Έρευνα: Το 37% δεν ξέρει πού είναι η κλειτορίδα

Σοκαριστική άγνοια για την γυναικεία ανατομία, τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, φέρνει στο φως έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Βρετανίας.
Έρευνα: Το 37% δεν ξέρει πού είναι η κλειτορίδα
Μια απίστευτη κι όμως αληθινή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Βρετανίας, φέρνει στο φως ανησυχητικές διαπιστώσεις σχετικά με την άγνοια της γυναικείας ανατομίας, όχι μόνο από άνδρες αλλά και από την πλειοψηφία των γυναικών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Addenbrookes στο Κέιμπριτζ, με πρωτοβουλία της νοσηλεύτριας στο γυναικολογικό τμήμα Dina El-Hamamsy, η οποία όπως δήλωσε ανησυχούσε ότι πολλές γυναίκες ασθενείς της δεν κατανοούσαν την φύση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

Η El-Hamamsy, μαζί με συναδέλφους της, μοίρασαν ανώνυμα ερωτηματολόγια σε 171 γυναίκες και 20 άνδρες που νοσηλεύονταν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κατονομάσουν τα μέρη του αιδοίου επάνω σε ένα διάγραμμα, και να απαντήσουν απλές ερωτήσεις όπως ο αριθμός των οπών και η ονομασία τους.

Μόλις το 46% απάντησε σωστά πως αυτές είναι τρεις, ενώ το 37% δεν ήξερε να αναγνωρίσει ούτε την κλειτορίδα. Οι γυναίκες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες στην ταυτοποίηση του κόλπου και του πρωκτού, αλλά στα υπόλοιπα σημεία δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις απαντήσεις γυναικών και ανδρών.

«Υπάρχουν γυναίκες που δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει η ουρήθρα, ο κόλπος και ο πρωκτός. Φαίνεται να πιστεύουν ότι η ουρήθρα και ο κόλπος είναι το ίδιο πράγμα» λέει στον Guardian η συν-συγγραφέας της έρευνας, Fiona Reid, σύμβουλος ουρογυναικολογίας στο νοσοκομείο St Mary’s.

Στη συμπλήρωση του διαγράμματος, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο απογοητευτικά: Από όσους επιχείρησαν να συμπληρώσουν αυτό το κομμάτι –γιατί σχεδόν οι μισοί το προσπέρασαν αφήνοντάς το κενό– μόλις το 9% ήταν σε θέση να κατονομάσει και τα εφτά σημεία της περιοχής σωστά. Για την ιστορία, το διάγραμμα μαζί με τις σωστές απαντήσεις του είναι εδώ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά και για τον λόγο ότι εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την γυναικεία συναίνεση σε ιατρικές πρακτικές. Όπως δήλωσε η επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Stephanie Shoop-Worrall, η οποία επίσης συμμετείχε στην έρευνα, «αν πρόκειται ένας γιατρός να σε εξετάσει, ή να προτείνει οποιουδήποτε είδους θεραπεία, πρέπει να κατανοείς πλήρως τι πρόκειται να συμβεί, καθώς και τα ρίσκα και τα οφέλη, για να είσαι σε θέση να δώσεις την συγκατάθεσή σου. Αν ο κόσμος έρχεται για το ραντεβού του στο νοσοκομείο χωρίς να κατανοεί την βασική ανατομία, ή ακόμα και το τι του συμβαίνει, πώς θα μπορέσουν να συναινέσουν επαρκώς στην θεραπεία;».

Βέβαια, το γεγονός ότι οι γυναίκες αγνοούν βασικά σημεία του ίδιου τους του σώματος, δεν προκαλεί έκπληξη: Για χιλιετίες δαιμονοποιημένα, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα των γυναικών αγνοούνται ακόμα, ενώ οι εικόνες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος –της μήτρας, των σαλπίγγων, των ωοθηκών– κατακλύζουν τα βιβλία βιολογίας, όπως εξηγεί στον Guardian η συγγραφέας του βιβλίου Vagina: A Re-education (Κόλπος: Μια Επανεκπαίδευση) Lynn Enright.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v