Υπερυπολογιστής ψάχνει την καταγωγή του σύμπαντος

Ένα νέο supercomputer που θα λαμβάνει και θα επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες αστρονομικών δεδομένων, κατασκεύασαν οι επιστήμονες προκειμένου να βρουν την απάντηση στη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα.
Υπερυπολογιστής ψάχνει την καταγωγή του σύμπαντος
Ένα νέο supercomputer που θα λαμβάνει και θα επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες αστρονομικών δεδομένων, κατασκεύασαν οι επιστήμονες προκειμένου να ανακαλύψουν την καταγωγή του σύμπαντος.

Ως απευθείας απόγονος της «Βαθιάς Σκέψης» -του διάσημου μυθιστορηματικού υπολογιστή που σύμφωνα με τον Douglas Adams στο «Γυρίζοντας τον Γαλαξία με Ωτοστόπ», σχεδιάστηκε για να δώσει την απάντηση στη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα - , ο SCIAMA, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ , θα βοηθήσει τους αστρονόμους να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τους γαλαξίες και τη βαρύτητα.

Με υπολογιστική ισχύ 1.000 οικιακών υπολογιστών, είναι σε θέση να πραγματοποιεί 1 δισεκατομμύριο υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Οι ερευνητές θα τον χρησιμοποιήσουν για να προσομοιώσουν αχανείς περιοχές του διαστήματος, να μελετήσουν τις ιδιότητες εκατοντάδων εκατομμυρίων γαλαξιών και να επιλύσουν σύνθετους κοσμολογικούς γρίφους.

Ο Gary Burton, υπεύθυνος για τη διαχείριση του υπερυπολογιστή και επικεφαλής της τεχνικής ομάδας στο Ινστιτούτο Κοσμολογίας και Βαρύτητας του πανεπιστημίου, εξήγησε: «Η χρήση του θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε το σύνολο της κοσμικής ιστορίας και να αναλύσουμε δεδομένα που περιέχουν θεμελιώδεις ενδείξεις για την καταγωγή του σύμπαντος».

Ο υπολογιστής ονομάστηκε SCIAMA από τον Dennis Sciama, μία σημαντική προσωπικότητα με μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη της αστροφυσικής και της κοσμολογίας, ενώ παράλληλα αποτελεί ακρωνύμιο που αντιστοιχεί στο SEPnet Computing Infrastructure for Astrophysical Modelling and Analysis.

Η «Βαθιά Σκέψη» του Douglas Adams χρειάστηκε 7,5 εκατομμύρια χρόνια για να βρει την περίφημη απάντηση «42» στη «μεγάλη ερώτηση για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα». Πόσο θα πάρει στον SCIAMA;

Πηγή: MSN.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v