ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Η ευτυχία κοστίζει... 5.000 ευρώ τον μήνα

Στην πραγματικότητα όχι. Αλλά με ένα εισόδημα της τάξης των 60.000 ευρώ ετησίως κανείς μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες της ζωής, όπως ανέφεραν χθες Αμερικανοί ερευνητές.

Η ευτυχία κοστίζει... 5.000 ευρώ τον μήνα

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε χίλιους Αμερικάνους, από τους Daniel Kahneman και Angus Deaton του Κέντρου Υγείας και Ευημερίας του Πανεπιστημίου Princeton στο New Jersey, έδειξε ότι στην πλειοψηφία τους είναι αρκετά χαρούμενοι, και ότι τα περισσότερα χρήματα ισοδυναμούν έως έναν βαθμό με την προσωπική ικανοποίηση.

«Τα περισσότερα χρήματα δεν αγοράζουν απαραιτήτως περισσότερη ευτυχία, αλλά τα λίγα χρήματα συνδέονται με τον συναισθηματικό πόνο», αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (Χρονικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών). «Πιθανώς το ποσό των 75.000 δολαρίων να είναι ένα κατώφλι μετά το οποίο οι παραπάνω χρηματικές απολαβές δεν βελτιώνουν την ικανότητα των ατόμων να πραγματοποιούν αυτά που παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην συναισθηματική τους ευημερία, όπως το να περνούν χρόνο με φίλους, να αποφεύγουν τις ασθένειες και να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους», λένε οι ερευνητές.

Τα άτομα που κλήθηκαν για την τηλεφωνική έρευνα χρειάστηκε να απαντήσουν σε 450 ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών ερωτηματολογίων σχετικά με το εισόδημά τους, την προσωπική τους ικανοποίηση, τα συναισθήματά τους και το στρες που νιώθουν.

«Το χαμηλό εισόδημα οξύνει τον συναισθηματικό πόνο που σχετίζεται με κακοτυχίες της ζωής, όπως ένα διαζύγιο, μια ασθένεια, ή η εγκατάλειψη. Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι το υψηλό εισόδημα αγοράζει προσωπική ικανοποίηση, αλλά όχι ευτυχία», προσθέτουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα συναισθήματα ευημερίας έδειχναν να αυξάνονται ανάλογα με το εισόδημα, αλλά μόνο μέχρι το ύψος των 60.000 ευρώ ετησίως. «Όπως και σε άλλες έρευνες σχετικά με την προσωπική ευημερία, βρήκαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρκετά ικανοποιημένοι με την ζωή τους», σημειώνουν οι Kahneman και Deaton. Το 85% όσων ερωτήθηκαν απάντησαν ότι χαμογελούν, νιώθουν χαρά ή ευτυχία κάθε μέρα, παρόλο που το 39% νιώθει παράλληλα στρες και άγχος.

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v