Τι ισχύει για την ανεπίσημη αργία του Αγίου Πνεύματος;

Τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη θα είναι υποχρεωτικά κλειστά τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ενώ αντίστοιχα δεν θα δουλέψουν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι.
Τι ισχύει για την ανεπίσημη αργία του Αγίου Πνεύματος;
Το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού έρχεται σε λίγες μέρες με τους εργαζόμενους να μετράνε ήδη αντίστροφα. Ωστόσο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο τριήμερο μιας και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος δεν θεωρείται επίσημη αργία για όλους τους εργαζόμενους

Αυτό που ισχύει είναι ότι έχει νομοθετηθεί ως αργία για τις τράπεζες και τους τραπεζοϋπαλλήλους ενώ και στο Δημόσιο έχει ορισθεί ως επίσημη ημέρα αργίας. Εθιμοτυπικά του Αγίου Πνεύματος είναι αργία και για δημοσιογράφους και ραδιόφωνα ενώ εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Παρόλα αυτά, υποχρεωτικά κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022,  και τα εμπορικά καταστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

«Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθιερώθηκε ως τοπική αργία για τα εμπορικά καταστήματα στην ΠΚΜ, με βάση την υπ'αριθμ. οικ. 380081 (1068) απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας» γράφει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΣΘ.

Όπως μπορείς να καταλάβεις λίγοι εργαζόμενοι θα είναι εκείνοι που θα αναγκαστούν να δουλέψουν και δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v