Κλειδί της ανθρώπινης εξέλιξης οι… παππούδες

Οι παππούδες δεν είναι μόνο για αγκαλιές, κέικ και παλιομοδίτικες συμβουλές, είναι ακόμα το κλειδί για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, σύμφωνα με έρευνες. Διαβάστε πώς η τρίτη ηλικία βοήθησε στην κυριαρχία του ανθρώπου στον πλανήτη.
Κλειδί της ανθρώπινης εξέλιξης οι… παππούδες
Αν νομίζετε ότι οι παππούδες είναι μόνο για αγκαλιές, κέικ και παλιομοδίτικες συμβουλές, κάνετε λάθος. Όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η τρίτη ηλικία στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, επιτρέποντας την κυριαρχία του ανθρώπου στον πλανήτη.

Πληθώρα πρόσφατων μελετών τονίζουν την αναντικατάστατη συμβολή των γηραιότερων στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους. Οι παππούδες ήταν αυτοί που προφύλασσαν τη νεότερη γενιά, έφτιαχναν εργαλεία, δίδασκαν δεξιότητες και -το σημαντικότερο όλων- μεταβίβαζαν πολύτιμη σοφία για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μία από τις έρευνες διεξήχθη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και δίνει έμφαση στη σπουδαιότητα της εμπειρίας των παλιών για την εύρεση και τη συλλογή φαγητού. Ο καθηγητής Chris Stringer, συγγραφέας του «The Origin of Our Species», εξήγησε ότι οι γηραιότεροι ήταν αυτοί που μετέφεραν γνώσεις για τις δηλητηριώδεις τροφές, την τοποθεσία αποθεμάτων νερού και την κατασκευή εργαλείων. Ακόμη σπουδαιότερο, ήταν αυτοί που γνώριζαν τις μακρινές σχέσεις με άλλες φυλές, καθιστώντας ευκολότερη τη διαπραγμάτευση των κανόνων σχετικά με την πρόσβαση σε νερό ή εύφορη γη.

Επιπλέον, η Kristen Hawkes από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, προχώρησε σε μια σειρά μελετών στους κυνηγούς-συλλέκτες της φυλής Χάτζα στην Τανζανία. Διαπίστωσε ότι οι γιαγιάδες παίζουν προεξάρχοντα ρόλο στην αναζήτηση τροφής, αλλά και τη μεταβίβαση γνώσης για το πώς να είναι υγιέστερα τα παιδιά.

Η καθηγήτρια Rachel Caspari από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μίτσιγκαν, ανίχνευσε τον συσχετισμό μεταξύ μίας πληθυσμιακής έκρηξης του ανθρώπινου είδους πριν από 30.000 χρόνια και της επιμήκυνσης του μέσου όρου ζωής. Προσπαθώντας να εντοπίσει τον μέσο όρο ηλικίας όταν ο πληθυσμός άρχισε να μεγαλώνει, βρήκε ότι όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν περισσότερα από 30 χρόνια, ήταν πολύ ευκολότερο για τις φυλές να επεκταθούν.

«Η τρίτη ηλικία είχε βαθιές επιδράσεις στο μέγεθος των πληθυσμών, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τη γενετική των πρώτων ομάδων του σύγχρονου ανθρώπου και μπορεί να εξηγήσει γιατί ήταν πιο επιτυχείς από άλλους αρχαϊκούς ανθρώπους, όπως οι Νεάντερταλ», διευκρίνισε.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα πρέπει να υποστείτε την γκρίνια της γιαγιάς ή του παππού για τα «χάλια της νεολαίας» ή να ανεχτείτε την πολλοστή επανάληψη της ίδιας συμβουλής, σκεφτείτε πόσο σημαντικό έργο προσφέρουν (αν δεν επαρκεί αυτό, θυμηθείτε τις νοστιμότατες συνταγές που έμαθε η μαμά σας από τη μαμά της). Εξάλλου, χάρη σ’ αυτούς υπάρχουμε!

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v