«Καυτό» 48ωρο: Η Αθήνα σε απεργιακό κλοιό

Με επίκεντρο την Βουλή, όπου ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ένα μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων θέτει την Αθήνα σε ρυθμούς… αγανάκτησης. Δείτε πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της πόλης αυτό το διήμερο.
«Καυτό» 48ωρο: Η Αθήνα σε απεργιακό κλοιό
Η συζήτηση περί μεσοπρόθεσμου προγράμματος ξεκίνησε ήδη χθες το βράδυ στην Βουλή με την ομιλία του Πρωθυπουργού και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του από τους βουλευτές. Υπό αυτές τις συνθήκες, το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να γνωρίσει εκ νέου σκηνές απεργιακού «κάλλους», καθώς τις φωνές τους ενώνουν οι Αγανακτισμένοι του Συντάγματος, οι Λαϊκές Συνελεύσεις κάθε περιοχής και οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που κηρύττουν 48ωρη απεργία, με τα περισσότερα σωματεία να ακολουθούν κατά πόδας.

Οι Αγανακτισμένες κινητοποιήσεις

Με σύνθημα «48 ώρες στον δρόμο – Όλη η Ελλάδα στο Σύνταγμα», η λαϊκή συνέλευση της αγανακτισμένης πλατείας Συντάγματος καλεί τους πάντες να συνταχθούν μαζί τους. «Όλα δείχνουν ότι το διήμερο της Γενικής Απεργίας μπορεί να πάρει τις διαστάσεις παλλαϊκού ξεσηκωμού που θα ενταφιάσει οριστικά το Μεσοπρόθεσμο. Αυτός ο αγώνας δεν είναι κρίσιμος μόνο για το μέλλον μας, αλλά αποτελεί φάρο ελπίδας για όλους τους λαούς του κόσμου που θέλουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμά τους μέσα από το Real-Democracy.gr.

Η «δράση» της πλατείας περιλαμβάνει τα εξής:
Τρίτη 28 Ιουλίου:
- Συγκέντρωση στις 9.00π.μ. στο Σύνταγμα, διαδήλωση μαζί με τις πορείες που θα καταλήξουν εκεί.
- Μεγάλη συναυλία στις 18.00 που θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ.
Τετάρτη 29 Ιουλίου:
- Ραντεβού στις 8.00π.μ. στο μετρό Ευαγγελισμός, στο Καλλιμάρμαρο και τελικά στο Σύνταγμα, για να επιτευχθεί ο ουσιαστικός αποκλεισμός της Βουλής, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να γίνει η τελική ψηφοφορία περί Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας βάζουν… λουκέτο για δύο ημέρες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για 48ωρη πανελλαδική απεργία. Συγκεκριμένα, την Τρίτη και την Τετάρτη θα απεργούν ή θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας οι εξής τομείς:

*Όλα τα νοσοκομεία και λοιπά ιατρικά κέντρα θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
*Τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη.
*Απεργούν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και των δήμων, εφοριακοί, οι τραπεζικοί και το προσωπικό των ταμείων.
*Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα πραγματοποιήσουν τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 11.00 ως τις 15.00 και τις δύο ημέρες.
*Αναμένονται να απεργήσουν οι ναυτεργάτες και οι Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – προβλήματα αναμένονται να δημιουργηθούν στις ακτοπλοϊκές και στις αεροπορικές μεταφορές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μετακίνηση

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των ΜΜΜ που επηρεάζουν τις μετακινήσεις πολλών χιλιάδων Αθηναίων, τα σωματεία των εργαζομένων αποφάσισαν τα εξής: Με την 48ωρη απεργία συμπορεύονται τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο προαστιακός (και όλα τα τρένα του ΟΣΕ), ο ΗΣΑΠ και το τραμ. Τέλος, το μετρό είναι το μόνο μέσο που θα λειτουργήσει κανονικά τις δύο αυτές ημέρες. Να σημειωθεί ότι στην απεργία δεν θα συμμετέχουν οι ειδικές γραμμές λεωφορείων που εξυπηρετούν τους Special Olympics.

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα είναι οι εξής:
Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη και την Τετάρτη στις 10.00 π.μ. στην Ομόνοια καθώς και το απόγευμα της Τρίτης στις 19.00 στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συλλαλητήριο στις 11.00π.μ. στο Πεδίο του Άρεως, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας καλούν σε διαμαρτυρία στο Σύνταγμα και το απόγευμα της Τετάρτης στις 19.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v