«Αρένα» το Σύνταγμα-Πέρασε το Μεσοπρόθεσμο

Πεδίο μάχης για άλλη μια φορά έγινε η πλατεία Συντάγματος και οι δρόμοι γύρω από την Βουλή, στην οποία το μεσημέρι υπερψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ανάβοντας φωτιές δαιμαρτυρίας στο «αγανακτισμένο» μέτωπο. Μάθετε όλες τις εξελίξεις.
«Αρένα» το Σύνταγμα-Πέρασε το Μεσοπρόθεσμο
Η διήμερη απεργία που ξεκίνησε από την Τρίτη ενέτεινε τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο το Σύνταγμα, στο οποίο δεν έλειψαν τα έκτροπα. Επεισόδια, κουκουλοφόροι, τραυματίες, δακρυγόνα και ένας… ακρωτηριασμός είναι ο αρνητικός απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων, που ξέσπασαν όσο μέσα στην Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βρισκόταν υπό συζήτηση. Δείτε τι συνέβη την Τρίτη στους δρόμους της Αθήνας και παρακολουθήστε μαζί μας λεπτό προς λεπτό τις σημερινές εξελίξεις από το «αγανακτισμένο» μέτωπο, καθώς το μεσημέρι αναμένεται να ψηφιστεί το περιβόητο πρόγραμμα.

Τα επεισόδια της Τρίτης

Ημέρα γενικής απεργίας και πορειών διαμαρτυρίας πολλών φορέων, η Τρίτη ήταν αναμενόμενο να βρει πολλές διαφορετικές ομάδες συγκεντρωμένες στην Πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια άρχισαν στο κάτω μέρος της πλατείας όταν αντιεξουσιαστές και ακροδεξιοί συγκρούστηκαν. Στο «παιχνίδι» μπήκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, που χρησιμοποίησαν χημικά για να διαλύσουν την «σύρραξη», ενώ οι απέναντι ομάδες ξήλωσαν μάρμαρα από τα σκαλιά των ξενοδοχείων, δημιουργώντας «φράγμα» στην Καραγ.Σερβίας.

Ο πετροπόλεμος οδήγησε στην γενίκευση των επεισοδίων και σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί τρεις συλλήψεις και 18 προσαγωγές, ενώ εκατοντάδες πολίτες (308 σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς) και αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ως τραυματίες ή κατέφυγαν στις πρώτες βοήθειες της οργανωμένης πλατείας.

Ταυτόχρονα, δύο βαν που πλησίασαν την πλατεία αντιμετώπισαν την επίθεση. Το ένα από τα οχήματα ήταν από εταιρία κινητής τηλεφωνίας, το οποίο λανθασμένα θεωρήθηκε ως τηλεοπτικό και τυλίχθηκε στις φλόγες. Παράλληλα, υπήρχαν και πάλι κουκουλοφόροι που προσπάθησαν να αμαυρώσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαμαρτυρίας των Αγανακτισμένων, αλλά απομονώθηκαν από τους τελευταίους, που κατευθύνθηκαν για καθιστική διαμαρτυρία στην λεωφόρο Αμαλίας.

Το απόγευμα, η προγραμματισμένη συναυλία στο κάτω μέρος της πλατείας με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και άλλους καλλιτέχνες ακυρώθηκε, καθώς η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική λόγω δακρυγόνων των αστυνομικών δυνάμεων. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και ένα συμβάν πάγωσε και τις δύο πλευρές. Ένας αστυνομικός ακρωτηριάστηκε, χάνοντας το δάχτυλό του, εξαιτίας κροτίδας που έσκασε στο χέρι του.

Η Αγανακτισμένη Τετάρτη

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε και την Τετάρτη το γαϊτανάκι των κινητοποιήσεων, καθώς, σύμφωνα με τις «εξαγγελίες» του Real-Democracy.gr, οι Αγανακτισμένοι έδωσαν ραντεβού σε σημεία του κέντρου ώστε να αποκλείσουν τους δρόμους προς την Βουλή, όπου θα κατευθύνονταν οι βουλευτές για να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Από νωρίς ωστόσο φρουρούσαν αυτούς τους δρόμους οι αστυνομικές δυνάμεις. Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ αστυνομικών και αγανακτισμένων, οι οποίοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό. Ο σιδερένιος φράχτης ξαναστήθηκε στην Βασιλίσσης Σοφίας και οι βουλευτές έφτασαν χωρίς πρόβλημα στην Βουλή, ενώ στην υπόλοιπη πόλη επικρατεί κυκλοφοριακό χάος.

Προ ολίγου, μετά την ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εγκρίθηκε, ανάβοντας "φωτιές" διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο. Μάθετε λεπτό προς λεπτό τις σημερινές εξελίξεις, μέσω του live update του Real-Democracy.gr:

• 16:29 Ο κόσμος για ακόμη μια φορά με γυμνά χέρια και παλαμάκια απώθησε τις αστυνομικές δυνάμεις. Η Αμαλίας είναι ανοιχτή και ο κόσμος που είχε καταφύγει προς τα εκεί επιστρέφει στην πλατεία.
• 16:18 Η Βουλή ψήφισε «ναι» με ψήφους 155 υπέρ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. 154 του ΠΑΣΟΚ με 1 διαρροή του Κουρουμπλή, συν 1 της Ε.Παπαδημητρίου.
• 16:02 Πολλές συλλήψεις από το σωρό στην Καραγιώργη Σερβίας.
• 15:44 Άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, για το μεσοπρόθεσμο.
• 13:43 Αναίτια επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ και χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών στα λουλουδάδικα και στην Αμαλίας.
• 13:21 Στην οδό Αμαλίας πλήθος κόσμου με γυμνά χέρια απώθησε δυνάμεις Δέλτα και ΜΑΤ οι οποίες επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα. Οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν προς το Ζάππειο.
• 12:53 Σύνταγμα: Γύρω στους 300 διαδηλώτες αποδοκιμάζουν διμοιρία ΜΑΤ στη Μητροπόλεως. Είχαν προηγηθεί 2 αναίτιες προσαγωγές μπροστά στο Υπ. Οικονομικών. Κατόπιν, της πίεσης του κόσμου και οι 2 αφέθηκαν ελεύθεροι. Ελεύθεροι και οι 2 προσαχθέντες από το μπλόκο του Ευαγγελισμού.
• 12:27 Καλλιμάρμαρο: Τα μπλόκα του Καλλιμάρμαρου ενώθηκαν στο κάτω μέρος της Αρδητού. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένταση ανάμεσα στους περίπου 1000 συγκεντρωμένους και τις αστυνομικές δυνάμεις.
• 12:27 Καλλιμάρμαρο: Τα μπλόκα του Καλλιμάρμαρου ενώθηκαν στο κάτω μέρος της Αρδητού. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένταση ανάμεσα στους περίπου 1000 συγκεντρωμένους και τις αστυνομικές δυνάμεις.
• 12:11 Γύρω στα 100 άτομα είναι τώρα στο δρόμακι πίσω από το Ζάπειο Μέγαρο. Εκεί, και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Χρειάζεται επειγόντως κόσμος εκεί.
• 11:47 Βουλευτές περνάνε μέσα από το Ζάππειο. Διαδηλωτες έχουν κλείσει με οδόφραγμα το δρομάκι πίσω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Ζαππείου.Εμφανίστηκαν και δυο περιπολικά. Το μπλόκο χρειάζεται ενίσχυση για να μην περάσουν άλλοι βουλευτές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v