Ποια είναι η πιο «ευτυχισμένη» χώρα;

124 χώρες μπήκαν στο μικροσκόπιο του στατιστικού οργανισμού Gallup που διερεύνησε την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Στα αποτελέσματα με τους νικητές και τους χαμένους του 2010, τα φαβορί επικράτησαν για μία ακόμη φορά.
Ποια είναι η πιο «ευτυχισμένη» χώρα;
Η Δανία αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ 124 κρατών ως η χώρα με τους περισσότερους ευτυχισμένους κατοίκους. Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας από τον στατιστικό οργανισμό Gallup για την ποιότητα ζωής των λαών, δεν κρύβουν εκπλήξεις, αφού η μεγάλη πλειονότητα αυτών που είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, συγκεντρώνεται στα πλούσια και ανεπτυγμένα κράτη. Όσο για την Ελλάδα;

Οι Έλληνες δεν φαίνονται να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι, αφού μόλις το 21% θεωρεί ικανοποιητικά τα επίπεδα ευτυχίας του. Το 61% προσπαθεί για την ποιότητα ζωής του, ενώ το 19% εμφανίζεται απαισιόδοξο για το παρόν και το μέλλον. Τα ποσοστά φέρνουν την Ελλάδα ακριβώς στη μέση της λίστας, καταλαμβάνοντας την 62η θέση.

Ικανοποιημένοι, προσπαθούν ή υποφέρουν
Οι ερευνητές ταξινόμησαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τη βαθμολογία (από το 0 έως το 10) που έδιναν για το επίπεδο ζωής τους και τις προσδοκίες τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Για να ανήκει κάποιος στην κατηγορία των ικανοποιημένων, έπρεπε να αξιολογήσει με 7 και πάνω την παρούσα κατάστασή του, και με περισσότερο από 8 το μέλλον του. Η μέτρια βαθμολόγηση τον κατέτασσε στην ομάδα αυτών που προσπαθούν, ενώ οι χαμηλοί βαθμοί διαμόρφωσαν την κατηγορία αυτών που υποφέρουν.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μόνο 19 χώρες παγκοσμίως κατορθώνουν να έχουν τους περισσότερους από τους μισούς τους κατοίκους χαρούμενους. Η Δανία (72%), η Σουηδία (69%) και ο Καναδάς (69%) συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα της λίστας. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 12η θέση (59%).

Ο υπόλοιπος κόσμος, όμως, δεν τα πάει τόσο καλά. Σε 67 χώρες, λιγότερο από το 25% των ατόμων χαρακτήρισαν τη ζωή τους ικανοποιητική. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική. Εκεί ο μέσος όρος του πληθυσμού που δήλωσε ευτυχισμένος φτάνει το 8%, ενώ σε καμία χώρα της ευρύτερης περιοχής δεν ξεπερνά το 19%.

Το χάσμα μεταξύ των κρατών είναι τεράστιο. Στην Αμερική, το 69% του Καναδά έρχεται σε αντιδιαστολή με το 2% της κατεστραμμένης από τον σεισμό Αϊτή, ενώ στην Ευρώπη το 72% της πρωταθλήτριας Δανίας μετατρέπεται σε 9% στη Βουλγαρία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόσφατες εκρήξεις δυσαρέσκειας σημειώθηκαν σε Τυνησία, Αίγυπτο, Υεμένη, Μαρόκο, όπου μόλις 1 στους 7 (ή και λιγότερο) είχε βαθμολογήσει αρκετά υψηλά την ποιότητα ζωής του.

Τα νούμερα είναι σε γενικές γραμμές σταθερά συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα για το 2009: στην Ευρώπη ο μέσος όρος των ικανοποιημένων ήταν 25% το 2009 και 28% το 2010. Το 10% στην Αφρική έγινε 9% το 2010, ενώ ο μέσος όρος στην Ασία παρέμεινε στο 18%. Στην Αμερική, το 39% του 2010 είναι ελαφρώς μικρότερο από 42% που ήταν το 2009. 

Βρείτε όλη τη λίστα εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v