Ο Mario, η Lara και τα άλλα παιδιά…

Γαλούχησαν γενεές gamers ανά την υφήλιο, στιγμάτισαν την – ψηφιακή – εποχή τους και μας κράτησαν αμέτρητες ώρες κολλημένους στις οθόνες. Αποτίουμε φόρο τιμής στα pixel που στοίχειωσαν τις κονσόλες μας.
Ο Mario, η Lara και τα άλλα παιδιά…
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ποιος είπε ότι μόνο ο κινηματογράφος έχει superstars που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στο μυαλό των θεατών; Το απότομο ξέσπασμα των video games στα τέλη της δεκαετίας του 80 δημιούργησε μια σειρά ψηφιακών χαρακτήρων, οι οποίοι παρ’ ότι αποτελούνταν από μερικές δεκάδες – και αργότερα εκατομμύρια – pixels δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τους μεγάλους αστέρες του Holywood. Υδραυλικοί, ξωτικά, σκαντζόχοιροι, σέξι ερευνήτριες, σούπερ πράκτορες και ένα σωρό ακόμα ψηφιακοί ήρωες άφησαν το προσωπικό τους στίγμα σε κονσόλες και PC, κερδίζοντας επάξια μια θέση στο πάνθεον των video games – και στις καρδιές μας.

Mario (Super Mario)
«It’s a me, Mario!» Αναμφίβολα ο συμπαθέστατος μουστακαλής υδραυλικός αποτελεί τον πιο αναγνωρίσιμο χαρακτήρα videogame όλων των εποχών. Πρωτοεμφανίστηκε στις κονσόλες ως… guest star στο παιχνίδι Donkey Kong το 1981 με την ονομασία “Jumpman” και είναι δημιούργημα του ιδιοφυούς προγραμματιστή της Nintendo Shigeru Miyamoto. Αρχική ιδέα του Ιάπωνα ήταν να φτιάξει ένα platform game με τον Popeye, τον Bluto και την Olive Oil. Όταν απέτυχε να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα, τότε αποφάσισε να δημιουργήσει τον Mario, τον Donkey Kong και την Pauline. Έκτοτε κυκλοφόρησαν παραπάνω από διακόσια παιχνίδια με τον Mario (και μια παντελώς αποτυχημένη ταινία), τα περισσότερα από τα οποία αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στο είδος τους, χαρίζοντας στον κοντοπίθαρο υδραυλικό μια θέση στο πάνθεον του παγκόσμιου gaming.
 


Larry Laffer (Leisure Suit Larry)
O ερωτύλος σαραντάρης με την μπυροκοιλιά, την μεγάλη μύτη, το αστείο ντύσιμο και το πικάντικο χιούμορ, μπορεί να μην είχε εξ’ αρχής την απήχηση που θα περίμενε ο δημιουργός του Al Lowe, αλλά με την κυκλοφορία συνολικά επτά παιχνιδιών της adventure σειράς Leisure Suit Larry, κατάφερε να στιγματίσει μια ολόκληρη γενιά. Έχοντας αποφασίσει ελαφρώς καθυστερημένα – στα 40 του – να αποχωριστεί την μητρική θαλπωρή , ο Larry μετακομίζει στην πόλη Lost Wages με στόχο να πάει με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Στα παιχνίδια της σειράς, τα οποία κυκλοφόρησαν από την Sierra, o Larry χάνει την παρθενιά του, παντρεύεται (και χωρίζει ) δύο φορές, γίνεται ήρωας ενός τροπικού νησιού και εν τέλει γνωρίζει το έτερον του ήμισυ στο πρόσωπο της Passionate Patti. Πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν τον δημιουργό του για φαλλοκρατισμό. Όπως και να’ χει, για εμάς ο Larry θα αποτελεί το πιο διασκεδαστικό καμάκι στην ψηφιακή ιστορία.



Lara Croft (Tomb Raider)
Το ότι εκατομμύρια gamers παγκοσμίως ξενέρωσαν στην τελευταία cutscene του Tomb Raider 2, επειδή δεν κατάφερα να δουν ολόγυμνη την Lara Croft να κάνει ντους ("Don't you think you've seen enough?") και έψαχναν μανιωδώς κωδικούς και cheats για να καταφέρουν να την γδύσουν εν ώρα παιχνιδιού, δείχνει το μέγεθος της επιρροής που άσκησε η ηρωίδα στο φανατικό κοινό της – και όχι άδικα. Η Lara, άλλωστε έχει όλο το πακέτο: πλούσιο στήθος, γυμνασμένο σώμα, προκλητικά… λίγο ρουχισμό, άριστο σημάδι και τσαμπουκά που θα ζήλευε ακόμα και ο Arnold. Και με ποιους δεν τα έβαλε: κομάντος, τίγρεις, μισθοφόρους, συμμορίες, παρανοϊκούς δολοφόνους και ένα σωρό ακόμα – αναλώσιμους – αντιπάλους.
 
Δεκαπέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου Tomb Raider, με ακόμα επτά σήκουελ στο ενεργητικό της (το τελευταίο κυκλοφορεί μέσα στο 2012) και δύο ταινίες με την Anjelina Jolie, η κυρία Croft εξακολουθεί να είναι η πιο σέξι και εντυπωσιακή ηρωίδα στην ιστορία των videogames και πρωταγωνίστρα των προεφηβικών μας φαντασιώσεων.



Link (The Legend Of Zelda)
Μετά τον Mario, το επόμενο δημιούργημα του ευφυούς Shigeru Miyamoto δεν ήταν άλλο από τον ξανθομάλλη Link, πρωταγωνιστή της RPG σειράς παιχνιδιών Legend of Zelda. Τα παιδικά χρόνια του Miyamoto αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την σειρά, μιας και ο δημιουργός της συνήθιζε να εξερευνεί τις σπηλιές και τα δάση που περιέβαλλαν την πόλη στην οποία μεγάλωσε, το Κιότο. Θέλοντας λοιπόν να μεταφέρει τους φόβους και τα αισθήματα που τον διακατείχαν στις εξερευνήσεις του ως παιδί, δημιούργησε τον μουγκό χαρακτήρα του Link. Καθώς η σειρά εξελίσσεται, ο γαλανομάτης Link αποκτά ολοένα και περισσότερη αυτοπεποίθηση και το Legend of Zelda εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς παγκοσμίως. Μάλιστα, το πέμπτο παιχνίδι της σειράς με τίτλο Ocarina Of Time, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα videogames που δημιουργήθηκαν ποτέ.



Sonic (Sonic The Hedgehog)
Ο πιο διάσημος ανθρωπόμορφος σκαντζόχοιρος στην ιστορία του gaming είναι μπλε, αναπτύσσει ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε σπειροειδή εμπόδια, έχει τις λούπες για πλάκα, μαζεύει μανιωδώς χρυσά δαχτυλίδια περνώντας από το ένα επίπεδο στο άλλο έχοντας στο πλευρό του μια μεταλλαγμένη ιπτάμενη αλεπού και μια κόκκινη έχιδνα. Δημιούργημα του Yuji Naka της SEGA, o συμπαθής σκαντζόχοιρος αποτέλεσε το αντίπαλο δέος του Super Mario αν και ουσιαστικά ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε πωλήσεις τον κοντοπίθαρο υδραυλικό. Σε κάθε περίπτωση αγαπήθηκε από εκατομμύρια gamers παγκοσμίως και αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους λόγους της εμπορικής επιτυχίας του Mega Drive, αλλά και των μετέπειτα consoles της Sega.



Kratos (God of War)
Τα επίθετα αιμοσταγής, ανελέητος και βίαιος είναι λίγα για να περιγράψουν τον χαρακτήρα του θυμωμένου Σπαρτιάτη Kratos, ο τσαμπουκάς του οποίου σίγουρα θα δημιουργούσαν… κόμπλεξ στους 300 του Λεωνίδα. Αποφασισμένος να τα βάλει με θεούς και δαίμονες για να πάρει την εκδίκησή του, δεν θα διστάσει να αμφισβητήσει ακόμα και τον ίδιο τον Δία. Οπλισμένος με δύο τεράστιες αλυσίδες στις άκρες των οποίων δεσπόζουν κοφτερές λεπίδες πετσοκόβει ο,τι βρεθεί μπροστά του χωρίς διακρίσεις. Η απόλυτη ψηφιακή ενσάρκωση τεστοστερόνης και αδρεναλίνης γοήτεψε εκατομμύρια gamers ανά τον κόσμο, ενώ η τριλογία του God of War θεωρείται ως μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του Playstation.
 


Solid Snake (Metal Gear Solid)
“Snake! Snaaake! Snaaaaaaaaake!”
Η αγωνιώδης κραυγή από τον ασύρματο κάθε φορά που ο εν λόγω κύριος άφηνε την τελευταία του πνοή σε κάποια από τις δεκάδες πίστες του παιχνιδιού, ηχούσε σαν πένθιμη καμπάνα στα αυτιά μας. Κάτι δεν είχαμε κάνει σωστά. Από την πρώτη του εμφάνιση στις κονσόλες το 1987, το δημιούργημα του Hideo Kojima της Konami εξελίχθηκε από ερασιτέχνης κατάσκοπος, σε επαγγελματία μισθοφόρο που κατάφερνε να κρύβεται στα πιο απίθανα σημεία και να ξεγλιστρά σαν φίδι από οποιοδήποτε εχθρό προκειμένου να βγάλει εις πέρας άκρως επικίνδυνες αποστολές. Ο μοναδικός ήρωας video games που μπορεί να διασχίσει απαρατήρητος ένα δωμάτιο κρυμμένος σε ένα… χαρτόκουτο, πούλησε παραπάνω από 40 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως έχοντας πρωταγωνιστήσει συνολικά σε εννέα παιχνίδια. Σήμα κατατεθέν του Snake, εκτός από την κορδέλα στα μαλλιά και την μαύρη στολή, η βαθιά φωνή του την οποία του χάρισε ο σεναριογράφος των X-MEN David Hayter


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v