SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Στίβεν Χόκινγκ: «Δεν υπάρχει παράδεισος ούτε μετά θάνατον ζωή»

Παραμύθι γι’ αυτούς που φοβούνται το σκοτάδι θεωρεί τον παράδεισο ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ. Σε συνέντευξή του, ο σχεδόν εξολοκλήρου παράλυτος επιστήμονας μιλάει για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα.

Στίβεν Χόκινγκ: «Δεν υπάρχει παράδεισος ούτε μετά θάνατον ζωή»

Παραμύθι γι’ αυτούς που φοβούνται το σκοτάδι θεωρεί τον παράδεισο ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ. Σε συνέντευξή του, ο σχεδόν εξολοκλήρου παράλυτος επιστήμονας μιλάει για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα.

O 69χρονος Στίβεν Χόκινγκ διαγνώστηκε στην ηλικία των 21 με αμυοατροφική πλευρική σκλήρυνση, μία ανίατη εκφυλιστική νόσο που προκαλεί μυϊκή ατροφία, και οι γιατροί τού έδιναν ελάχιστα χρόνια ζωής. Παρ’ όλα αυτά, ο συγγραφέας του διάσημου βιβλίου «Το Χρονικό του Χρόνου», κατάφερε να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια και να μην αφήσει την ασθένεια να περιορίσει τη διάνοιά του.

«Ζω με την προοπτική του πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να κάνω πρώτα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η πρόσφατη συνέντευξη του Χόκινγκ δόθηκε με αφορμή την επικείμενη συνάντηση Google Zeitgeist στο Λονδίνο, που εκτός από τον ίδιο περιλαμβάνει ομιλητές όπως ο Βρετανός υπουργός οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, και ο οικονομολόγος και κάτοχος βραβείου Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

«Βλέπω τον εγκέφαλο σαν έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. Δεν υπάρχει παράδεισος ούτε μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές – αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

Άρα πώς πρέπει να ζούμε; Η απάντηση είναι αποστομωτική: «Πρέπει να αναζητούμε τη μεγαλύτερη αξία των πράξεών μας».

Στο Google Zeitgeist θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα «Γιατί είμαστε εδώ;», όπου θα εξηγήσει πώς μικροσκοπικές κβαντικές διακυμάνσεις στο νεαρό σύμπαν έσπειραν τους πρώτους σπόρους της ανθρώπινης ζωής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην καθηγητής Μαθηματικών στο Κέημπριτζ (έδρα που κατείχε και ο Ισαάκ Νεύτωνας) προκαλεί έντονη κριτική με τα σχόλια του. Το «Μεγάλο Σχέδιο», το βιβλίο που δημοσίευσε το 2010, συνάντησε την οργισμένη αντίδραση των θρησκευτικών ηγετών, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη θεϊκής δύναμης για να εξηγηθεί η δημιουργία του κόσμου.

Το 2009, ο Χόκινγκ πέρασε μία σοβαρή περιπέτεια υγείας ύστερα από μία περιοδεία διαλέξεων στις ΗΠΑ, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματά του και επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ ως διευθυντής έρευνας.

Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Πρέπει να είσαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα"

Ισπανική παροιμία

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica
    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη
    1936 - Θεμελίωση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου
    η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου (270 - 6 Δεκεμβρίου 343), επισκόπου στα Μύρα της Λυκίας]

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v