Οι αληθινοί "Bond" της ιστορίας

Άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, άντρες και γυναίκες, που έθεσαν την ζωή τους σε κίνδυνο για χάρη της πατρίδας τους. Διάσημοι κατάσκοποι των νεότερων χρόνων που άφησαν ιστορία και έδειξαν με τις πράξεις τους ότι είναι δύσκολοι καιροί για…James Bond. Τους ανακαλύψαμε.
Οι αληθινοί Bond της ιστορίας
Όσοι πιστεύτε ότι η κατασκοπεία είναι έυκολη μάλλον βλέπετε πολλές Bond movies! Οι πραγματικοί κατάσκοποι δεν πυροβολούσαν μανιωδώς, δεν ήταν γυναικάδες και δεν είχαν δεκάδες υπερσύγχρονα gadgets. Η ζωή τους ήταν πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη από τις εντυπωσιακές φιγούρες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά το έργο τους έμεινε στην ιστορία όπως και οι ίδιοι. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο γνωστούς.

Mata Hari
Κατασκόπευε:
Γερμανούς, Γάλλους
Η πιο διάσημη γυναίκα κατάσκοπος, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η πρώτη στην λίστα. Όπως πολλοί έχουν αποφανθεί, η Mata Hari (Margaretha Geertruida όπως είναι το πραγματικό της όνομα), αποτελούσε τον ορισμό της femme fatale. Η Mata Hari γεννήθηκε το 1876 στο Παρίσι. Εκεί, απέκτησε μεγάλη φήμη ως εξωτική χορεύτρια, όπου έπλασε και την περσόνα με την οποία έγινε διαχρονικά διάσημη. Μέσω των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της, άρχισε να εμφανίζεται ως συνοδός πολλών ισχυρών ανθρώπων εκείνης της εποχής, γεγονός που της έδωσε πρόσβαση σε ένα απίστευτο δίκτυο πληροφοριών και χρήματος. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Mata Hari, κάνοντας χρήση της Ολλανδικής υπηκοότητας της, άρχισε να ταξιδεύει στις χώρες και των δύο πλευρών. Η κινητικότητά της όμως, την πρόδωσε. Το 1917 συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία και εκτελέστηκε με την κατηγορία της διπλής κατασκοπείας, στην ηλικία των 41 ετών. Ο μύθος αναφέρει ότι η Mata Ηari δούλευε ως κατάσκοπος τόσο για τους Γάλλους όσο και για τους Γερμανούς, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών. Έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα – αράχνη, σε μια εποχή όπου οι άντρες πρωτοστατούσαν σε όλους τους τομείς. Το στυλ της έχει αναπαραχθεί πολλάκις από τότε κυρίως στον καλλιτεχνικό χώρο (Greta Garbo, Marlene Dietrich κτλ.)

Nathan Hale
Κατασκόπευε: Τους Άγγλους
Είδωλο πατριωτισμού για τους Αμερικάνους, ο Nathan Hale, συνελήφθη και απαγχονίστηκε από τους Άγγλους το 1776, ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει στον τότε Πρόεδρο Τζώρτζ Ουάσινγκτον σημειώσεις και σχέδια σχετικά με την ανάπτυξη των βρετανικών στρατευμάτων στη Νέα Υόρκη. Πριν γίνει στρατιώτης ήταν δάσκαλος. Αποφάσισε μόνος του να γίνει κατάσκοπος, κυρίως λόγω της μεγάλης του αγάπης για την πατρίδα και έτσι στα 21 του χρόνια, κατέληξε να ακολουθεί μοναχός του τις Αγγλικές δυνάμεις προς την Νέα Υόρκη, μεταμφιεσμένος σε δάσκαλο. Αιχμαλωτίστηκε σε μια ταβέρνα, αφού παραδέχτηκε ότι ήταν πατριώτης. Ο λόγος που εκφώνησε πριν απαγχονιστεί έχει μείνει στην ιστορία, με χαρακτηριστικότερη όλων την φράση «Το μόνο πράγμα που μετανιώνω, είναι ότι έχω μόνο μία ζωή να θυσιάσω για την πατρίδα μου».

Richard Sorge
Κατασκόπευε: Τους Ιάπωνες
Θεωρείται ένας από τους καλύτερους Σοβιετικούς κατασκόπους στην Ιαπωνία, πριν και κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Sorge γεννήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Czars. Ο θείος του ήταν στενός συνεργάτης του Καρλ Μαρξ. Τον Οκτώβριο του 1914 Sorge υπηρέτησε εθελοντικά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο δυτικό μέτωπο τραυματίστηκε σοβαρά τον Μάρτιο του 1916, όταν μία οβίδα έσπασε τα δύο πόδια του. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης διάβαζε Μάρξ και ήρθε σε επαφή με την Κομμουνιστική ιδεολογία. Το1933 η Σοβιετική Ένωση τον έβαλε να οργανώσει ένα κατασκοπικό δίκτυο στην Ιαπωνία . Στις 14 Σεπτεμβρίου 1941 ο Sorge ενημέρωσε τον Κόκκινο Στρατό ότι οι Ιάπωνες δεν επρόκειτο να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση, μέχρις ότου η Μόσχα κατακτηθεί και το μέγεθος του ιαπωνικού στρατού γίνει τριπλάσιο από αυτό του Σοβιετικού. Ο Sorge συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 1941 στο Τόκιο, στο σπίτι της ερωμένης του. Παρά τα βασανιστήρια, αρνήθηκε κάθε σχέση με την Σοβιετική Ένωση. Επίσης, δεν ανταλλάχθηκε με ιάπωνες κρατούμενους, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του αρνήθηκαν ότι ήταν κατάσκοπος. Απαγχονίστηκε στις 7 Νοεμβρίου 1944. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε κάθε γνώση για την ύπαρξή του, μέχρι το 1964.

The Cambridge Five
Κατασκόπευαν : Άγγλους, Αμερικάνους
Οι Cambridge Five, ήταν ένας κύκλος σοβιετικών κατασκόπων  στην Αγγλία που έδιναν πληροφορίες στην Σοβιετική Ένωση κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Λέγεται επίσης, ότι διοχέτευαν παραπλανητικές πληροφορίες για τους σοβιετικούς στους Ναζί. Αν και επρόκειτο για ομάδα 5 ατόμων, το 5ο μέλος παραμένει ακόμα άγνωστο. Οι άλλοι τέσσερεις ήταν οι εξής:
Kim Philby: Ο πιο αποτελεσματικός από τους πέντε, προκάλεσε την περισσότερη ζημιά στις αμερικάνικες και τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφορίες που έδωσε στην Σοβιετική Ένωση, οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων πρακτόρων.
Donald Duart Maclean: Προσλήφηκε ως πράκτορας ενώ φοιτούσε ακόμη στο Cambridge. Οι δράσεις του συνέβαλαν στον αποκλεισμό του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς και στην έναρξη του Πολέμου της Κορέας. Αργότερα, έγινε συνταγματάρχης στην KGB.
Anthony Blunt: Ο Blunt ήταν ιστορικός της τέχνης και πρώην καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αφού επισκέφτηκε την Ρωσία το 1933, προσλήφθη το 1934 από την NKVD (πρόδρομος της KGB). Αφοσιωμένος μαρξιστής, ο Blunt, υπήρξε καθοριστικός για την πρόσληψη του Guy Burgess και του Donald Maclean. 
Guy Burgess: Μαζί με τον Blunt συνέβαλαν στην διαβίβαση απόρρητων φακέλων και αρχείων που είχαν να κάνουν με τις στρατηγικές των συμμάχων. Επίσης ήταν πολύ χρήσιμος στους Σοβιετικούς, ως γραμματέας του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Hector McNeil.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v