Διάσημες δυναστείες που αν και είχαν πλούσια τα ελέη, δεν μπορείς να πεις ότι είχαν και το …κοκαλάκι της νυχτερίδας. Δολοφονίες, ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας από τους Ωνάσηδες και τους Κένεντι έως τον Μπρους Λι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Φλώκα
Στο Match Point, μια από τις πλέον αξιόλογες ταινίες του Woody Allen αναδεικνύεται περίτρανα πόσο σημαντικός είναι ο παράγων τύχη, του πού θα «κάτσει η μπίλια», για τη ζωή ενός ανθρώπου. Η έλλειψή της δε, μπορεί να φέρει χίλια δεινά, ιδίως αν το φαινόμενο αποδεικνύεται …οικογενειακό.
Περίτρανα παραδείγματα αποτελούν οι κατωτέρω οικογένειες που, αν και φαινομενικά τα είχαν όλα (χρήμα, ισχύ, φήμη), δεν είχαν και την καλύτερη μοίρα. Κάποιες ξεκληρίστηκαν ολοσχερώς λόγω ακριβώς της δύναμής τους, άλλες πάλι βασανίστηκαν από πρωτοφανείς ατυχίες ενώ άλλες, φαίνεται πως είχαν προκαλέσει τους …θεούς.
Οικογένεια Κένεντι
Ο ορισμός της καταραμένης οικογένειας, καθώς τα περισσότερα μέλη της βρήκαν πρόωρο και τραγικό θάνατο.
Και αν ο θάνατος του μεγαλύτερου αδελφού του JFK, Τζόζεφ, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογικός», η συνέχεια δεν επιφύλασσε κάτι καλύτερο για τους Κένεντι. Λίγα χρόνια μετά, η αδελφή τους Κάθριν, σκοτώνεται από αεροπορικό δυστύχημα συνεχίζοντας τον κύκλο του αίματος.
Οι προσπάθειες του Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι να κάνει παιδί με τη γυναίκα του Τζάκι προσθέτουν περισσότερο θρήνο στην οικογένεια, καθώς το 1956 γεννιέται ένα νεκρό παιδί και το 1963, το παιδί πεθαίνει δυο μέρες μετά τη γέννα. Τον ίδιο χρόνο δολοφονείται και ο JFK ενώ μετά από πέντε χρόνια, δολοφονείται και ο αδελφός του, Ρόμπερτ Κένεντι. Οι δυο γιοί του πεθαίνουν επίσης πρόωρα, ο μεν Ντέιβιντ από υπερβολική δόση κοκαΐνης, ο δε Μάικλ, από τραγικό ατύχημα στο σκι καθώς συγκρούστηκε κατεβαίνοντας την πλαγιά, με ένα δέντρο.
Το 1999 ο Τζον Φ. Κένεντι ο νεότερος σκοτώνεται από αεροπορικό ατύχημα καθώς το αεροπλάνο που οδηγούσε συντρίβεται στη θάλασσα. Στο ατύχημα σκοτώνεται επίσης η γυναίκα του, Κάρολαϊν Κένεντι και η αδελφή της.
Με λίγα λόγια όλη η οικογένεια ξεκληρίστηκε πρόωρα ενώ η μοναδική εν ζωή απόγονος του JFK είναι πλέον η συγγραφέας Κάρολιν Κένεντι.
Οικογένεια Ωνάση
Αν και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε το «άγγιγμα» του Μίδα, η «κατάρα» της οικογένειας κοντεύει να ξεπεράσει και το μύθο της τεράστιας προσωπικής περιουσίας του.
Ο πρώτος του γάμος με την Τίνα Λιβανού, από τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα, οδηγήθηκε σύντομα σε διαζύγιο και η Λιβανού παντρεύτηκε τον μεγάλο του «εχθρό», Σταύρο Νιάρχο. Παιδί απέκτησε και από τη μετέπειτα σχέση του με τη Μαρία Κάλλας, το οποίο όμως πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννα.
Ο επόμενος γάμος του ήταν με μια άλλη «καταραμένη», την χήρα του JFK, Τζάκι Κένεντι, το 1968, λίγο μετά το θάνατο του νεογέννητου γιού της. Το 1973 το μονοθέσιο αεροπλάνο που οδηγούσε ο μοναχογιός του, Αλέξανδρος, συντρίβεται ενώ έπειτα πεθαίνει και η πρώτη του σύζυγος, από ανακοπή καρδιάς. Δυο χρόνια αργότερα, πεθαίνει και ο ίδιος ο Ωνάσης από πνευμονία.
Η κατάρα της οικογένειας βρήκε και την κόρη του, Χριστίνα, η οποία βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της βίλας της στο Μπουένος Άιρες, με τα αίτια του θανάτου της να παραμένουν ανεξακρίβωτα. Μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας του Ωνάση είναι πλέον η κόρη της Χριστίνας από τον πρώτο της γάμο, Αθηνά.
Οικογένεια Μπούτο
Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο στο Πακιστάν το 2007 αποτέλεσε την τελευταία πράξη σε μια σειρά βίαιων και μυστηριωδών θανάτων στην οικογένεια, που φέρεται να κουβαλά κατάρα αντίστοιχη της οικογένειας Νεχρού Γκάντι στη διπλανή Ινδία.
Η μητέρα της, Νουσράτ, έχει δει να διακόπτεται πρόωρα το νήμα της ζωής του συζύγου της, της μεγαλύτερης κόρης της και των δυο γιών της. Ο πατέρας της Μπούτο, Ζουλφιγκάρ Αλί, ήταν πρωθυπουργός της χώρας το 1970. Ωστόσο, το στρατιωτικό καθεστώς που επέβαλαν οι στρατηγοί το 1977 τον φυλάκισε και εν συνεχεία τον εκτέλεσε.
Ο Μουρτάζα Μπούτο, μετά τον θάνατο του πατέρα του πέρασε στο Αφγανιστάν όπου ξεκίνησε αγώνα κατά του καθεστώτος. Κέρδισε τελικώς τις εκλογές από την εξορία όπου βρισκόταν το 1993 και επέστρεψε στο Πακιστάν ως πολιτικός αντίπαλος της αδελφής του. Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε δολοφονημένος στο Καράτσι.
Ο νεότερος από τα τέσσερα παιδιά, Σαχναβαζ Μπούτο, δεν επεδίωξε πολιτική καριέρα. Ωστόσο, δολοφονήθηκε μυστηριωδώς στο διαμέρισμά του στη Νότιο Γαλλία το 1985. Το ρεπορτάζ έλεγε ότι βρέθηκε δηλητηριασμένος μετά την παρουσία του σε οικογενειακή επανένωση…
Οικογένεια Χάμπσμπουργκ
Καταραμένος θεωρείται και ένας από τους μεγαλύτερους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, αυτός των Χάμπσμπουργκ καθώς η «κακοτυχία» ξεπέρασε τα στενά τείχη της οικογένειας και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την …Ευρώπη.
Η ηγεμονία των Χάμπσμπουργκ στην Αυστρία διήρκεσε πάνω από πέντε αιώνες, περίοδος στην οποία, δυο ή τρία φονικά μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικά. Όμως το κακό παράγινε το 19ο αιώνα, ξεκινώντας από τη δολοφονία της συζύγου του βασιλιά της Αυστρίας, Φραντς Ζόσεφ Χάμπσμπουργκ από έναν αυλικό.
Εν συνεχεία, ο διάδοχος του θρόνου, Ρούντολφ δολοφονεί τη γυναίκα του, Βαρόνη Βετσερά και αυτοκτονεί ενώ σε λίγους μήνες πεθαίνει και ο βασιλιάς από μυστηριώδη ασθένεια.
Την ηγεμονία της Αυστρίας κληρονόμησε ο ανιψιός του βασιλιά, Φράντς Φέρντιναντ. Ωστόσο, δολοφονήθηκε και αυτός, όπως και η σύζυγός του Σοφία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Σαράγιεβο. Η δε δολοφονία του αποτέλεσε και την αφορμή για το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου!
Οικογένεια Νεχρού - Γκάντι
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η οικογένεια Νεχρού – Γκάντι είναι οι Κένεντι της Ινδίας. Με την ανεξαρτησία της χώρας, πρώτος πρωθυπουργός ήταν ο Τσαβαχαρλαλ Νεχρού, ενώ ακολούθησε η μοναχοκόρη του Ίντιρα Νεχρού – Γκάντι. Μεγάλη επιθυμία της Ίντιρα ήταν να τη διαδεχτεί ο γιος της, Σανγάι. Ωστόσο, η μοίρα είχε διαφορετικά πλάνα, καθώς σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα.
Λίγα χρόνια αργότερα, σε μια επίδειξη πυγμής, διέταξε την προσωπική της φρουρά να εισβάλλει στον ιερό Ναό των Σιχ, μια πράξη που θεωρήθηκε μέγιστη βλασφημία από τους ιδιαίτερα θρήσκους Ινδούς, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της φρουράς της. Λίγο αργότερα, δυο από αυτούς την δολοφόνησαν.
Τραγικό θάνατο βρήκε και ο μεγαλύτερος γιος της, Ρατζίφ, ο οποίος τη διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία της χώρας. Μια νεαρή γυναίκα ζήτησε να τον προσκυνήσει και όταν τον πλησίασε πυροδότησε τη βόμβα που κουβαλούσε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η ίδια, ο Ρατζίφ και 16 ακόμη άτομα της φρουράς.
Οικογένεια Ρομανόφ
Συνυφασμένη με την ρωσική επανάσταση αλλά και με τον δαιμόνιο καλόγερο Ρασπούτιν, η δυναστεία των Ρομανόφ στη Ρωσία ξεκίνησε με τον τσάρο Νικόλαο τον πρώτο, ο οποίος δολοφονήθηκε.
Τον διαδέχτηκε ο γιός του, Νικόλαος ο δεύτερος, ο οποίος παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα, απόγονο της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας. Ο μοναχογιός του, Αλεξέι, γεννήθηκε με μια σπάνια ασθένεια (αιμοφιλία) και η Αλεξάνδρα στην απελπισία της ζήτησε τη βοήθεια του Ρασπούτιν.
Ο καλόγερος, για τη σχέση του οποίου με την Αλεξάνδρα πολλά έχουν γραφεί, όχι μόνο δεν βοήθησε τον μικρό Αλεξέι, αλλά προέβλεψε ότι ο οίκος των Ρομανόφ θα πέσει μέσα σε ένα έτος από τον δικό του θάνατο.
Μετά από πολλές απόπειρες, οι ευγενείς του παλατιού κατάφεραν να δολοφονήσουν τον Ρασπούτιν, αλλά αμέσως μετά ακολούθησε η ρωσική επανάσταση, με την οικογένεια Ρομανόφ να ξεκληρίζεται από τους επαναστάτες.
Οικογένεια Λι
Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί και δεκάδες θεωρίες συνομωσίας έχουν ξετυλιχθεί για την οικογένεια Λι και κυρίως, τον θάνατο του μεγαλύτερου καρατέκα της 7ης τέχνης Μπρους Λι.
Η «επίσημη» εκδοχή του θανάτου του στην ηλικία των 33, κάνει λόγο για αλλεργικό σοκ σε φάρμακο για τον πονοκέφαλο που είχε πάρει νωρίτερα.
Τα θολά σημεία της νεκροψίας -ένα φάρμακο για τον πονοκέφαλο προκαλεί αλλεργικό σοκ, διόγκωση του εγκεφάλου και θάνατο από εγκεφαλικό οίδημα- έχουν δώσει λαβές σε διάφορες -εναλλακτικές- θεωρίες, βασικότερη των οποίων είναι ότι δολοφονήθηκε από τη …μαφία του Χονγκ Κονγκ επειδή αρνήθηκε να πληρώσει προστασία.
Δημοφιλής είναι και η θεωρία ότι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών ενώ μεταξύ των οπαδών του, κυριαρχεί η αντίληψη ότι δολοφονήθηκε επειδή στις ταινίες του αποκάλυπτε αρχαία μυστικά των πολεμικών τεχνών.
Μετά από μια 20ετία, ανάλογα «περίεργο» τέλος είχε ο μοναδικός του γιος, Μπράντον Λι, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στον κινηματογράφο. Στα γυρίσματα της ταινίας «Το κοράκι», ο χαρακτήρας που έπαιζε έπρεπε να πυροβοληθεί αλλά, άγνωστο πώς, στο όπλο βρέθηκε πραγματική σφαίρα.