Μηνύσεις σε social media μπορούν να κάνουν οι γονείς για τον εθισμό των παιδιών τους

Νέο νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια επιτρέπει στους γονείς να μηνύσουν τους κολοσσούς των social media για τον εθισμό των παιδιών τους.
Μηνύσεις σε social media μπορούν να κάνουν οι γονείς για τον εθισμό των παιδιών τους
Υπεύθυνες για τον εθισμό ανηλίκων στα προϊόντα τους θα μπορεί πλέον να θεωρήσει τις εταιρείες social media η Πολιτεία της Καλιφόρνια, σύμφωνα με νέα νομοσχέδιο που επιτρέπει στους γονείς να μηνύσουν πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok για έως και 25.000 δολάρια.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο εθισμός αφορά παιδιά κάτω των 18 ετών που βλάπτονται σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά, αναπτυξιακά ή υλικά, και θέλουν να σταματήσουν ή να μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα σταματήσουν τη διαθέτουν τις υπηρεσίες τους σε ανηλίκους στην Καλιφόρνια, αντί να ρισκάρουν τον νομικό κίνδυνο.

Η πρόταση θα ισχύει μόνο για εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είχαν ακαθάριστα έσοδα τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος. Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι νομικές αρχές στοχεύουν γίγαντες κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook και άλλους που κυριαρχούν στην αγορά.

Η δυνατότητα μήνυσης δεν θα ισχύει για υπηρεσίες ροής όπως το Netflix και το Hulu ή για εταιρείες που προσφέρουν μόνο υπηρεσίες email και μηνυμάτων κειμένου.

«Η εποχή του απεριόριστου κοινωνικού πειραματισμού στα παιδιά έχει τελειώσει και θα προστατεύσουμε τα παιδιά», δήλωσε ο βουλευτής Τζόρνταν Κάνινγκχαμ, Ρεπουμπλικανός από την κομητεία Σαν Λουίς Ομπίσπο και συγγραφέας του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο κατευθύνεται τώρα στη Γερουσία της πολιτείας, όπου θα υποβληθεί σε εβδομάδες ακροάσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ νομοθετών και υποστηρικτών.

Το νομοσχέδιο δίνει στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης δύο δρόμους για να αποφύγουν την ευθύνη στα δικαστήρια. Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Οι εταιρείες που θα καταργήσουν λειτουργίες που θεωρούνται εθιστικές στα παιδιά έως την 1η Απριλίου δεν θα είναι υπεύθυνες για ζημιές.

Επίσης, οι εταιρείες που διενεργούν τακτικούς ελέγχους των πρακτικών τους για να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να είναι εθιστικά στα παιδιά θα έχουν ασυλία από μηνύσεις.

Παρά αυτές τις διατάξεις, επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν αντιταχθεί στο νομοσχέδιο. Το TechNet, ένα δικομματικό δίκτυο CEOs τεχνολογίας και ανώτατων στελεχών, έγραψε σε επιστολή προς τους νομοθέτες ότι εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος «οι εταιρείες κοινωνικών μέσων και οι διαδικτυακές υπηρεσίες ιστού δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη λειτουργία τους για παιδιά κάτω των 18 ετών και θα εφαρμόσουν αυστηρά ηλικιακά όρια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούσαν τους ιστότοπούς τους».

Πηγή: Insurance Journal 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v