Χριστούγεννα στις πόλεις: Οι εορταστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Χωρίς περιττές φανφάρες, αλλά με επιστροφή στο λιτό και γιορτινό πνεύμα των Χριστουγέννων, οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ετοιμάζουν τις φετινές εκδηλώσεις τους κι εμείς σας τις παρουσιάζουμε. Κασκόλ, γάντια, χαμόγελα και φύγαμε για τους δρόμους της πόλης.
Χριστούγεννα στις πόλεις: Οι εορταστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα
του Γιώργου Κόκουβα

Εσείς, πού θα κάνετε Χριστούγεννα φέτος; Αν οι καιροί σας ανάγκασαν να περικόψετε γιορτινές αποδράσεις, αν αυτές τις άγιες ημέρες δεν πήρατε την πολυπόθητη άδεια, ή αν απλώς θέλετε κατά την διάρκεια των γιορτών να νιώθετε κυριολεκτικά σαν στο σπίτι σας, καλωσήρθατε στο club: (ξε)μείναμε στην πόλη. Οι Δήμοι της χώρας -και όχι μόνο- ωστόσο, φροντίζουν να μην μας λείψει τίποτα από το κλίμα των γιορτών. Από τα πάρτι των παραμονών μέχρι τις εκδηλώσεις, τα υπαίθρια bazaar, τις παραστάσεις και τις συναυλίες που διοργανώνονται τις προσεχείς ημέρες στους δρόμους των πόλεων, το in2life σας ετοίμασε έναν οδηγό για να κάνετε Christmas city break… στην πόλη σας.

Αθήνα
Ο Δήμος Αθηναίων αυτή την χρονιά, πέρα από τους καθιερωμένους στολισμούς και τις φωταγωγήσεις του, εστιάζει στην παιδικότητα των Χριστουγέννων, στήνοντας στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι) μια «Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη». Ως τις 6 Ιανουαρίου, με αντίτιμο 8 ευρώ, οι επισκέπτες του χώρου στο Γκάζι θα μπορούν να απολαύσουν φουσκωτά παιχνίδια, καρουζέλ, ένα στρουμφοχωριό, παγοδρόμιο, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, καθώς και κινηματογραφικές εκπλήξεις. Φυσικά, από την αυλή της Τεχνόπολης δεν θα λείπει ο Άη Βασίλης, μοιράζοντας γέλια και δώρα στους λιλιπούτειους Αθηναίους (ώρες λειτουργίας 9.00-21.00).

Ο Εθνικός Κήπος μετατρέπεται από τις 20/12 σε «χριστουγεννιάτικο χωριό», καθώς τα ξύλινα σπιτάκια, τα ξωτικά και οι δράσεις για τα παιδιά που θα λαμβάνουν χώρα μέσα στην στολισμένη φύση θα δημιουργήσουν ένα φανταστικό σκηνικό (καθημερινά ως τις 6/1, ώρες 10.00-17.00). Το μήνυμα της επιστροφής στην οικολογία και στον χωρίς πολλές σπατάλες στολισμό, δόθηκε ήδη με την φωταγώγηση του υψηλότερου φυσικού δένδρου της Πλατείας Συντάγματος.

Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, το «ONEIRO Christmas Park» έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του, για να χαρούν μικροί και μεγάλοι έναν κόσμο χριστουγεννιάτικου παραμυθιού. Κάτω από τον φαντασμαγορικό τεχνητό ουρανό βρίσκεται η φυσικού μεγέθους φάτνη, θεαματικά καρουζέλ, σκεπαστό παγοδρόμιο και φυσικά, το Χωριό του Άη Βασίλη, με… φωτογενείς ταράνδους. Λειτουργεί επίσης Αίθουσα Παραμυθιού του Ονείρου για τρισδιάστατες προβολές ηρώων του Disney, καθώς και χριστουγεννιάτικη αγορά με κάθε λογής καλούδια. Η είσοδος στο «ονειρικό πάρκο», το οποίο θα λειτουργεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου (ώρες 11.00-23.00) είναι ελεύθερη.

Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει για τον Δήμο Αθηναίων στην Πλατεία Κοτζιά
, όπου πυροτεχνήματα, ψηφιακές προβολές πάνω στο δημαρχιακό μέγαρο και μουσικά συγκροτήματα θα δώσουν τον παλμό του 2011. Στην ίδια πλατεία, τα καταστήματα Notosgalleries και notoshome έχουν στήσει ένα τεράστιο παγοδρόμιο, ελεύθερο για όλους, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μέχρι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στο εμπορικό Athens Heart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας) η «Σχολή των Ξωτικών» θα περιμένει τους μικρούς «φαν» του Άη Βασίλη για να γίνουν βοηθοί του και να κατασκευάσουν τα δικά τους παιχνίδια (λειτουργία μέχρι 31 Δεκεμβρίου).

Το Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), τέλος, φέρνει το πνεύμα των γιορτών στο πλαίσιο του προγράμματός του «Χριστούγεννα στο Μέγαρο». Τα αστέρια του Μπολσόυ παρουσιάζουν τον «Καρυοθραύστη» και την «Κακοφυλαγμένη κόρη», ενώ η παιδική χορωδία της Βιέννης και οι μεγαλύτερες gospel χορωδίες του κόσμου θα είναι παρούσες για να τραγουδήσουν εορταστικές μελωδίες (δείτε πληροφορίες για τις ώρες, τα εισιτήρια και την διαθεσιμότητα εδώ).

Θεσσαλονίκη
Με φόντο το πανύψηλο δένδρο και το παραδοσιακό στολισμένο καραβάκι της Αριστοτέλους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μουσικά δώρα για τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Στις 22 Δεκέμβρη (ώρα 21.00 στο Φουαγιέ του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου) η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα δώσει την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να απολαύσουν παιδικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια αλλά και μελωδίες με τις φωνές τενόρων (περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ). Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Βαφοπούλου 3) γεμίζει την αίθουσα θεάτρου του με ρεσιτάλ βιολιού (20/12, ώρα 21.00) και ρεσιτάλ πιάνου (29/12, ώρα 21.00). Τέλος, εκ των πιο όμορφων στιγμών, στους χώρους της ΔΕΘ διοργανώνεται το "Christmas Magic City", ένα συνοθήλευμα τεχνών, παιχνιδιού και πλούσιων εκδηλώσεων (πληροφορίες εδώ).

«Ονειρούπολη» Δήμου Δράμας
Ο Δημοτικός Κήπος και η Πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, κάθε Δεκέμβρη των τελευταίων ετών μετατρέπονται στην κατά γενική ομολογία ομορφότερη «γειτονιά Χριστουγέννων» της Ελλάδας. Η «Ονειρούπολη» θα «απλώσει» τις εκδηλώσεις της μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2011. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Δράμας θα απολαύσουν μεταξύ άλλων ένα μεγάλο τρενάκι, σπιτάκια δράσεων για παιδιά, το live της Τάμτα (20/12, ώρα 19.30), το street parade από μπάντες και πολιτιστικές ομάδες (το απόγευμα των 21 και 22/12), το Karaoke show στις 14.00 της Παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, η Ονειρούπολη θα γεμίσει με Άη Βασίληδες. Δείτε όλο το super πρόγραμμα εδώ

Λάρισα
Ο Δήμος Λαρισαίων «έχτισε» και φέτος στην κεντρική πλατεία της πόλης το καθιερωμένο «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», οι πάγκοι και οι εκδηλώσεις του οποίου αποκτούν ζωή καθημερινά, πρωί (10.00-1.00) και απόγευμα (5.30-10.00). Αυτήν την φορά, θεματικός άξονας είναι η γυναίκα και η παράδοση και ως εκ τούτου, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα θα γεμίσουν μυρωδιές το κέντρο της Λάρισας. Παιδικά τμήματα χορού θα επιδοθούν σε επίδειξη του ταλέντου τους, ενώ ένα υπαίθριο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι θα δώσει το έναυσμα της γιορτινής δημιουργικότητας στους μικρούς δημότες. Από τις 19.30 της 21ης και της 23ης Δεκεμβρίου, η Φιλαρμονική του Δήμου θα πραγματοποιήσει μουσικό περίπατο στους δρόμους της πόλης, ενώ στις 24 και 31/12 η ίδια βόλτα θα «σκορπίσει» κάλαντα από τις 12π.μ. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει στις 29/12 και ώρα 21.00 την παράσταση «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» με μειωμένο εισιτήριο (10 ευρώ). Τέλος, η αλλαγή του χρόνου θα βρει τους Λαρισαίους να απολαμβάνουν τα πυροτεχνήματα από την Κεντρική Πλατεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής, αλλά και της ιδιαίτερης ορχήστρας του Ντίνου Καραποστόλου.

Καβάλα
Η κεντρική πλατεία μίας εκ των πιο όμορφων ελληνικών πόλεων φιλοξενεί επίσης μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων για τις φετινές γιορτές. Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα πάνω δεξιά, στα σχετικά έγγραφα. Από αυτό ξεχωρίζουν το εορταστικό μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα σαξοφώνου «Sax and the city» (20/12, ώρα 19.00), η συναυλία με νεανικά καβαλιώτικα συγκροτήματα (20/12, ώρα 22.00) και η παράσταση που ανεβάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας, βασισμένη στην «Φρικαντέλα» του Τριβιζά. Επίσης, τις ημέρες που προηγούνται της Πρωτοχρονίας στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας, ο Άη Βασίλης θα βρίσκεται στο πόστο του, μοιράζοντας δώρα στα μικρά παιδιά.

Ηράκλειο
Οι Κρητικοί φίλοι μας απολαμβάνουν φέτος άλλη μια πλούσια εορταστική περίοδο στο Ηράκλειο, το πρόγραμμα της οποίας μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Περίπου δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από τον νέο χρόνο, και μέσα σε αυτές, ξεχωρίζουν οι εξής εκδηλώσεις: Στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου πραγματοποιείται συναυλία της Μικτής Χορωδίας με έργα του Μπαχ (20/12, ώρα 20.30). Στον Θεατρικό Σταθμό, η Φιλαρμονική του Δήμου ερμηνεύει έργα μιούζικαλ και διεθνείς χριστουγεννιάτικες μελωδίες (22/12, ώρα 21.00). Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται το θεατρικό για μικρά και μεγάλα παιδιά «Φεγγαροκαμώματα» (23-24/12, ώρα 18.00), ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το εορταστικό πρόγραμμα ξεκινά από τις 19.30 στην Πλατεία Ελευθερίας με ήχους όλων των ειδών, για να καταλήξει τα μεσάνυχτα στην φαντασμαγορική εικόνα των βεγγαλικών.

Καλαμάτα
«Χριστούγεννα στην Καλαμάτα» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και τα events πολλά και ενδιαφέροντα (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ). Το «Σπιτάκι των Τρίτεκνων» θα υποδέχεται κάθε μέρα τους περαστικούς της Κεντρικής Πλατείας με γλυκίσματα και χειροτεχνίες από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ στις 23/12 στήνεται εκεί το «Εργαστήρι του Άη Βασίλη», για να συναρπάσει με δημιουργικότητα τους μικρούς φίλους. Στις 27/12 ο πεζόδρομος της Αριστομένους θα πλημμυρίσει από χριστουγεννιάτικες jazz μελωδίες από τις 12.30 και στις 29/12 η Φωτογραφική Λέσχη της πόλης θα πραγματοποιήσει προβολή με τίτλο «Χριστούγεννα στην Καλαμάτα». Μισή ώρα πριν την έλευση του 2011, η Κεντρική Πλατεία θα σειστεί από «2011 Ευχές» για τον εορτασμό της.

Βέροια
Η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας εύχεται «Χρόνια πολλά, Γεμάτα νότες αγάπης» στους κατοίκους της μακεδονικής πόλης και τιτλοφορεί με αυτήν την φράση το πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά και για όσους αισθάνονται παιδιά. Συναυλίες, παραστάσεις, κάλαντα, έθιμα του δωδεκαημέρου και ένα απολαυστικό wine party στον πεζόδρομο Έλλης θα ζωντανέψουν τον Χώρο Τεχνών αλλά και τους δρόμους της πόλης. «Όχι στην μιζέρια», είναι το ανεπίσημο σύνθημα των εκδηλώσεων, που αποδεικνύεται σωστότατο (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ). Ξεχωρίζουν, επίσης, η έκθεση από χυτό γυαλί και βιτρό (ως 23/12 στην Αντωνιάδειο Στέγη) και οι νότες του Jazz piano trio (29/12, ώρα 20.30, Αντωνιάδειος Στέγη, είσοδος 8 ευρώ).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v