Πόσο κοστίζουν φέτος τα φοιτητικά ενοίκια

Πόσο κοστίζει φέτος το ενοίκιο του φοιτητή σε Αθήνα και Πειραιά; Αναλυτικοί πίνακες και σχολιασμός της νέας (αυξημένης) τάσης στις τιμές.
Πόσο κοστίζουν φέτος τα φοιτητικά ενοίκια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα φοιτητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζουμε με τίποτα, όμως αν μπορούσαν κάτι να αλλάξουν οι φοιτητές που ετοιμάζονται να πάνε στις σχολές τους φέτος, τότε αυτό σίγουρα θα ήταν οι τιμές των ενοικίων.

Σε αρκετές περιοχές της Αθήνας οι τιμές είναι αρκούντως «τσουχτερές» γεγονός που κάνει τους γονείς να ετοιμάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τους φοιτητές να ψάξουν εναλλακτικές συγκατοίκησης.

«Τη περσινή χρονιά όπως και τη φετινή, γονείς και φοιτητές μπορούσανν να αναζητήσουν ευκολότερα φοιτητική στέγη, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα», αναφέρει σχετικά ο κ. Θέμης Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Κολωνάκι το 2019, ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου 353 ακίνητα έναντι 227 που είναι σήμερα. Στη περιοχή των Εξαρχείων, Νεάπολη- Μουσείο, οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν 779, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 445», προσθέτει.

Τα περισσότερα διαμερίσματα που διατίθενται φέτος για μακροχρόνια μίσθωση είναι πλήρως ανακαινισμένα, υψηλότερων προδιαγραφών σε σχέση με άλλες χρονιές, και σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται όπως είναι επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι τιμές στην Αθήνα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές, όπως Καλλιθέα, Νέος Κόσμος, Εξάρχεια και Ζωγράφου.

Συγκεκριμένα, το 2020 το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας στον Νέο Κόσμο κυμαινόταν από 260€ έως 360€/μήνα, ενώ φέτος καταγράφεται αύξηση 13,3% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης και +26% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 490€/μήνα, αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυσκευές διαμέρισμα.

Αυξήσεις καταγράφονται και στην Καλλιθέα, με το κόστος μίσθωσης για ένα διαμέρισμα 40-50 τετραγωνικών να κυμαίνεται από 350€/μήνα έως και 550€/μήνα, αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυσκευές, όταν τη περσινή χρονιά αντίστοιχο κόστος κυμαινόταν από 330€/μήνα έως και 400€/μήνα.

Ταυτόχρονα, στα περσινά «απλησίαστα» επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης σε Κολωνάκι και Κουκάκι, τόσο για γκαρσονιέρα, όσο και για δυάρι διαμέρισμα. Συγκεκριμένα στο Κολωνάκι, το κόστος για γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 420€ έως και 600€ ανά μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένη και με όλες τις οικοσυσκευές, ενώ το δυάρι κυμαίνεται από 490€ έως και 750€, για πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα.

Οι τιμές μίσθωσης των ακινήτων που έχουν επιστρέψει στις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις είναι επίσης αυξημένες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, την Ακρόπολη και το Ζάππειο αγγίζουν τα 17€/τμ,. Σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο κυμαίνονται από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ. 

Από την άλλη πλευρά, σταθερότητα των τιμών, στα επίπεδα του 2020 με μικρές διακυμάνσεις, καταγράφεται στη περιοχή Μουσείο- Νεάπολη στο κέντρο της Αθήνας, στο Γουδί και στη Κυψέλη.

Σημειώστε πάντως πως οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα ή/και υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής των μισθωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε στους παρακάτω πίνακες πόσο κοστίζουν τα επιπλωμένα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας κατάλληλα για φοιτητές.


 

Πηγή / Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. * Μερικώς ανακαινισμένο, ** Πλήρως ανακαινισμένο.

Την αυξητική τάση ακολουθεί και ο Πειραιάς που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια οικονομική λύση. Σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται αυξήσεις των ζητούμενων τιμών ενοικίασης ακόμη και 43% σε σχέση με το 2020. Στο Κερατσίνι, για παράδειγμα, διαμέρισμα 60τμ με 2 υπνοδωμάτια, κατάλληλο για συγκατοίκηση φοιτητών, το 2020 κόστιζε από 300€ έως 430€/μήνα και σήμερα η ζητούμενη τιμή ξεκινάει από 430€/μήνα.

Δείτε τον πίνακα με τις τιμές για τον Πειραιά.




Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας. 

Ως «απάντηση» στις αυξημένες τιμές ενοικίων, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, αρκετοί φοιτητές υιοθετώντας τη συγκατοίκηση, θα αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.

«Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Νομού Αττικής με σταθμό, ενώ το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση», τονίζει.

Αντίστοιχα, οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου, μπορούν εύκολα να μείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη. «Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες. Από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό» επισημαίνει.

Δείτε παρακάτω αναλυτικούς πίνακες τιμών για τις «εναλλακτικές» αυτές περιοχές.



Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών ακινήτων / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v