Παγωμένη στον χρόνο: Βρέθηκε το γονίδιο της αντι-γήρανσης;

Αμερικανοί επιστήμονες ερευνούν ενδελεχώς το DNA μιας 17χρονης που συνεχίζει να έχει το σώμα και την συμπεριφορά μωρού, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να βρουν τι είναι αυτό που μας γερνά.
Παγωμένη στον χρόνο: Βρέθηκε το γονίδιο της αντι-γήρανσης;
Περισσότερο φως στα μυστήρια του γήρατος ελπίζουν να ρίξουν Αμερικανοί επιστήμονες που παρακολουθούν το γονιδίωμα ενός 17χρονου κοριτσιού που έχει, όμως, το σώμα και την συμπεριφορά μικρού παιδιού.

Η Brooke Greenberg είναι αρκετά μεγάλη για να οδηγεί αυτοκίνητο -στην Αμερική- ενώ του χρόνου θα έχει και δικαίωμα ψήφου. Όμως με βάρος 7,20 κιλά και μόλις 76 εκατοστά ύψος, συνεχίζει να έχει το μέγεθος ενός μωρού. Μέχρι πρόσφατα η Greenberg θεωρούνταν ιατρικό παράδοξο. Όμως μία προκαταρκτική μελέτη στο DNA της έδειξε ότι η αδυναμία της να μεγαλώσει μπορεί να συνδέεται με ελαττώματα στα γονίδια του υπόλοιπου πληθυσμού, τα οποία μας κάνουν να γερνάμε.

Αν επιβεβαιωθεί, η έρευνα αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα γηρατειά, αλλά και να εισάγει νέες θεραπείες για ασθένειες που συνδέονται με το γήρας.

Σύμφωνα με τον Richard Walker, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδα που έχει αναλάβει την Greenberg, «πιστεύουμε ότι η κατάσταση της Brooke μας δίνει μία μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε την διαδικασία της γήρανσης. Φαίνεται πως έχει γίνει κάποια μετάλλαξη στα γονίδια που ελέγχουν την ανάπτυξή της, με αποτέλεσμα η ίδια να μοιάζει σα να έχει παγώσει στον χρόνο. Αν καταφέρουμε να συγκρίνουμε το γονιδίωμά της με αυτό ενός φυσιολογικού ανθρώπου, ίσως είμαστε σε θέση να βρούμε τα γονίδια αυτά, να δούμε πώς λειτουργούν και ίσως μπορέσουμε να τα ελέγξουμε».

Η έρευνα αυτή θα είναι το επίκεντρο του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην ακαδημία Royal Society του Λονδίνου αυτή την εβδομάδα, στο οποίο θα παραστούν κάποιοι από τους κορυφαίους ερευνητές του κόσμου σε θέματα γήρανσης.

Προς το παρόν μία σειρά επιστημονικών καινοτομιών πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό, οι οποίες δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής πολλών ζώων μπορεί να επεκταθεί σημαντικά αν γίνουν μικρές αλλαγές σε μεμονωμένα γονίδιά τους. Τα πειράματα αυτά έχουν γίνει πάνω σε μία ποικιλία σκουληκιών, η οποία κανονικά δεν ζει περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες. Με τις αλλαγές που επέβαλλαν οι επιστήμονες στα γονίδιά τους, τα σκουλήκια τελικά έζησαν σχεδόν δέκα εβδομάδες. Τα ίδια αποτελέσματα είχε η μετάλλαξη γονιδίων που έγινε από τους επιστήμονες σε ποντίκια, τα οποία, μάλιστα, είναι γενετικά πιο κοντά στους ανθρώπους.

Η Brooke, η οποία εδώ και δεκαεπτά χρόνια ταΐζεται και κομίζεται από τους γονείς της, όπως ένα μωρό, έχει, ωστόσο εμφανίσει κάποια ανάπτυξη, με την έννοια ότι μπορεί να μπουσουλά, να χαμογελά και να χαχανίζει όταν γαργαλιέται, αλλά δεν έχει μάθει ακόμα να μιλά, ενώ έχει ακόμα τα μωρουδιακά της δόντια. Από την άλλη, το κορίτσι έχει υποφέρει από μία σειρά απειλητικών για την ζωή της ασθενειών, όπως εγκεφαλικά, κρίσεις, έλκη και δυσκολία στην αναπνοή –προβλήματα που θα εμφανίζονταν και αν μεγάλωνε.

Ο πατέρας της Brooke, Howard Greenberg, έχει δηλώσει ότι θέλει να ολοκληρωθεί η έρευνα πάνω στο γονιδίωμα της κόρης του, με την ελπίδα ότι θα βοηθηθούν και άλλοι άνθρωποι. «Η Brooke είναι ένα υπέροχο παιδί. Είναι τόσο αγνή. Μπορεί ακόμα να μουρμουρίζει, όπως έκανε όταν ήταν έξι μηνών, αλλά καταφέρνει τελικά να επικοινωνήσει και πάντα καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει», έχει πει στο παρελθόν ο πατέρας.

Ο Walker και η ερευνητική του ομάδα που δουλεύουν μαζί με τους γονείς της Brooke, μόλις εξέδωσαν κάποια αποτελέσματα της μελέτης τους, σύμφωνα με τα οποία στην πραγματικότητα κάποια μέρη του σώματος του κοριτσιού αναπτύσσονται, απλά αυτό συμβαίνει αργά και σε τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους ρυθμούς. Ο Walker προσθέτει πως «αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το DNA της για να αναγνωρίσουμε αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο, τότε μπορούμε να το τεστάρουμε εργαστηριακά σε πειραματόζωα και να δούμε αν μπορούμε να το «πειράξουμε» και να καθυστερήσουμε έτσι την διαδικασία του γήρατος». «Το γονίδιο αυτό, μάλιστα, θα μπορούσε να μας δώσει την απάντηση στο ερώτημα γιατί είμαστε θνητοί», καταλήγει.

Ε.Μ.
Πηγή:
Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v