Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών του Αστεροσκοπείου;

Σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει δεν χρησιμοποιήθηκε το σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών.
Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών του Αστεροσκοπείου;

Την ώρα που τα πύρινα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και θεριεύουν σε όλη τη χώρα, το ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε το επιχειρησιακό μοντέλο πρόβλεψης για την εξάπλωση πυρκαγιών «IRIS 2.0» από την Πυροσβεστική, καθώς όπως υποστηρίζει, η πρόγνωση που θα μπορούσε να είχε παράσχει επιχειρησιακά βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματική εξάπλωση της φωτιάς, αλλά δεν ζητήθηκε.

Ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Θοδωρής Γιάνναρος, που μίλησε σχετικά στο ethnos.gr αποκαλύπτοντας ότι το σύστημα δεν ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης, παρότι φέτος φέρεται να έχει ενεργοποιηθεί μόλις τρεις φορές και μάλιστα πρόσφατα, στην Αχαΐα, στην Ιστιαία και στον Έβρο, το περασμένο Σάββατο.



«Κανένα μοντέλο δεν είναι τέλειο. Ωστόσο, από τον έλεγχο αξιοπιστίας που κάναμε το IRIS έχει έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό ακρίβειας στο πως εξαπλώνεται μια πυρκαγιά. Θα μπορούσε ενδεχόμενα να βοηθήσει και στη Βαρυμπόμπη. Μπορεί αυτή η πληροφορία και για την κίνηση των πύρινων μετώπων να αξιοποιηθεί από τους αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος ώστε να κάνει καλύτερη διαχείριση των προσπαθειών κατάσβεσης» ανέφερε συγκεκριμένα ο Θ. Γιανναρός.

Παράλληλα ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μίλησε αντίστοιχα για την υπόθεση: «Δεν ξέρω αν θα άλλαζε άρδην την κατάσταση η ενεργοποίησή του, αλλά είναι ακόμη ένα εργαλείο το οποίο είναι πάντα χρήσιμο. Και όταν το έχεις στη διάθεσή σου νομίζω ότι πρέπει να το χρησιμοποιείς» ενώ πρόσθεσε ότι «οι άνεμοι στη φωτιά της Βαρυμπόμπης εντάθηκαν μετά την έναρξή της πυρκαγιάς, όχι από τον άνεμο του περιβάλλοντος αλλά από την ίδια την πυρκαγιά και το θερμικό της φορτίο. Και το μοντέλο μας λαμβάνει υπόψιν του και την κυκλοφορία της πυρκαγιάς όπως έγινε χτες».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v