Βρόμικες κάλτσες vs Κουνούπια: 1-0

Η αγαπημένη μυρωδιά των κουνουπιών είναι η… ποδαρίλα. Αυτήν την αδυναμία τους εκμεταλλεύθηκαν επιστήμονες για να κατασκευάσουν παγίδες και να απαλλάξουν το ανθρώπινο είδος από τα τσιμπήματα των αιμοβόρικων εντόμων.
Βρόμικες κάλτσες vs Κουνούπια: 1-0
Απ’ όλες τις μυρωδιές του κόσμου, τα κουνούπια λατρεύουν την… ποδαρίλα. Η διαπίστωση που έκαναν επιστήμονες για την προτίμηση των αιμοβόρικων εντόμων στην οσμή των ανθρώπινων ποδιών, τους έδωσε την ιδέα να κατασκευάσουν παγίδες που χρησιμοποιούν βρόμικες κάλτσες για να προσελκύσουν και στη συνέχεια να εξοντώσουν τα κουνούπια.

Οι ειδικοί στην Τανζανία που δημιούργησαν την παγίδα, δήλωσαν ότι η συσκευή προσελκύει έως και τέσσερις φορές περισσότερα κουνούπια απ’ ότι οι άνθρωποι. Σε συνδυασμό με τη χρήση κουνουπιέρας και εντομοαπωθητικού, ελπίζουν ότι θα μειώσουν σημαντικά τον ρυθμό μετάδοσης της ελονοσίας, μίας από τις πιο θανάσιμες ασθένειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια έδειχναν ιδιαίτερη αδυναμία στις βρόμικες κάλτσες. Έπεισαν διάφορους εθελοντές να τους χαρίσουν κάλτσες που είχαν φορέσει για τουλάχιστον 10 ώρες. Στη συνέχεια τις τοποθέτησαν μέσα σε ξύλινα κουτιά τα οποία κρέμασαν μαζί με κουρτίνες ποτισμένες σε εντομοκτόνο έξω από αγροτόσπιτα στη νοτιοανατολική Τανζανία.

Όπως εξήγησε ο Dr Fredros Okumu, από το Ινστιτούτο Υγείας Ifakara της Τανζανίας και επικεφαλής του διετούς προγράμματος, τα κουνούπια χρησιμοποιούν περισσότερο την οσμή και λιγότερο την όραση για να προσανατολιστούν, επομένως δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στην παγίδα και τους ανθρώπους, παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

«Στην προσπάθειά τους να ρουφήξουν αίμα από αυτές τις συσκευές, εξοντώθηκαν σε ποσοστό 74-95%». Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αξίζει τον κόπο και ότι θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή στο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας».

Στόχος πλέον των επιστημόνων είναι να διερευνήσουν αν συγκριτικά με τις κάλτσες είναι αποτελεσματικότερη μια συνθετική εκδοχή της μυρωδιάς τους, αλλά και αν οι παγίδες περιορίζουν τον αριθμό των τσιμπημάτων στους ανθρώπους. Σχεδιάζουν ακόμη να απλοποιήσουν τη συσκευή έτσι ώστε να είναι εύκολη στην κατασκευή και την πώλησή της από τους ίδιους τους χωρικούς.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο, υπάρχουν περίπου 250 εκατομμύρια νέα κρούσματα ελονοσίας, ενώ σχεδόν 800.000 άνθρωποι (κυρίως έγκυοι και παιδιά κάτω των 5 ετών) χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Πηγή: Telegraph

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v