Το 74% των Ελλήνων αγοράζει ελαιόλαδο από φίλους και συγγενείς

Εξαιρετικά υψηλή είναι η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Ελλάδα με τους περισσότερους να το προμηθεύονται από φίλους, συγγενείς και γνωστούς.
Το 74% των Ελλήνων αγοράζει ελαιόλαδο από φίλους και συγγενείς
Επιβεβαιώθηκε ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η κατανάλωση του ελαιόλαδου στη χώρα μας, δεδομένου ότι από τα 850 νοικοκυριά που ρωτήθηκαν μόλις δύο εξαιρέθηκαν από την έρευνα της Hellenic Research House για λογαριασμό του ΕΦΕΤ, λόγω μη κατανάλωσης ελαιόλαδου.

Ενδεικτικά τα συμπεράσματα της έρευνας για τις γνώσεις, τη στάση και τη συμπεριφορά των ελλήνων καταναλωτών σε ό,τι αφορά στην επιλογή, την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς:

Το 57% των νοικοκυριών ανέφερε ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο προμηθεύεται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς σε ποσοστό 74%. Επίσης, το 91% το θεωρεί πιο θρεπτικό/ υγιεινό από άλλα φυτικά έλαια.

Το 59% όσων δεν έχουν πρόσβαση σε ελαιόλαδο ιδιώτη, αγοράζουν τυποποιημένο, έναντι του 7% όσων έχουν πρόσβαση.

Για όσους αγοράζουν τυποποιημένο ελαιόλαδο, τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι η τιμή (54%), η οξύτητα (44%) και η γεωγραφική ένδειξη (39%), ενώ το 63% αγοράζει σταθερά συγκεκριμένη μάρκα.

Αναφορικά με τις γνώσεις για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, παρότι το 54% γνώριζαν ότι το εξαιρετικό παρθένο έχει οξύτητα μικρότερη του 0,8, μόνο το 19% γνώριζε ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να έχει πικρή ή πικάντικη γεύση επειδή είναι πλούσιο σε φαινολικά παράγωγα, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

Επιπλέον, το 59% καταναλώνει το ελαιόλαδο έξι μήνες μετά την παραγωγή, για να «ηρεμήσει» η γεύση του. Σε γενικές γραμμές, αναφέρει η ΕΦΕΤ, η διάρκεια ζωής των εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων κυμαίνεται μεταξύ 9-18 μηνών, ανάλογα με παράγοντες όπως η θερμοκρασία ή η χημική σύνθεση.

Η καταλληλότερη θερμοκρασία για τη διατήρηση του ελαιόλαδου είναι περίπου 23°C, ενώ η αποθήκευση του σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κοντά στους 40ºC) υποβαθμίζει την ποιότητα του. Ωστόσο, το 95% των νοικοκυριών ορθώς το αποθηκεύει σε σκιερό και δροσερό μέρος, όμως σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται ακατάλληλα δοχεία.

Συγκεκριμένα μόλις το 16% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν σκούρα γυάλινα μπουκάλια, ενώ το 61% χρησιμοποιεί μεταλλικά δοχεία και τενεκέδες. Το ελαιόλαδο που παραμένει σε τενεκέδες έρχεται σε επαφή με περισσότερο οξυγόνο όσο περνάει ο χρόνος, το οποίο μπορεί να υποβαθμίσει τη συνολική ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και τη διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση, σημειώνει ο ΕΦΕΤ.

Όσο για τη νοθεία, μόλις το 16% ανησυχεί, κυρίως διότι θεωρούν ότι το λάδι που προμηθεύονται από συγγενείς και γνωστούς δεν ενέχει αυτό το ρίσκο (81% όσων δεν ανησυχούν), ενώ το κύριο μέτρο που παίρνουν εκείνοι που ανησυχούν είναι η αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου συγκεκριμένης εταιρείας (56%).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v