SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ευτυχισμένοι ακόμα κι όταν χάνουμε

Κερδισμένοι ή όχι, οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι χαρούμενοι – απλώς για τους χαμένους θέλει λίγη προσπάθεια παραπάνω. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας που δείχνει ότι δεν χρειάζεται να τα έχουμε όλα για να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

Ευτυχισμένοι ακόμα κι όταν χάνουμε

Η τέλεια δουλειά, ο σύντροφος των ονείρων μας, το ιδανικό σπίτι… Αν και τις περισσότερες φορές η ζωή δεν ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες μας, έχουμε την τάση να είμαστε χαρούμενοι, έστω και με λίγη προσπάθεια. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας που δείχνει ότι δεν χρειάζεται να τα έχουμε όλα για να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

Ένα από τα πειράματα που διεξήγαγαν ερευνητές από το Carnegie Mellon, το Harvard και το Πανεπιστήμιο της Virginia, είναι αποκαλυπτικό για το πώς φροντίζουμε να αισθανόμαστε καλά, ανεξάρτητα από την εύνοια της τύχης. Οι επιστήμονες μοίρασαν σε 297 εθελοντές από ένα λαχνό που στις δύο όψεις του έκρυβε ένα ποσό (1, 3, 5 ή 7 δολάρια). Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ξύσουν τη μία πλευρά για να δουν τι είχαν κερδίσει, και μετά να ξύσουν την άλλη για να διαπιστώσουν τι έχασαν. Οι «κερδισμένοι» ήταν αυτοί που είχαν επιλέξει το μεγαλύτερο ποσό και «χαμένοι» αυτοί που είχαν ξύσει την πλευρά με τη μικρότερη αξία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κερδισμένοι ανέφεραν υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τους χαμένους, ενώ ήταν εξίσου χαρούμενοι ανεξάρτητα από το ποσό των χρημάτων (όσοι είχαν κερδίσει 3 δολάρια ήταν το ίδιο ικανοποιημένοι με αυτούς που είχαν κερδίσει 7 δολάρια). Οι χαμένοι ήταν επίσης χαρούμενοι, αλλά το επίπεδο της χαράς τους βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση από το ύψος του κερδισμένου ποσού. Έτσι, όσοι είχαν κερδίσει 3 δολάρια ήταν λιγότερο χαρούμενοι από αυτούς που είχαν κερδίσει 5.

Οι επιστήμονες εξηγούν πώς οι χαμένοι βρήκαν λόγο για να νιώσουν ευτυχισμένοι παρά το γεγονός ότι ηττήθηκαν στο παιχνίδι της τύχης. «Όταν κερδίζεις κάτι, είναι πάντα μια θετική εμπειρία», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Karim S. Kassam. «Αλλά αν υπάρχει αρνητική χροιά, αυτό ωθεί τους ανθρώπους να εξορθολογήσουν, να επανατοποθετήσουν τα πράγματα με έναν τρόπο που θα αισθανθούν χαρούμενοι».

Εκτός από τη σχετικότητα της ευτυχίας, η έρευνα υποδεικνύει παράλληλα και έναν εύκολο τρόπο για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι στην καθημερινότητά μας: να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχουμε και να μη συγκρίνουμε τα κέρδη μας με αυτά των άλλων.

Πηγή: Time

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2