Οι πλουσιότερες ομάδες του κόσμου: Κολοσσοί στη σέντρα

Το πράσινο των δολαρίων φαίνεται να ταιριάζει στο χρώμα των γηπέδων. Champions League ή αμερικανικό football; Ποιες είναι οι πλουσιότερες ομάδες του κόσμου, ποια είναι η οικονομική τους κατάσταση και που κατατάσσονται στην rich list του αθλητισμού; 
Οι πλουσιότερες ομάδες του κόσμου: Κολοσσοί στη σέντρα
Διανύοντας την πυρετώδη περίοδο του Champions League, οι συζητήσεις για τα ποσά των συμβολαίων των εκάστοτε μεταγραφών φουντώνουν. Πόσα έδωσε η Barcelona για τον Ανρί και πόσα η Real για τον Σαβιόλα; Πρόκειται για αστρονομικά νούμερα που μας κάνουν αναπόφευκτα να αναρωτιόμαστε ποιες είναι τελικά οι πλουσιότερες ομάδες και… σε τι ύψη κερδών αναφερόμαστε.

Ανατρέξαμε στην έρευνα του Forbes σχετικά με τα έσοδα και τα κέρδη όλων των ομάδων τη σεζόν 2005-06 και καταλήγουμε στο ότι, μπορεί μεν το ποδόσφαιρο να χαίρει περισσότερων οπαδών παγκοσμίως, τα μεγαλύτερα ποσά, όμως, «παίζονται» στο αμερικανικό football. Πάμε να δούμε ποιες είναι οι πέντε πλουσιότερες αθλητικές ομάδες του κόσμου:


Θέση 5:
Houston Texans – Κέρδη: 40.8742 εκατομμύρια ευρώ


Το επεκτατικό franchise του Εθνικού Πρωταθλήματος Football (NFL) στην Αμερική, κάλυψε μεν στη Houston το κενό που δημιούργησαν οι Oilers, όταν αποχώρησαν για να γίνουν οι Tennessee Oilers (και αργότερα οι Titans), τα πράγματα όμως στο Houston δεν είναι τόσο καλά. Η πόλη που κάποτε φιλοξένησε την πολυετή ομάδα των playoff, έχει τώρα γίνει το σπίτι ενός υπερ-εκτιμημένου φιάσκου που συγκέντρωσε 56 ήττες στην πενταετή περίοδο από το 2002 μέχρι το 2006.

Παρά την έλλειψη επιτυχιών στη «σχάρα», οι Texans είναι πάντως μεγάλοι νικητές στο παιχνίδι κέρδους-ζημίας. Είχαν συνολικά εισοδήματα της τάξης των 158 εκατομ. ευρώ το 2005 και λειτουργικά έσοδα της τάξης των 41 εκατομ. ευρώ, τα δεύτερα μεγαλύτερα στο Πρωτάθλημα Football. Τα έξοδα των παιχτών μόνο έφτασαν τα 71 εκατομ. ευρώ.

Τα έσοδα από τα εισιτήρια στο στάδιο Reliant -το σπίτι των μεγαλύτερων ονομάτων στα στοιχήματα του αμερικανικού ποδοσφαίρου- έφεραν κέρδη 31,2 εκατομ. ευρώ. Το στάδιο αυτό είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο για τον πρόεδρο της ομάδας Robert McNair, αφού οι θέσεις των επισήμων μόνο κοστίζουν 28,3 εκατομ. ευρώ το χρόνο. Η εταιρία Reliant Energy υπέγραψε ένα 32ετές συμβόλαιο, και πλήρωσε 213 εκατομ. ευρώ για να βάλει το όνομά της στο στάδιο των Texans. Στους κορυφαίους σπόνσορες συμπεριλαμβάνονται εταιρίες-γίγαντες όπως η Verizon Wireless, η Miller Brewing, η Siemens, η Anheuser-Bush, η Coca-Cola, και η Ford Motor Company.

Η επένδυση ύψους 500 εκατομ. ευρώ να αγοράσει την ομάδα, σίγουρα αποδίδει κέρδη στον McNair: Οι Texans αυτή τη στιγμή αξίζουν κάτι παραπάνω από 710 εκατομ. ευρώ.

Θέση 4: FC Bayern Munich – Κέρδη: 44 εκατομ. ευρώ

Με περίτρανη ιστορία που απαριθμεί τέσσερις τίτλους στο Champions League και 20 νίκες στο γερμανικό πρωτάθλημα, η Μπάγιερν Μονάχου είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στη Γερμανία. Ο όμιλος είναι άλλωστε βαρύ πυροβολικό και από οικονομικής απόψεως, αφού αξίζει 595 εκατομ. ευρώ.

Τη σεζόν 2005-2006, η Μπάγιερν είχε συνολικά έσοδα 186 εκατομ. ευρώ και λειτουργικά έσοδα της τάξης των 44 εκατομ. ευρώ. Αυτά πρέπει να αποτέλεσαν πολύ ευχάριστα νέα για το εταιρικό μεγαθήριο Adidas-Salomon AG, στην οποία ανήκει η ομάδα. Με ένα σύνολο 132.000 οπαδών, η Μπάγιερν Μονάχου είναι το τρίτο μεγαλύτερο club εγγεγραμμένων μελών στον κόσμο.


Θέση 3:
Real Madrid – Κέρδη: 59 εκατομμύρια ευρώ


Τόσο στα γήπεδα όσο και στους ισολογισμούς, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πραγματική βασίλισσα. Το όνομά της ανταποκρίνεται στην πιο επιτυχημένη ομάδα της Ισπανίας, με ένα σύνολο 30 τίτλων στην La Liga και με εννέα κύπελλα από Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στα ράφια της. Αυτός ο σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1920 με πολλές δυσκολίες, αξίζει σήμερα 731 εκατομ. ευρώ.

Μέσα στη σεζόν 2005-06, η Ρεάλ Μαδρίτης απέφερε έσοδα 265 εκατομ. ευρώ, καταχωρώντας κέρδη 59 εκατομ. ευρώ. Οι λίστα με τους σπόνσορες που χρηματοδοτούν σταθερά την ομάδα περιλαμβάνει τις εταιρίες Adidas, Audi, Telefonica, Kellog και τα τυριά Mini Babybel. Το χορταρένιο σπίτι της Ρεάλ -το Estadio Santiago Bernabeu- χωράει 80.000 «λυσσασμένους» οπαδούς του ποδοσφαίρου, και αυτό αναμφισβήτητα προσθέτει στον συνολικό τζίρο του club.

Θέση 2: Manchester United – Κέρδη: 65 εκατομ. ευρώ

Υπό αμερικανική ιδιοκτησία και με φανατικούς σε ολόκληρο τον πλανήτη, η Μάντσεστερ αποτελεί κάτι πολύ παραπάνω από ένα αγγλικό σύμβολο. Εμπορευματοποιώντας τον σύλλογο σε μία διεθνή βάση οπαδών, οι ιδιοκτήτες της Man U κατάφεραν να την κάνουν την πλουσιότερη ομάδα ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Ένα μόλις χρόνο πριν τη νίκη της Manchester United στο 16ο Αγγλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, η ομάδα συγκέντρωσε έσοδα της τάξης των 220 εκατομ. ευρώ, με καθαρά κέρδη τα 65 εκατομ. ευρώ. Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας στα γήπεδα και η τεράστια αξία της σαν εμπορεύσιμο είδος οδήγησε τον ιδιοκτήτη της αμερικανικής ομάδας football Tampa Bay Buccaneers, Malcolm Glazer, να αγοράσει την ομάδα το 2005. Η επένδυσή του αυτή αξίζει σήμερα 995 εκατομ. ευρώ.

Η Nike, η Audi, η Budweiser, η Betfred, και η Century Radio είναι κάποιοι από τους σπόνσορες της Man U, ενώ το Νοέμβριο του 2005, η Vodafone έληξε το τετραετές συμβόλαιο χορηγίας ύψους 51 εκατομ. ευρώ με την ομάδα. Ωστόσο, περίπου 5 μήνες μετά, η AIG προχώρησε στη χορηγία της ομάδας αντικαθιστώντας το λογότυπο της Vodafone στις φανέλες των παιχτών, και «κλείνοντας» ένα τετραετές συμβόλαιο, ύψους 80 εκατομ. ευρώ.


Θέση 1:
Washington Redskins - Κέρδη: 77 εκατομ. ευρώ

Κι όμως, η πλουσιότερη ομάδα παγκοσμίως δεν είναι ποδοσφαιρική –όπως τουλάχιστον ορίζουμε εμείς το ποδόσφαιρο. Η Washington Redskins του Αμερικανικού Πρωταθλήματος Football, είναι γνωστή όχι για τις νίκες της αλλά για την αξιοθαύμαστη ικανότητά της να «γεννά» λεφτά. Παρόλο που έχουν να κερδίσουν στο Super Bowl από το 1991, οι Skins είναι πρωταθλητές ως προς τα οικονομικά τους κέρδη.

Το 2005 η ομάδα είχε έσοδα ύψους 215 εκατομ. ευρώ με λειτουργικά έσοδα ύψους 77 εκατομ. ευρώ, που ξεπερνούσαν αυτά όλων των κορυφαίων αθλητικών ομίλων. Ο Daniel Snyder, ο οποίος αγόρασε τους τίτλους της ομάδας το 1999, δεν έκανε απλά μια καλή επένδυση: Πλήρωσε 533 εκατομ. ευρώ για τους Redskins και ο όμιλος τώρα αξίζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Από τότε που αγόρασε την ομάδα, ο Snyder πρόσθεσε 10.000 θέσεις στο γήπεδο FedEx, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο στάδιο της διοργάνωσης. 800 από αυτές τις θέσεις προορίζονται για τους επίσημους φιλάθλους και κοστίζουν περί τα 285 ευρώ ανά παιχνίδι, τη στιγμή που η τιμή του μέσου εισιτηρίου είναι περίπου 48 ευρώ, αποφέροντας την προηγούμενη σεζόν στα ταμεία του γηπέδου 60 εκατομ. ευρώ. Για το parking, μάλιστα, στο FedEx δεν γίνονται παζάρια, αφού κοστίζει 25 ευρώ για να διασφαλίσει κανείς το αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ανάμεσα στις εταιρίες που σπονσοράρουν την ομάδα ανήκουν οι Siemens, E*Trade Bank, Sprint Nextel, Coca Cola καθώς και η Τράπεζα της Αμερικής.

Τέλος, για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι στη λίστα με τις 10 πρώτες πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη, πέρα από αυτές που ήδη αναφέραμε, περιλαμβάνονται επίσης: Η Άρσεναλ με κέρδη 16 εκατομ. ευρώ, η Μίλαν με κέρδη 36 εκατομ. ευρώ, η Γιουβέντους με κέρδη 35 εκατομ. ευρώ, η Ίντερ με κέρδη 21 εκατομ. ευρώ, η Τσέλσι με έσοδα 221 εκατομ. ευρώ (αλλά ζημία στα κέρδη κατά 29 εκατομ. ευρώ), η Μπαρτσελόνα με κέρδη 9 εκατομ. ευρώ και στη 10η θέση η Σάλκε με κέρδη 29 εκατομ. ευρώ.

Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v