Stephen Hawking: «Μην προκαλείτε τους εξωγήινους»

Όχι μόνο την ύπαρξη αλλά και την επικινδυνότητα των εξωγήινων επιδιώκει να αποδείξει ο αναγνωρισμένος επιστήμονας Stephen Hawking στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο ίδιος για το Discovery Channel.
Stephen Hawking: «Μην προκαλείτε τους εξωγήινους»
Οι εξωγήινοι βρίσκονται κάπου εκεί έξω και η Γη καλά θα κάνει να προσέχει, προειδοποιεί ο Stephen Hawking, ο οποίος υποστηρίζει ότι σχεδόν σίγουρα υπάρχουν εξωγήινα όντα, αλλά αντί να τα ψάχνει, η ανθρωπότητα θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή.

Οι απόψεις του αυτές παρουσιάζονται σε μία νέα σειρά ντοκιμαντέρ, στην οποία ο Hawking, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του πλανήτη, θα παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες μελέτες του πάνω στα μεγάλα μυστήρια του πλανήτη. Όπως θα υποστηρίξει, εξωγήινη ζωή σχεδόν σίγουρα υπάρχει σε άλλα μέρη του σύμπαντος: όχι μόνο σε πλανήτες αλλά ίσως και στο κέντρο των αστεριών ή ακόμα και πλωτά, ανάμεσα στο διαπλανητικό διάστημα.

Η λογική του Hawking σχετικά με τους εξωγήινους είναι, γι’αυτόν, ασυνήθιστα απλή. Το σύμπαν, εξηγεί, έχει 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, ο καθένας εκ των οποίων περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια αστέρια. Σε ένα τόσο μεγάλο μέρος, είναι σχεδόν αδύνατο η Γη να είναι ο μοναδικός πλανήτης στον οποίον έχει εξελιχθεί ζωή. «Στο μαθηματικό μου μυαλό, οι αριθμοί και μόνο κάνουν την σκέψη των εξωγήινων εντελώς λογική», λέει. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να βρούμε πώς θα δείχνουν οι εξωγήινοι εμφανισιακά».

Η απάντηση σε αυτό, υποστηρίζει, είναι ότι οι περισσότεροι θα δείχνουν ανάλογοι με τα μικρόβια ή με τα απλά ζώα –το είδος της ζωής, δηλαδή, που κυριάρχησε στην Γη κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της.

Μία σκηνή από το ντοκιμαντέρ του για το Discovery Channel δείχνει κοπάδια φυτοφάγων ζώων να «σκαλίζουν» μία εξωγήινη βουνοπλαγιά, όταν ξαφνικά αρπάζονται από ιπτάμενα, κίτρινα ερπετά. Μία άλλη δείχνει διάφανα, φωσφοριζέ θαλάσσια ζώα να δημιουργούν μεγάλα κοπάδια στους ωκεανούς, τα οποία απλώνονται κάτω από τους χοντρούς πάγους του Europa, ενός εκ των φεγγαριών του Δία. Τέτοιες σκηνές είναι εντελώς αναπόδεικτες, αλλά ο Hawking τις χρησιμοποιεί για να μας οδηγήσει σε ένα άλλο σοβαρό θέμα: ότι κάποιες μορφές ζωής μπορούν να είναι έξυπνες και να αποτελούν απειλή. Ο Hawking πιστεύει ότι η επαφή με αυτά τα είδη μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ανθρωπότητα.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ Into the Universe with Stephen Hawking

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι εξωγήινοι μπορούν ακόμα και να εισβάλλουν στην Γη για τις φυσικές πηγές της: «Αρκεί να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να δούμε πώς η ευφυής ζωή μπορεί να αναπτυχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να γνωρίσουμε. Φαντάζομαι ότι μπορεί να επιβιώνουν σε τεράστιες ατράκτους, έχοντας κατασπαταλήσει όλες τις πηγές του πλανήτη τους. Τέτοιοι εξελιγμένοι εξωγήινοι μπορεί να γίνουν νομάδες, επιδιώκοντας να κατακτήσουν και να επεκταθούν σε όποιον πλανήτη μπορούν να προσεγγίσουν».

Καταλήγει, μάλιστα, λέγοντας ότι «το να προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινες φυλές είναι σχετικά επικίνδυνο» και ότι «αν οι εξωγήινοι ποτέ μας επισκεφθούν, η έκβαση θα είναι όμοια με αυτήν της Αμερικής, όταν την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος, η οποία δεν ήταν και η καλύτερη για τους αυτόχθονες Αμερικάνους».

Η ολοκλήρωση το ντοκιμαντέρ αποτελεί θρίαμβο για τον Hawking, 68 ετών σήμερα, ο οποίος είναι παράλυτος από μία νευροκινητική ασθένεια που τον εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό να επικοινωνήσει. Το πρότζεκτ αυτό διήρκησε, για αυτόν και τους παραγωγούς του, τρία χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων επέμεινε να ξαναγράψει μεγάλο μέρος των κειμένων και να ελέγξει τα γυρίσματα. Ο επικεφαλής παραγωγός του Discovery, John Smithson, είπε σχετικά: «Ήθελε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα είναι μεν διασκεδαστικό για το γενικό κοινό, αλλά και επιστημονικό, και αυτό είναι δύσκολη δουλειά, δεδομένης της πολυπλοκότητας της ιδέας».

Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την εξωγήινη ζωή, το ντοκιμαντέρ Stephen Hawking’s Universe ξεκίνησε να προβάλλεται χθες (25/4) στην Αμερική, ενώ στο Discovery Channel την Ευρώπης ξεκινά την Κυριακή 9 Μαΐου.

Ε.Μ.
Πηγή:
Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v