Οι 7 μεγαλύτερες ληστείες όλων των εποχών

Εντάξει, η ληστεία αποτελεί εγκληματική πράξη, αλλά όλοι έχουμε κάποτε σκεφτεί ένα μεγάλο «κόλπο». Δείτε τις επτά μεγαλύτερες «δουλειές» στην ιστορία και πώς κατέληξαν.
Οι 7 μεγαλύτερες ληστείες όλων των εποχών
του Γιώργου Φλώκα

«Ληστέψανε την τράπεζα, και τι με νοιάζει εμένα, δεν είμαι με κανένα. Σου λέω καλά της κάνανε αφού μας προκαλούσε, γεμάτη εκατομμύρια ενώ κι ο Θεός πεινούσε», έγραφε ο Παύλος Σιδηρόπουλος, αποτυπώνοντας εύγλωττα το λαϊκό αίσθημα συμπάθειας απέναντι στους ληστές. Οι ληστείες, και δη οι επιτυχημένες, πάντοτε τραβούσαν τα φώτα της δημοσιότητας. Ιδίως δε η βιομηχανία του Χόλιγουντ, πάντα κοίταζε με συμπάθεια τον κλέφτη, ενώ τα ασύλληπτα σχέδια για μεγάλα κόλπα έχουν αποτελέσει βάση για μερικές από τις καλύτερες αστυνομικές ταινίες.

Η λαϊκή συμπάθεια για τις ληστείες προκύπτει κυρίως από την φαινομενική ταύτιση του κοινού με τους κακοποιούς. Ένα καλό «κόλπο» λύνει προβλήματα ζωής και όλοι έχουν σκεφτεί να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα με μια... επίσκεψη στην τράπεζα. Άλλωστε, εν μέσω κρίσης, με τα εισοδήματα να μειώνονται, οι ληστές που το σκάνε με 50 εκατομμύρια ευρώ εγείρουν περισσότερο αίσθημα συμπάθειας, παρά κατακραυγής.

Ακόμη, μια επιτυχημένη ληστεία απαιτεί συνήθως πολύμηνη δουλειά και προσεκτικά σχεδιασμένο και πρωτότυπο πλάνο, και η κοινή γνώμη επιβραβεύει την... προσπάθεια. Κάποια «κόλπα» δε, μένουν πραγματικά στην ιστορία, είτε λόγω του ασύλληπτου σχεδίου, είτε λόγω της μεγάλης λείας. Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τις επτά μεγαλύτερες ληστείες.

Kent Securitas Depot
Τη μεγαλύτερη «μπάζα» όλων των εποχών εξασφάλισαν οι δράστες της ληστείας στο Securitas Depot στο Κέντ της Αγγλίας στις 22 Φεβρουαρίου του 2006. Το σενάριο είχε και απαγωγή, καθώς το προηγούμενο βράδυ, οι ληστές, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς κατάφεραν να απαγάγουν τόσο τον διευθυντή της Securitas Cash Management όσο και τη γυναίκα του και τον 8χρονο γιο του. Την επόμενη, οδήγησαν τον διευθυντή στο αποθετήριο, όπου και κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό – ρεκόρ των 53 εκατομμυρίων στερλινών, ήτοι περί τα 62 εκατομμύρια ευρώ. Έκτοτε έχουν γίνει συλλήψεις υπόπτων, η δίκη των οποίων συνεχίζεται, ενώ τα λεφτά δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Banco Central di Brazil
Ένα ριφιφί σκηνοθετημένο με βάση τις καλύτερες ταινίες του είδους, με θύμα την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας απέφερε στους ληστές 165 εκατομμύρια ρεαλς (περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ). Το κόλπο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Αυγούστου του 2005, όμως οι ληστές δούλευαν πυρετωδώς επί ένα τρίμηνο, σκάβοντας τούνελ 70 μέτρων έως το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας, το οποίο κατάφεραν να διαρρήξουν ανοίγοντας τρύπα στο ενισχυμένο ατσάλι, πάχους περίπου ενός μέτρου. Το δε τούνελ, είχε φωτισμό και... κλιματισμό.

Για τις ανάγκες του κόλπου είχαν νοικιάσει ένα μαγαζί στο κέντρο της Φορταλέτσα και έστησαν εικονική επιχείρηση εμπορίας γρασιδιού. Έτσι, κανείς δεν τους υποπτευόταν όταν έβγαζαν και μετέφεραν με σακούλες τα μπάζα από το σκάψιμο. Στις καταθέσεις τους, οι γείτονες έκαναν λόγο για 6 με 10 άντρες που μετέφεραν καθημερινά χώμα με φορτηγά, αλλά λόγω της φύσης της επιχείρησης, δεν είχαν κινήσει υποψίες.

Ο υποτιθέμενος εγκέφαλος της ληστείας απήχθη δυο μήνες αργότερα, και παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του πλήρωσε λύτρα ένα εκατομμύριο δολάρια, βρέθηκε νεκρός. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις ατόμων που ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στο κόλπο, ενώ έχει ανακτηθεί και ένα μικρό μέρος των χρημάτων.

Northern Bank Belfast
Η ληστεία στην Northern Bank στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας έχει πολλές ομοιότητες με το κόλπο στο Κεντ, αλλά και πολιτική χροιά. Στις 19 Δεκεμβρίου του 2004, οι ληστές, μεταμφιεσμένοι σε ένοπλους αστυνομικούς, μπήκαν στα σπίτια αξιωματούχων της τράπεζας, παίρνοντας όμηρους τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Την επόμενη μέρα, τα στελέχη πήγαν κανονικά στην τράπεζα, τελείωσαν τη βάρδιά τους και, με κλειστή την τράπεζα, βοήθησαν τους ληστές να εισέλθουν και να αποχωρήσουν σαν κύριοι, αποσπώντας 50 εκατομμύρια δολάρια. Οι κυβερνήσεις Ιρλανδίας και Αγγλίας κατηγόρησαν τον ΙRA για συμμετοχή στο κόλπο, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, ενώ ουδείς από τους ληστές έχει συλληφθεί.

Dunbar Armored
Η συγκεκριμένη ληστεία, εάν γινόταν ταινία σίγουρα θα έφερνε προς κωμωδία, αν και είναι η μεγαλύτερη κλοπή μετρητών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο υπεύθυνος ασφαλείας του χρηματοκιβωτίου της Dunbar Armored, Άλαν Πέις και πέντε παιδικοί του φίλοι κατάφεραν να αποσπάσουν περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρία μέσα σε μόλις μισή ώρα.

Το γεγονός ότι οι ληστές γνώριζαν τα πάντα τόσο για τις ώρες που το χρηματοκιβώτιο παραμένει αφύλακτο, και το πώς θα αποφύγουν τις κάμερες όσο και για το ποιους σάκους έπρεπε να πάρουν, καθώς περιείχαν τα μεγαλύτερα ποσά, οδήγησε τους αστυνομικούς κατευθείαν στον Άλαν Πέις. Ωστόσο, ενώ προσπαθούσαν να αποδείξουν την εμπλοκή του, ένας από τους φίλους του έκανε τη ζωή τους πολύ ευκολότερη, πληρώνοντας με δεσμίδα χαρτονομισμάτων που είχε τη σφραγίδα της τράπεζας… 

Μουσείο της Βοστώνης
Η μεταμφίεση σε αστυνομικούς φαίνεται πως «πιάνει», καθώς αποτέλεσε το βασικό στοιχείο της... καλλιτεχνικής ληστείας στο μουσείο της Βοστώνης. Το Μάρτιο του 1990, στην ημιαργία του Αγίου Πατρικίου, οι δυο «αστυνομικοί» ακινητοποίησαν τους φύλακες του μουσείου και έκλεψαν πίνακες του Ρέμπραντ, του Μονέ, του Ντεγκά και άλλα έργα τέχνης, σημερινής αξίας στο χρηματιστήριο της τέχνης, ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Knightsbridge Security Deposit
Στις 12 Ιουλίου του 1987, δυο άνδρες μπήκαν στο Knightsbridge Security Deposit του Λονδίνου, προσποιούμενοι τους πελάτες που ενδιαφέρονταν να ανοίξουν θυρίδα. Αντ’ αυτού ακινητοποίησαν τους φρουρούς και άνοιξαν όλες τις θυρίδες, αφαιρώντας τιμαλφή και ρευστό, συνολικής αξίας 40 εκατομμυρίων στερλινών. Ωστόσο το 1987 δεν υπήρχε CSI στην τηλεόραση, και οι ληστές συνελήφθησαν άμεσα, χάρη στα πολλά αποτυπώματα που άφησαν στο χώρο. 

Brinks Mat
Στις 26 Νοεμβρίου του 1983, οι πέντε ληστές που μπήκαν στην αποθήκη Brinks Mat στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, γνώριζαν ότι θα έβρισκαν μετρητά αξίας 5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι αντί του ρευστού, στην αποθήκη βρίσκονταν ράβδοι χρυσού βάρους 10 τόνων και αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η αστυνομία αντιλήφθηκε ότι η δουλειά ήταν εκ των «έσω», καθώς ένας εκ των δραστών ήταν υπάλληλος της αποθήκης και συνέλαβε τη σπείρα, ανακτώντας και μεγάλο τμήμα του χρυσού. Ωστόσο, οι τρεις τόνοι χρυσού δεν έχουν βρεθεί ακόμη μέχρι σήμερα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v