SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Έρχονται θέατρα και συναυλίες μόνο για εμβολιασμένους τον χειμώνα;

Το ενδεχόμενο να μπορούν οι εμβολιασμένοι να παρακολουθούν θέατρα και συναυλίες σε κλειστούς χώρους τον χειμώνα συζητά η Επιτροπή.

Έρχονται θέατρα και συναυλίες μόνο για εμβολιασμένους τον χειμώνα;

Οι συζητήσεις σχετικά με τα προνόμια που θα δοθούν στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες συνεχίζονται, με διάφορα σενάρια στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων η απαλλαγή από τα self test και η δυνατότητα να κάθονται σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως δεν θα χρειάζεται να κάνουν τεστ ή να μπουν σε απομόνωση όσοι εμβολιασμένοι έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο κανονισμός αυτός ισχύει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ωστόσο ότι τόσο αυτό, όσο και τα υπόλοιπα προνόμια που εξετάζονται, δεν θα ισχύουν για όσους έχουν κάνει μόνο τη μία από τις δύο δόσεις των εμβολίων.

«Το πρώτο προνόμιο ήταν ότι εμβολιάστηκαν, ότι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς. Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντως πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ούτως ώστε να μη δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης», σημείωσε η ίδια.

«Όντως τα άτομα, και κατά CDC και εδώ θα ισχύσει, που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται. Δηλαδή δεν κάνουν ούτε μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα. Δηλαδή εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση. Θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα, επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως, εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος» συνέχισε.

Στα σενάρια που εξετάζονται από την Επιτροπή είναι όσοι έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση εντός της επικράτειας, να έχουν πρόσβαση σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους και –ειδικά για τον χειμώνα– να μπορούν να παρακολουθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι η συζήτηση για τα προνόμια έχει ανοίξει και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταθεί, αλλά «αυτό θα πρέπει να γίνει στη φάση όμως που έχουμε πλήρη επάρκεια εμβολίων και όλοι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν και να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση όσον αφορά να μπουν και να βρουν ένα ραντεβού».

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επισήμανε ότι «η συζήτηση που αφορά μεγαλύτερες διευκολύνσεις και ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί είναι μια συζήτηση που γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς οι οποίοι αξιολογούν και τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν μπορεί ωστόσο να είναι μια συζήτηση που θα λάβει σάρκα και οστά πρακτικά αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2