Ανακαλύφθηκε το (πιθανό) "σπίτι" των εξωγήινων!

Τον εντοπισμό του πλανήτη Gliese 581g ανακοίνωσαν Αμερικανοί αστρονόμοι, ο οποίος δεν είναι ούτε υπερβολικά κρύος, ούτε ανυπόφορα ζεστός, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για ύπαρξη ζωής στην διαστημική γειτονιά μας.
Ανακαλύφθηκε το (πιθανό) σπίτι των εξωγήινων!
Τον πλανήτη Gliese 581g «έπιασαν» τα γήινα τηλεσκόπια για πρώτη φορά, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημιού της Καλιφόρνια και του Ινστιτούτου Carnegie της Ουάσινγκτον. Οι μετρήσεις των ειδικών του διαστήματος μαρτυρούν υψηλές πιθανότητες να αποτελεί ο συγκεκριμένος πλανήτης κατάλληλο πεδίο για την ανάπτυξη μορφών ζωής.

Ο πλανήτης, στον οποίο δόθηκε το όνομα Gliese 581g, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο Gliese 581 και εντοπίστηκε χάρη σε έμμεσες μετρήσεις με την βοήθεια του τηλεσκοπίου Keck στην Χαβάη. Το Keck αποτελεί εδώ και έντεκα χρόνια το όργανο των αστρονόμων για την μελέτη του «μικρού ήλιου» Gliese, γύρω από τον οποίο είχαν παλιότερα ανακαλυφθεί άλλοι πέντε πλανήτες.

«Βρήκαμε πλανήτες και στις δύο ζώνες του συστήματος, η μία πολύ ζεστή και η άλλη πολύ κρύα. Πλέον έχουμε έναν ακριβώς στη μέση, ο οποίος βρίσκεται στην κατάλληλη θέση», αναφέρει ο Steven Vogt από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Σάντα Κρουζ.

Οι θερμοκρασίες στον νέο-ανακαλυφθέντα πλανήτη υπολογίστηκαν από -31 ως -12°C. Ο Gliese 581g απέχει είκοσι έτη φωτός από τη Γη, απόσταση που μεταφράζεται σε δέκα τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ή πιο επιστημονικά, στην απόσταση που θα διένυε το φως σε είκοσι χρόνια. Στην ουσία, πρόκειται για ένα πλανητικό σύστημα, όχι πολύ μακριά από το δικό μας.

Οι επιστήμονες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο γεγονός ότι ένας τέτοιος πλανήτης εντοπίστηκε στην "γειτονιά" της Γης, και μάλιστα σχεδόν τυχαία. «Το ότι μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε τον Gliese 581g τόσο εύκολα και τόσο κοντά σε εμάς, μας λέει ότι τέτοιοι πλανήτες θα πρέπει να είναι αρκετά “συνηθισμένοι”», λέει χαρακτηριστικά ο Steven Vogt. «Αν η κοντινή αστρική γειτονιά μας αντιπροσωπεύει τα χαρακτηριστικά όλου του σύμπαντος, ο Γαλαξίας μας θα είναι γεμάτος με πιθανούς “ζωντανούς” πλανήτες», καταλήγει.

Ο Gliese 581g, σύμφωνα με την μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Astrophysical Journal», είναι τρεις ως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και, αν αποδειχθεί πως είναι βραχώδης, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του. Από τους 500 γνωστούς σε εμάς πλανήτες του διαστήματος, αυτός συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι «κατοικήσιμος».

Πηγή: Reuters.com
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v