Τα must ντοκιμαντέρ για τον πλανήτη μας

Το φετινό καλοκαίρι δεν αφήνει πλέον χώρο για αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής. Δες αυτά τα ντοκιμαντέρ για να μάθεις περισσότερα.
Τα must ντοκιμαντέρ για τον πλανήτη μας

Ο πλανήτης πεθαίνει, και δεν το λέμε με καμία διάθεση υπερβολής. Άλλωστε ο ΟΗΕ ανακοίνωσε  στις 16/9 πως σύμφωνα με έκθεσή του ΟΗΕ οι στόχοι μείωσης δεν πληρούνται και υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα ο πλανήτης να μην πετύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης στο +1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ορισμένοι ισχυρίζονται πως η κλιματική αλλαγή θα ερχόταν ούτως ή άλλως. Ωστόσο ενώ υπάρχει μία μικρή δόση αλήθειας σε αυτόν τον ισχυρισμό, δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα συνέβαινε αν ο άνθρωπος δεν είχε επιβαρύνει σε τόσο υψηλό βαθμό τον πλανήτη γη.

Ο πλανήτης μας



Μετά το αριστουργηματικό Blue Planet I και ΙΙ, η ερευνητική ομάδα του BBC επέστρεψε δυναμικά με το Our Planet. Το Our Planet δεν περιορίζεται στην κοινότοπη πλην ενδιαφέρουσα απεικόνιση των θαυμάτων της φύσης. Με αφηγητή τον αγαπημένο Ρίτσαρντ Ατένμπορο το ντοκιμαντέρ έχει πρωταρχικό σκοπό να σε σοκάρει σχετικά με τι συμβαίνει στον πλανήτη και σε δεύτερο χρόνο να σε φέρει προ τον ευθυνών σου. Και ίσως το πετυχαίνει κιόλας, γιατί ενώ ο σκοπός του είναι να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές σου, δεν υστερεί καθόλου στη φυσιολατρική φωτογραφία που έχουμε συνηθίσει. Θάλασσες, δάση, έρημοι, πεδιάδες, εκτάσεις καλυμμένες από πάγο, λίμνες και ποτάμια, κάθε επεισόδιο είναι χάρμα οφθαλμών και συνάμα μία προσπάθεια ενίσχυσης περιβαλλοντική αφύπνιση.

Cowspiracy


Εδώ με ελληνικούς υπότιτλους



Αρχικά μία υπόκλιση στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ για το pun στον τίτλο. Ρίχνοντας φως, στη φαινομενικά αθώα εκτροφή των βοειδών, μάς μαθαίνει όλα όσα κρύβονται πίσω από τον τρόπο και την ύλη με την οποία εκτρέφονται τα ζωάκια που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ και έπειτα στο τραπέζι μας. 

Μέσα από –τουλάχιστον- σοκαριστικές έρευνες και στατιστικά δεδομένα, παρακολουθείς όλο το ζοφερό ταξίδι, που ξεκινά από τον προβληματικό τρόπο εκτροφής των ζώων σε μια βιομηχανία και καταλήγει στην αργή καταστροφή του πλανήτη μέσω της εξάλειψης των φυσικών του πόρων, θέτοντας τελικά σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του.

Βλέποντας το Cowspiracy διαπιστώνεις πως η βιωσιμότητα του πλανήτη τίθεται σε κίνδυνο και μια χούφτα ακτιβιστές δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Το πλέον σημαντικό που θα αντιληφθείς είναι ότι είναι και δική σου δουλειά να βοηθήσεις. Οι βιομηχανίες πάντα θα σε βλέπουν σαν καταναλωτή και θα προσπαθούν να παράγουν το προϊόν τους σε μεγάλη ποσότητα με το μικρότερο κόστος, εσύ δε θα πάθεις και τίποτα αν περιορίσεις λίγο το κρέας.

Πλανήτης Γη



Ένα ντοκιμαντέρ- ωδή στη φύση, του οποίου στόχος είναι να αφυπνίσει συνειδήσεις, αλλά και να εμπνεύσει τον σεβασμό για τα άλλα πλάσματα του πλανήτη.

Το ντοκιμαντέρ αναπαριστά ένα ταξίδι στις δυσπρόσιτες γωνιές της γης , από την Ανταρκτική μέχρι την Αρκτική, καταγράφοντας την αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης των ζώων που απειλούνται από το ανθρώπινο είδος. Σημαντικός παράγοντας του ντοκιμαντέρ ο παραγωγός Σοφοκλής Τασιούλης ο οποίος έπεισε το BBC να επενδύσει 47 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή. 

Spoiler alert: οι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ προειδοποιούν πως αν το ίδιο ταξίδι πραγματοποιηθεί σε 20 χρόνια (το 2026 δηλαδή), η αλόγιστη εκμετάλλευση του πλανήτη από τον άνθρωπο θα έχει εξαλείψει τις πανέμορφες αυτές εικόνες.

Climate Change: The Facts



Το ντοκιμαντέρ αυτό του BBC δε θα μπορούσε να μπει τόσο απευθείας στο ψητό. Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο συζητά για την κλιματική αλλαγή με κορυφαίους περιβαλλοντολόγους και αναλύει το φαινόμενο με ακτιβιστές όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, το 8% των ειδών του πλανήτη απειλείνται με εξαφάνιση και η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή. Τονίζει, δε, πως η ταχύτατα αυξανόμενη θερμοκρασία της γης επηρεάζει καταλυτικά τη χλωρίδα – αυτή από την οποία τρέφεται η πανίδα. Αναφέρεται σε πυρκαγιές όπως εκείνη της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι κι εξηγεί τους λόγους που τέτοια φαινόμενα αποτελούν άμεση συνέπεια της περιβαλλοντικής κρίσης.

Bigger than us



Αφού προβλήθηκε στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών στην ενότητα «Κινηματογράφος για το Κλίμα», το Bigger than us παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Λιμιέρ στην Λυών – ένας γαλλικός οργανισμός για την προώθηση και διατήρηση πτυχών της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής.  Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει η Φλορ Βασέρ, γνωστή για τη συνέντευξη που πήρε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν για το ντοκιμαντέρ «Meeting Snowden». Παραγωγός του είναι η Μαριόν Κοτιγιάρ, η οποία εδώ και χρόνια ασχολείται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. 

Το Bigger than us σε προσκαλεί σε έναν γύρο του κόσμου, μέσα από επτά νέους και νέες ακτιβιστές που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, παρά τα αναρίθμητα εμπόδια. Σύμφωνα με τη Βασέρ, η πατριαρχία, ο καπιταλισμός και τα προνόμια των λευκών είναι μερικές από τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Στα φωτεινά σημεία του ντοκιμαντέρ αναδεικνύονται οι πρωτοβουλίες των νέων οι οποίοι έχουν αποδειχτεί αισθητά πιο υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι απέναντι στον πλανήτη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v