιο -το μικρότερο σωματίδιο φωτός- να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός».

Αλλά χάρη στον ιδιαίτερα αποφασισμένο καθηγητή, Ντου Σενγκουάνγκ, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ κατέδειξε ότι αυτή η θεωρία τους (ή μάλλον ελπίδα) ήταν λανθασμένη. Οι Κινέζοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Physical Review Letters, δείχνει ότι η μέγιστη ταχύτητα με την οποία μπορούν να ταξιδεύσουν τα φωτόνια είναι αυτή του φωτός. Με άλλα λόγια, τα ταξίδια στον χρόνο θα παραμείνουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Τα δικά μας πάντως ερευνητικά πορίσματα είναι δύο: α) ότι υπάρχει κάτι που ξεπερνάει σε ταχύτητα το φως και αυτό είναι η ικανότητα των επιστημόνων να σκοτώνουν ένα από τα πιο δημοφιλή συλλογικά όνειρα, β) ότι στα λεξικά, στον ορισμό του λήμματος «επιστήμονας» πρέπει να συμπεριληφθεί το συνώνυμο «δολοφόνος ονείρων». O μόνος που εξαιρείται είναι ο αγαπημένος Dr. Emmett Brown.



Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v