Γιατί είναι τόσο κρύα η θάλασσα τον Ιούνιο;

Από τι επηρεάζεται η θερμοκρασία της θάλασσας και ποιοι είναι οι πιο «θερμοί» μήνες του έτους για βουτιές;
Γιατί είναι τόσο κρύα η θάλασσα τον Ιούνιο;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο καιρός έχει ζεστάνει, όμως κάθε φορά που δοκιμάζεις την… τύχη σου στις βουτιές νιώθεις ακόμα εκείνη την παγωνιά στο πετσί σου. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η θερμοκρασία της θάλασσας, ακόμα και Ιούνη μήνα είναι χαμηλή;

Και, τελικά, από τι εξαρτάται η θερμοκρασία του νερού;

Μιλήσαμε με τον κ. Σταύρο Ντάφη, Φυσικό-Μετεωρολόγο, Ph.D και εξωτερικό συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και του ζητήσαμε να μας διαφωτίσει πάνω σε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε επί του θέματος.

Η θερμοκρασία της θάλασσας και οι αυξομειώσεις της

Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας (SST- Sea Surface Temperature) επηρεάζεται από τη θερμοκρασία των αερίων μαζών που εφάπτονται σε αυτή και από τα θαλάσσια ρεύματα στα πρώτα δεκάδες μέτρα βάθος. Η ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας του αέρα και η ηλιοφάνεια έχουν μικρή επίπτωση στην SST, η οποία μεταβάλλεται πολύ λιγότερο σε σχέση με τις αέριες μάζες. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερα ποσά ενέργειας για να μεταβάλλουμε την SST κατά 1°C σε σχέση με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Επίσης, μια καλοκαιρινή ημέρα με θαλάσσια αύρα, δηλαδή επικράτηση ανέμων από τη θάλασσα προς την ακτή, η SST μεταβάλλεται ανεπαίσθητα από τις καιρικές συνθήκες. Αν πνέουν όμως ισχυροί βόρειοι άνεμοι κοντά σε μια ακτή με δυτικό προσανατολισμό, τότε έχουμε το φαινόμενο της ανάβλυσης ψυχρών υδάτινων μαζών από μεγάλο βάθος της θάλασσας, και η SST υποχωρεί σημαντικά.

Για παράδειγμα, οι ακτές του Ιονίου και της Δυτικής Τουρκίας στο Αιγαίο, έχουν μικρότερη μέση τιμή SST το καλοκαίρι από τα υπόλοιπα πελάγη λόγω της συχνής επικράτηση ισχυρών βοριάδων.

Οι πιο θερμοί και οι πιο ψυχροί μήνες στην Ελλάδα

Η SST ακολουθεί τη θερμοκρασία του αέρα μέσα στο έτος με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας του νερού. Έτσι, η ελάχιστη SST στη χώρα μας καταγράφεται κάθε χρόνο στα μέσα Μαρτίου, και η μέγιστη στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναν μήνα περίπου μετά τους αντίστοιχα ψυχρότερους και θερμότερους μήνες αντίστοιχα για τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Ο ρόλος του βάθους

Το βάθος του νερού παίζει ρόλο στην ημερήσια και ετήσια διακύμανση της SSΤ, όπως σημαντικό ρόλο παίζει και η αλατότητα του νερού η οποία ρυθμίζει την πυκνότητά του. Κοντά στις ακτές το βάθος του νερού είναι μικρό και οι εκβολές γλυκού νερού μειώνουν την αλατότητα, άρα και οι μεταβολές της SST είναι μεγαλύτερες.

Τον χειμώνα έχουμε δει ακόμη και στη χώρα μας να παγώνουν οι ακτές του Θερμαϊκού και του Μαλιακού Κόλπου κατά την κακοκαιρία «Αριάδνη» το 2017, και το καλοκαίρι η SST ξεπερνά τους 30°C σε αυτές τις περιοχές.

Γιατί η θάλασσα ε΄ίναι κρύα τον Ιούνιο;

Η μεγάλη θερμοχωρητικότητα του νερού οδηγεί σε αργή μεταβολή της SST, επειδή οι υδάτινες μάζες χρειάζονται μεγάλα ποσά θερμότητας για να αυξήσουν τη θερμοκρασία τους. Σε ένα επεισόδιο καύσωνα όμως, όπως συνέβη τον φετινό Μάιο στη Δυτική Μεσόγειο, αυτά τα μεγάλα ποσά θερμότητας είναι διαθέσιμα στην ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να έχουμε ξαφνική άνοδο της SST.

Αυτό ονομάζεται «Καύσωνας της θάλασσας» και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου και για την οικονομία που στηρίζεται στην αλιεία.  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό το γεγονός στο Climatebook.

* Για να δεις αναλυτικά τη θερμοκρασία της θάλασσας καθημερινά στις περιοχές της Ελλάδας, μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα του meteo.gr και να περιηγηθείς στον χάρτη «Θερμοκρασίας Θαλασσών» επιλέγοντας την περιοχή που σε ενδιαφέρει. Επίσης, τον Ιούνιο του 2022  ξεκίνησε η νέα σελίδα «Ιστιοπλοϊκοί χάρτες ανέμου-HD» στην οποία μπορείς να βρεις την SSΤ σε 19 περιοχές της χώρας σε υψηλή ανάλυση. Τέλος, η διαδραστική εφαρμογή «Ελληνικές παραλίες» θα σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη παραλία ανάλογα τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες:.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v