Σαββατοκύριακο με παγετό και χιόνι στην Ελλάδα

Οι άνεμοι φτάνουν τα 9 μποφόρ, πολλά πλοία μένουν αγκυροβολημένα, ενώ ο παγετός στα ηπειρωτικά και οι βροχές και οι χιονοπτώσεις στην υπόλοιπη χώρα προμηνύουν ένα σαββατοκύριακο… ακατάλληλο για κρυουλιάρηδες.
Σαββατοκύριακο με παγετό και χιόνι στην Ελλάδα
Τα «τερτίπια» του καιρού συνεχίζονται, και μετά από μερικά ψήγματα πρόωρων ηλιόλουστων αλκυονίδων, ο Ιανουάριος μας αποχαιρετά… χειμωνιάτικα. Τα καιρικά φαινόμενα αγριεύουν και από χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για πτώση της θερμοκρασίας και δυνατούς ανέμους, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν όσοι θα κινηθούν στα ορεινά οδικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Παρασκευή «πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας, ενώ οι άνεμοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ».

Και πράγματι, οι άνεμοι «φούντωσαν» από το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να παραλύσουν πολλές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Σε κατάσταση μερικής απαγόρευσης απόπλου βρίσκονται τα λιμάνια της χώρας, καθώς δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια για Κυλλήνη-Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Η γραμμή Ρίο-Αντίρριο παραμένει κλειστή, ενώ τα μικρά πλοία δεν πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους ούτε από τον Πειραιά προς την Σαλαμίνα, ούτε από την Ηγουμενίτσα προς τα νησιά του Ιονίου.

Για την Αττική, την Παρασκευή προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται στους 5-7 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο, τα φαινόμενα εξασθενούν ελαφρώς, αλλά οι βροχές, το χιονόνερο και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα συνεχιστούν.

Επομένως, προσοχή σε όσους σχεδιάζουν εξορμήσεις ή θα ταξιδεύουν στα ορεινά οδικά δίκτυα της χώρας, καθώς θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο οδικό δίκτυο της Φλώρινας, για παράδειγμα, η θερμοκρασία έχει φτάσει στους -3 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι προκαλεί προβλήματα ακόμη και μέσα στην πόλη. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και στο οδικό τμήμα Πατρών-Καλαβρύτων, ενώ προσοχή χρειάζεται και στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλάν, αλλά και στην γέφυρα Ρίου-Αντίρριου για τα μεγάλα οχήματα και τα δίκυκλα.

Παράλληλα, το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων συμβουλεύει όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς, να επικοινωνούν πρώτα με τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές. Την Δευτέρα και την Τρίτη ο παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται να συνεχιστούν στα βόρεια της χώρας, ενώ στα κεντρικά και νότια το χιονόνερο και οι βροχές θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην χώρα το επόμενο τριήμερο, μπορείτε να ενημερωθείτε από την ΕΜΥ εδώ, αλλά και από την στήλη του καιρού του in2life καθημερινά από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v