Στον δρόμο οι γυναίκες του Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι

Οργισμένες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι , η οποία είχε συλληφθεί επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα.
Στον δρόμο οι γυναίκες του Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι

Οργή και αναβρασμός επικρατούν στους δρόμους του Ιράν όπου καθημερινά χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονται με δυνάμεις της αστυνομίας. Αιτία είναι ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμίνι η οποία λίγες μέρες πριν είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών της χώρας, με την κατηγορία της ανάρμοστης ενδυμασίας. Πλέον σε δεκάδες ιρανικές πόλεις μαίνονται συγκρούσεις με διαδηλωτές και γυναίκες που έχουν βγει στους δρόμους καίγοντας ρούχα και χιτζάμπ, ζητώντας παράλληλα να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους δίχως να έχουν καλυμμένα τα μαλλιά τους.

Η Μαχσά η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών ενώ επισκεπτόταν την οικογένειά της στην Τεχεράνη έγινε σύμβολο αγώνα για χιλιάδες γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους κρατώντας φωτογραφίες της. Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα επίσης στη Βηρυτό, τη Νέα Υόρκη αλλά και την Τουρκία, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail γυναίκες έκοβαν τα μαλλιά τους μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν.



Με βάση τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Το πλέον εξοργιστικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα όπως και ρούχα με έντονα χρώματα.



Ιρανοί ακτιβιστές καταγγέλλουν πως η Μαχσά τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ κρατούνταν με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα και να ξεψυχήσει στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Παράλληλα χθες ο κυβερνήτης του Κουρδιστάν Ισμαΐλ Κουσά ανέφερε πως υπάρχουν «τρεις νεκροί» στις διαδηλώσεις που έγιναν στην ιρανική επαρχία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v