Φωτογραφική βόλτα στην γιορτινή Αθήνα

Εκατομμύρια Έλληνες αναγκάζονται να δουν τα πράγματα σκοτεινά αυτές τις δύσκολες μέρες. Κι όμως, υπάρχει φως. Τόσο, ώστε να καταγραφεί στον φακό του in2life και να αποδώσει φωτογραφικά το γιορτινό κλίμα της πόλης. Φύγαμε για Athens by –Christmas- light.
Φωτογραφική βόλτα στην γιορτινή Αθήνα
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου
Κείμενο: Γιώργος Κόκουβας


Χριστούγεννα 2010... Όταν «χαζεύαμε» για πρώτη φορά τις εικόνες της πόλης που αποτύπωσε η φωτογράφος του in2life, αναρωτηθήκαμε τι διαφορετικό έχουν οπτικά –και όχι μόνο- οι φετινές γιορτές από τις προηγούμενες. Πέρα από την γλυκιά ομορφιά του ζητήματος, τελικά πιάσαμε το νόημα: Οι άνθρωποι επιστρέφουν στα βασικά.

Απολαμβάνουν ανεξαρτήτως ηλικίας την θέα ενός πάγκου με γλυκίσματα, βλέπουν με παιδικά μάτια τον Άγιο Βασίλη που καραδοκεί σε κάθε γωνία και χαρίζουν την πιο απλή, αλλά απαραίτητη «πολυτέλεια», αυτή μιας αγκαλιάς. Ανάγκη για λίγη πίστη, λίγο τραγούδι, λίγο φως. Και αυτά τα Χριστούγεννα, οι δρόμοι της πόλης, απ’ ό,τι φαίνεται τα είχαν σε αφθονία.


Τι αγναντεύει ο Άη Βασίλης από την ανεμόσκαλά του; Είτε είναι οι τσιμεντένιες πολυκατοικίες είτε οι δρόμοι με τους διαδηλωτές, φτάνει που είναι πάντα εκεί, πιστός στο χειμερινό ραντεβού του. Φτάνει, επίσης, που τα όσα βλέπει, φωτίζονται με λαμπιόνια και κάτι από την γιορτινή διάθεση που κάνει τα παιδιά να πιστεύουν πως υπάρχει.


Δεν γνωρίζουμε τι σκοτεινά παιχνίδια παίζονται μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο, αλλά τουλάχιστον απ’ έξω ο κόσμος είναι πιο χαρούμενος, πιο δημιουργικός, πιο «φωτεινός». Έστω και λόγω Χριστουγέννων, που «ντύνουν» την Βουλή στα καλά της.


Ο Χριστός έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες, από κάθε άποψη. Αυτό σκέφτηκε και ο γέροντας της φωτογραφίας, πιάνοντας «στασίδι πίστης» στο Σύνταγμα. Άλλωστε, δεν είναι… αντισυνταγματικό.


Ναι, μία από τις ομορφότερες πολυτέλειες είναι ακόμη δωρεάν. «Free Christmas hugs» στο Σύνταγμα, και όποιος πει ότι η νέα γενιά είναι υπεύθυνη για την αποξένωση, ας το σκεφτεί δις.


Το Ζάππειο, για λίγες ημέρες, μεταμφιέζεται σε… παραμύθι, στο οποίο δικαίωμα έχουν μικροί και μεγάλοι. Και ορθά πράττουν και το εξασκούν. Ποιος μπορεί, άλλωστε να πει όχι σε δυο μάτια που λαμπυρίζουν στην θέα ενός γλυκίσματος;


Μακάρι όλες μας οι έγνοιες να ήταν πως θα ισορροπήσουμε πάνω σε πορτοκαλί παγοπέδιλα. Γι’ αυτό και ζηλεύουμε το συγκεκριμένο αγόρι, που, ευτυχώς, οι μόνες πτώσεις του περιορίζονται στον χριστουγεννιάτικο πάγο.


Η φάτνη βρήκε καταφύγιο κάτω από τους κίονες και οι τρεις μάγοι δίνουν το σύνθημα των δώρων. Την ίδια στιγμή, τρεις άλλοι μάγοι, δίνουν το σύνθημα των περικοπών. Θα προτιμήσουμε αυτούς του Ζαππείου.


Ευτυχώς, ο Άγιος Βασίλης δεν έχει καμία σχέση με τον Άγιο Παντελεήμονα! Έτσι, ο κοκκινοφορεμένος φίλος των παιδιών μπορεί να σπάσει τα φυλετικά στερεότυπα και να μας φέρει δώρα ανθρωπιάς.


Και κάπως έτσι γίνεται φανερό τι διαφορετικό έχουν οι χριστουγεννιάτικες εικόνες. Έχουν μουσική. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φανταστούμε την μελωδική φωνή της κοπέλας και την εορταστική ατμόσφαιρα που κάνει για λίγο διαφορετική την καθημερινότητά μας.


Τελικά, δεν είναι άτυχος ο Άη Βασίλης της πρώτης φωτογραφίας. Με όλα τα παραπάνω στιγμιότυπα και ένα Ζάππειο στολισμένο με το γλυκό φως των Χριστουγέννων, μάλλον ο Santa διάλεξε την καλύτερη περίοδο να πάρει θέση στο παράθυρο. Κι εμείς μαζί του, χαζεύοντας περισσότερες γιορτινές εικόνες στο photogallery του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v