11 ταξίδια για το 2011

Μέρη που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα να επισκεφτείτε. Ιστορία που γράφεται σε πραγματικό χρόνο. Ταξίδια εμπνευσμένα από μεγάλες κινηματογραφικές στιγμές, και άλλα που απειλούνται με εξαφάνιση. Έντεκα προορισμοί πιο "τώρα" από ποτέ.
11 ταξίδια για το 2011
της Ηρώς Κουνάδη

…Και μην ακούσουμε γκρίνιες. Μπορεί ο χρόνος που εκπνέει αύριο να μας αφήνει λίγο –εντάξει, μπορεί και πολύ– φτωχότερους, και λίγο πιο ανήσυχους γα το μέλλον, αλλά τόσα χρόνια έχουμε βαρεθεί να λέμε πως λίγος σωστός προγραμματισμός και λίγη οικονομία χρειάζονται, και το πανανθρώπινο δικαίωμα του ταξιδιού δεν χρειάζεται να το αποποιηθούμε. Αρκεί να θέλουμε. Όλα τα άλλα βρίσκονται.

Τα έντεκα ταξίδια που ακολουθούν δεν είναι απαραίτητα τα «καλύτερα», τα οικονομικότερα, τα πιο ενδιαφέροντα ή τα πιο πρωτότυπα. Είναι, όμως, σίγουρα τα πιο “2011”, σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ταξιδιωτική βιομηχανία από οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και άλλους παράγοντες. Όχι γιατί χρειαζόμαστε καμία «βιομηχανία» να μας πει για ποια γωνιά του πλανήτη θα θυσιάσουμε το μισό από το budget των ετήσιων αγορών ή τις εβδομαδιαίες εξόδους στο σινεμά. Αλλά γιατί κάποιες φορές οι ευκαιρίες που προκύπτουν εμπνέουν τα καλύτερα σχέδια, που με τη σειρά τους γίνονται τα καλύτερα ταξίδια.

Αλβανία

Εκπλήσσεστε; Δεν θα έπρεπε. Μετά από μια ταραχώδη εικοσαετία που την καταδίκασε στην σκιά των ταχέως αναπτυσσόμενων τουριστικά Βαλκανίων, έχει αρχίσει, εδώ και λίγο καιρό, να ψιθυρίζεται στους ταξιδιωτικούς κύκλους πως η Αλβανία είναι «η νέα Κροατία» –για όσους δεν κατάλαβαν τι σημαίνει αυτό, να θυμίσουμε ότι περί το 2003 το Conde Nast Traveller είχε ανακηρύξει την Κροατία «νέα Ελλάδα», κι από τότε το πρώην Γιουγκοσλαβικό κράτος δεν έχει σταματήσει την ξέφρενη ανοδική πορεία του σε ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αλβανία βρίσκεται φέτος στην κορυφή της λίστας του Lonely Planet με τα ταξίδια του 2011. Δαντελωτές ακρογιαλιές, πολύχρωμες πόλεις, γραφικά χωριά, ασύγκριτο φαγητό και, φυσικά, παραδεισένιες τιμές (τουλάχιστον προς το παρόν: αυτά λέγαμε και το 2003 για την Κροατία, οι τιμές της οποίας σήμερα αγγίζουν επίπεδα γαλλικής Ριβιέρα) είναι μερικοί μόνο από τους καλύτερους λόγους για να την επισκεφθείτε.

Στα “must-see” σημειώστε, εκτός από τα Τίρανα, τις όχθες της καταγάλανης Λίμνης Οχρίδας, που απλώνεται στα σύνορα δύο χωρών, το Αργυρόκαστρο, με την μεσαιωνική πόλη που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, και το Βουθρωτό, την αρχαία πόλη που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, δίπλα στη διώρυγα που συνδέει την ομώνυμη λίμνη με το στενό της Κέρκυρας. Εδώ θα περπατήσετε στα λιθόκτιστα δρομάκια του, θα επισκεφθείτε το ενετικό κάστρο που έχει μετατραπεί σε μουσείο και θα ξενυχτήσετε στα πολυάριθμα οικονομικότατα μπαράκια της περιοχής.

Πώς; Με απευθείας πτήση της Olympic Air, από 210 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Εναλλακτικά, οδικώς: τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή, επί παραδείγματι, απέχουν 38 χιλιόμετρα από την Καστοριά, και 51 χιλιόμετρα από την Φλώρινα.

Ιορδανία

Μετά το ανεπαίσθητο ρίγος που διαπέρασε την ραχοκοκαλιά του πλανήτη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν το Ντουμπάι βρέθηκε, από εκεί που έχτιζε παλάτια και χιονοδρομικά κέντρα στην άμμο, να ζητά οικονομική ενίσχυση από το «αδελφό εμιράτο» του Άμπου Ντάμπι για να επιβιώσει, τα Εμιράτα έπαψαν, σταδιακά κι αθόρυβα, να περιλαμβάνονται στις ταξιδιωτικές λίστες, να διαφημίζονται ως «απόλυτος» προορισμός και να απασχολούν τις συζητήσεις –τουλάχιστον όπως το έκαναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Βοήθησε, ίσως, σε αυτό και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που, έστω και λίγο, μας απομάκρυνε από την τυφλή πίστη στην εξίσωση "ξοδεύω άρα υπάρχω".

Η τελευταία ειρηνική γωνιά της Μέσης Ανατολής, η Ιορδανία, είναι όσα διαφήμιζε πως ήταν το Ντουμπάι, χωρίς να είναι: η επιτομή της αραβικής κουλτούρας σε κάθε της έκφανση, από τις χαοτικές μεγαλουπόλεις με τα πλούσια προάστια, μέχρι τις απέραντες ερήμους των Βεδουίνων και των ξάστερων ουρανών. Χωρίς περιττό glitter, χωρίς shopping malls, χωρίς ιλουστρασιόν φυλλάδια.

Η Πέτρα, αυτή η μαγική αρχαία πόλη των Ναβαταίων, λαξευμένη εξολοκλήρου στους βράχους της ερήμου, αποτελεί από μόνη της αρκετό λόγο επίσκεψης στην Ιορδανία. Νιώθει κανείς πως είναι σχεδόν ιεροσυλία να πει «δεν είναι μόνο αυτή». Είναι, όμως, και η Νεκρά Θάλασσα, αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, αφιλόξενο για κάθε μορφή ζωής, και οι αχανείς εκτάσεις ερήμου των Βεδουίνων, και τα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς εθνικά πάρκα και η παράδοση που διατηρείται ζωντανή στις φιλελεύθερες πόλεις και τα συντηρητικότερα χωριά, σε μια χώρα που ζει εδώ και χρόνια ειρηνικά ανάμεσα σε εμπόλεμες ζώνες. Κι αν σας λείψει το shopping, σημειώστε πως η Άκαμπα, η πόλη που βρέχει τα πόδια της στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι αφορολόγητη ζώνη για κατοίκους κι επισκέπτες –κι όλοι ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.

Πώς; Με απευθείας πτήσεις της Royal Jordanian, σε τιμές που ξεκινούν από 380 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Great Drive & Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Δύο μεγάλα γεγονότα σημαδεύουν το 2011 τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ταξιδιωτικό προορισμό: η ταινία On the Road, που ακολουθεί τα χνάρια του Sal Paradise, του ήρωα του θρυλικού βιβλίου του Jack Kerouac, καθώς εκείνος διασχίζει με τραίνα και αυτοκίνητα τη «χώρα του ονείρου» από τη Νέα Υόρκη ως το Λος Άντζελες, μέσω Σικάγο και Σαν Φρανσίσκο –προκαλώντας μας να οργανώσουμε το δικό μας road trip στα χνάρια των beatniks– και η ολοκλήρωση του μνημείου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, με την αφορμή της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την 11η Σεπτεμβρίου.

Ένα καταπράσινο πάρκο εικοσιπέντε στρεμμάτων, με δεκάμετρους καταρράκτες στα σημεία όπου υψώνονταν οι πύργοι, και το αντίστοιχο μουσείο που πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό ένα χρόνο αργότερα, αναμένεται να στρέψουν, τους προσεχείς μήνες, τους προβολείς της δημοσιότητας για άλλη μια φορά επάνω στη Νέα Υόρκη. Σίγουρα δεν είναι η πιο ευχάριστη επέτειος, είναι όμως μια ευκαιρία να βρεθείτε πρώτοι στο σημείο όπου η Ιστορία γυρνά –έστω, συμβολικά– σελίδα.

Πώς; Με πτήσεις της British Airways, και ενδιάμεσο σταθμό στο Λονδίνο, της Iberia, και ενδιάμεσο σταθμό στη Μαδρίτη, ή απευθείας με την Delta ή την Continental Airlines. Ενδεικτικά, μία από τις καλύτερες τιμές που βρήκαμε για πτήση τον Φεβρουάριο, μετ’ επιστροφής και φόρων, είναι 546 ευρώ με την Iberia.

Περού

Αν δεν είναι η συμπλήρωση ενός ολόκληρου αιώνα από την πρώτη ανακάλυψη του Machu Pichu, από τον Hiram Bingham, λόγος να επισκεφθεί κανείς το Περού το 2011, τότε τι είναι; Ίσως, για να το θέσουμε με τα λόγια του φίλου ταξιδιώτη που μοιράστηκε πρόσφατα την εμπειρία του ταξιδιού του εκεί με το in2life, «τα πανάρχαια πλωτά χωριά στην Τιτικάκα, οι αναρίθμητες μπαρόκ και ροκοκό εκκλησίες, οι λιτανείες στο Ayacucho, τα υπαίθρια παζάρια όπως αυτό στην κεντρική πλατεία του Pisac, η ταραγμένη ιστορία του Cusco που αποτυπώνεται σε μνημεία αιώνων ή το Puerto Belen (η Βενετία της ζούγκλας)… Το Περού ικανοποιεί την περιέργεια για το "περίεργο", όπως π.χ. τα εναλλακτικά φάρμακα από τοπικά βότανα, θεραπευτές, κ.λπ, και όλα αυτά όχι σαν φολκλόρ αλλά ως μια ζωντανή πραγματικότητα για τους ντόπιους. Διαθέτει μια πολύ ιδιαίτερη φύση, όπως λ.χ. το Colca, από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμο». Σας πείσαμε, ή θα διαβάσετε ολόκληρη τη διήγηση εδώ;

Πώς; Με πτήσεις της Iberia, της KLM ή της Alitalia, και ενδιάμεσους σταθμούς στη Μαδρίτη, το Άμστερνταμ και τη Ρώμη αντίστοιχα. Υπολογίστε περί τα 1.100 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Τούρκου & Ελσίνκι, Φιλανδία

Η αρχαιότερη πόλη της Φιλανδίας, το Turku, ανακηρύχτηκε μόλις Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2011, κι ετοιμάζεται να το γιορτάσει με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν από κοσμοπολίτικα φεστιβάλ κινηματογράφου και τζαζ, μέχρι παραδοσιακά φιλανδικά έθιμα όπως το κόψιμο της μακρύτερης κουρελούς στον κόσμο –κι αν δε μας πιστεύετε, η επίσημη εξήγηση βρίσκεται εδώ, μαζί με όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Μετά είναι και το Ελσίνκι. Με τα cozy café, το γραφικό λιμάνι του, τους πολύβουους δρόμους, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κι εκείνη την τόσο ευρωπαϊκή αίσθηση του εξωτικού, που αναγάγουν την επίσκεψη εδώ σε εμπειρία ζωής. Δεν είναι το οικονομικότερο ταξίδι που μπορείτε να κάνετε –το κόστος διαμονής και ζωής είναι τσιμπημένο, σε σχέση με τα αεροπορικά εισιτήρια– είναι όμως ένα από εκείνα που θα θυμάστε –χαμογελώντας– για πολύ καιρό.

Πώς; Με πτήσεις της Malev, και ενδιάμεσο σταθμό τη Βουδαπέστη, σε τιμές που ξεκινούν από 140 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Ρουμανία

Η πόλη που ο Lonely Planet τελευταία τιμά με τον χαρακτηρισμό «νέα Πράγα», το Βουκουρέστι, δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί από τα πλήθη των τουριστών, πράγμα που σημαίνει ότι θα περπατήσετε τις πολύβουες λεωφόρους της, θα διασχίσετε τα καταπράσινα πάρκα της και θα θαυμάσετε τα αξιοθέατα που αποτυπώνουν θαυμάσια τη μακραίωνη ιστορία της σχεδόν ανενόχλητοι.

Πανέμορφες πλατείες, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα προστατευόμενα από την UNESCO, βασιλικά παλάτια δίπλα στα αυστηρά –το λιγότερο– κτίρια της κομμουνιστικής περιόδου δίνουν στην πόλη τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της. Εννοείται ότι θα πεταχτείτε και για μια μονοήμερη στο Κάστρο του Δράκουλα, στο Brasov (το original, όχι εκείνο που πουλήθηκε το 2006) για το απαραίτητο goth στοιχείο στο ταξίδι.

Πώς; Απευθείας με την Aegean, από 214 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Τουρκικά Παράλια

Κοινό μυστικό για όσους εμπιστεύονταν τακτικά για τις διακοπές τους τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα παράλια της Τουρκίας απέκτησαν μόλις το 2010 αξιοπρεπείς αεροπορικές συνδέσεις με την Αθήνα, γεγονός που εξοικονομεί στους επίδοξους επισκέπτες τους χρόνο και χρήμα. Προσθέστε σε αυτήν την ευτυχή συγκυρία τις ασυναγώνιστες παραλίες, τους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους και την έντονη νυχτερινή ζωή κι έχετε τουλάχιστον τέσσερις καλούς λόγους να απατήσετε, το προσεχές καλοκαίρι, τις Κυκλάδες με την… απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Στα highlights, η Αλικαρνασσός, ή Bodrum, με τα κατάλευκα σπιτάκια, τα λιθόκτιστα καλντερίμια, το ομηρικό όσο και ονειρικό «αιώνιο γαλάζιο» της, και την έντονη νυχτερινή ζωή. Το Αϊβαλί με την τριάντα χιλιομέτρων παραλία του, και τα μικρά νησάκια που το περιστοιχίζουν. Η Έφεσος και η Πέργαμος, με τους συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς τους χώρους. Η αρχαία Ιεράπολη, Pamukkale, με τις θερμές πηγές, τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς που δημιουργούν καθώς καταλήγουν σε μικρούς καταρράκτες και το εντυπωσιακό αμφιθέατρο που της χάρισαν δικαιωματικά τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Πώς; Με απευθείας πτήσεις των Pegasus Airlines και Sun Express (η δεύτερη πετά μόνο την καλοκαιρινή περίοδο) από την Αθήνα στη Σμύρνη, σε τιμές που ξεκινούν από 99 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Εναλλακτικά, με ferry από τα νησιά: από την Σάμο στο Κουσάντασι, από την Κω και την Ρόδο στην Αλικαρνασσό, από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, από την Χίο στο Τσεσμέ. Ενδεικτικά, το εισιτήριο μετ’ επιστροφής από τη Σάμο στο Κουσάντασι κοστίζει 50 ευρώ, όσα και από την Χίο στο Τσεσμέ. Από την Μυτιλήνη στο Αϊβαλί 15 ευρώ, από την Κω στην Αλικαρνασσό 56 ευρώ.

Μαρόκο

Τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά… Το Μαρόκο είναι λίγο εξωτικό και λίγο Ευρώπη –τόσο, όσο χρειάζεται για να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε άλλο κόσμο ταξιδεύοντας ελάχιστες μόνο ώρες. Το Μαρακές –αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μόνο μέρος απ’ όλη τη χώρα– αποπνέει τη μαγεία της ερήμου, συνδυασμένη με τον κοσμοπολιτισμό της διασταύρωσης Ανατολής και Δύσης, ενώ διαθέτει το πλεονέκτημα να φιλοξενεί τη δική του «αυλή των θαυμάτων», την περίφημη πλατεία Djemaa el-Fna.

Εδώ λαμβάνει χώρα και το διάσημο παζάρι, ένα από τα μεγαλύτερα ”ζωντανά θέατρα”, γεμάτο θαυματοποιούς, γητευτές φιδιών και χαρτορίχτρες –για την περίπτωση που χρειαστείτε και μια μεταφυσική επιβεβαίωση για την «τόνωση» της σχέσης σας– και ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά χαμάμ της χώρας, το Les Bains de Marrakech.

Πώς; Με πτήσεις της Iberia για Ταγγέρη, και ενδιάμεσο σταθμό τη Μαδρίτη. Υπολογίστε περί τα 400 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Λιθουανία

Αν δεν καταλάβατε τον λόγο για τον οποίο η Λιθουανία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις χώρες που «πρέπει» να επισκεφτείτε το 2011, από την στιγμή που διαβάσατε το όνομά της στην αρχή αυτής της παραγράφου, μάλλον δεν είστε φίλοι του μπάσκετ. Τώρα, αν δεν είστε και ορκισμένοι εχθροί του, μάλλον θα μαντεύετε πως η up and coming χώρα της Βαλτικής θα φιλοξενήσει στα γήπεδά της το Eurobasket του 2011, και μάλιστα για δεύτερη φορά –η πρώτη ήταν το ταραχώδες 1939. Κι αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσετε πρώτοι απ’ όλους τη λιλιπούτεια χώρα για την οποία θα μιλά σύντομα κάθε ταξιδιωτικό έντυπο που σέβεται τον εαυτό του.

Ας ξεκινήσουμε από την πρωτεύουσα: Έτη φωτός μακριά από τις μουντές αποχρώσεις που φέρνει στο νου το άκουσμα της λέξης Βαλτική, το Βίλνιους είναι μια πόλη γεμάτη χρώμα, με ένα ιστορικό κέντρο καταχωρημένο στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και όχι άδικα. Οι αναρίθμητες μπαρόκ εκκλησίες του, τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, οι εντυπωσιακές πλατείες, αλλά και μερικά ασυνήθιστα μνημεία, όπως το άγαλμα του Frank Zappa, το γιγάντιο αυγό ή το μυστηριώδες εγκαταλελειμμένο κτίριο με το τεράστιο αναποδογυρισμένο ερωτηματικό στην πρόσοψή του, του χαρίζουν επάξια τον τίτλο του πλέον funky προορισμού της Βορείου Ευρώπης.

Πώς; Δυστυχώς, απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το παρόν δεν υπάρχει. Η καλύτερη λύση είναι η ανταπόκριση της Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης, η οποία ξεκινά από 170 ευρώ μετ' επιστροφής και φόρων.

(Αντ)αρκτική

Ας πούμε ότι κερδίσατε μόλις το Τζόκερ. Ή ότι ονειρευόσασταν από μικρό παιδί να δείτε από κοντά τους πιγκουίνους. Ή ότι σας γοητεύουν τόσο πολύ τα ντοκιμαντέρ για την Άκρη του Κόσμου, που θα μπορούσατε να θυσιάσετε τα ταξίδια σας για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να βρεθείτε κι εσείς στο μέρος εκείνο που ο Lonely Planet περιγράφει ως «το πλησιέστερο που θα φτάσετε στην επίσκεψη ενός άλλου πλανήτη».

Τότε η Ανταρκτική είναι ο πιο «τώρα» από ποτέ προορισμός σας, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσετε τις σκέψεις να σταματήσουν διά παντός περί το τέλος της χρονιάς οι κρουαζιέρες που γίνονται για τουριστικούς λόγους, για να αφεθούν, επιτέλους, οι ταλαίπωροι πάγοι στην ησυχία τους. Μην μπερδευτείτε, όμως: αν αυτό που θέλετε να δείτε είναι πολικές αρκούδες να ψαρεύουν με τα μπροστινά πόδια, ο προορισμός σας είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, στον Βόρειο Πόλο. Λευκές αρκούδες και πιγκουίνοι δεν ζουν μαζί. Κι αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη γνώση για να ξεκινήσετε την χρονιά.

Πώς; Δείτε εδώ λεπτομέρειες, εταιρείες και τιμές για τα ταξίδια στους πόλους της Γης.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v