Έμπλεξε σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας η Κιμ Καρντάσιαν

Μπλεγμένη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας βρέθηκε η Κιμ Καρντάσιαν μετά την αγορά ενός ιταλικού αγάλματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Έμπλεξε σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας η Κιμ Καρντάσιαν
Δεν πάνε και πολύ καλά τα πράγματα για την Κιμ Καρντάσιαν το τελευταίο διάστημα. Αρχικά το πολυσυζητημένο διαζύγιό της με τον Κάνιε Γουέστ έβαλε τέλος σε έναν από τους πιο λαμπερούς γάμους της showbiz. Έπειτα ένα νομικό λάθος σχετικά με την προέλευση ενός αγάλματος που βρέθηκε το 2016 στην κατοχή της, ύστερα από αγορά, την βάζει σε μπελάδες, αφού την εμπλέκει σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο προσωπικός της designer Άξελ Βερβούρντ, της έφερε ένα άγαλμα ρωμαϊκού τύπου για να προσθέσει στη διακόσμησή της, το οποίο όμως αποδείχτηκε ότι δεν έπρεπε να φτάσει στις ΗΠΑ.

Μάλιστα η Κιμ Καρντάσιαν αγόρασε το άγαλμα για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 750.000 δολαρίων, αγνοώντας προφανώς τον νόμο που υπάρχει από το 1970 και απαγορεύει οι αρχαιότητες να φεύγουν από τον τόπο στον οποίο ανήκουν.

Το άγαλμα λοιπόν έπρεπε να μείνει στην Ιταλία με βάση τον ισχύοντα νόμο, συνεπώς η αγορά του ήταν αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλίας. Πιο συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα αυτής της μορφής, που ανάγονται κιόλας σε κλασική και ρωμαϊκή περίοδο, μπορούν να μεταβούν σε άλλη χώρα με συγκεκριμένο τύπο εγγράφων, ο οποίος ωστόσο δεν δίδεται στον οποιονδήποτε βαθύπλουτο επιθυμεί να ανανεώσει τη συλλογή που έχει στο σαλόνι του αλλά κυρίως σε άλλα μουσεία αποκλειστικά με τη μορφή του «δανείου» για κάποια βραχύβια έκθεση.

Κάπου εκεί ανέλαβαν επομένως δράση οι Ιταλοί καραμπινιέρι, οι οποίοι πήγαν στο Λος Άντζελες και έχουν το άγαλμα υπό κράτηση, μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του στο δικαστήριο. Βλέπεις ο προμηθευτής του Βέρβουρντ υποστηρίζει ότι το άγαλμα δεν είναι από την Ιταλία και η αγοραπωλησία του ήταν μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία.

Ο Βέρβουρντ, ήταν εκείνος που αγόρασε για την Κιμ Καρντάσιαν το άγαλμα, το οποίο ανάγεται στον 2ο αιώνα μετά Χριστόν και κατέληξε μετά από πολυετή πορεία σε οίκους δημοπρασιών στα χέρια της Καρντάσιαν. Το επίδικο αντικείμενο που «ταλαιπωρεί» την Κιμ από το 2010 αφορά σε ένα τμήμα από το άγαλμα του Αθηναίου γλύπτη Μύρωνα «Η Αθήνα της Σάμου», το οποίο απεικονίζει τη θεά από τη μέση και κάτω και είναι κλασικό στυλό πεπλοφόρου κόρης.

Μένει να δούμε την πορεία της υπόθεσης αφού συμβουλεύσουμε την ινφλουένσερ της καρδιάς μας την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτική και νομότυπη στις συναλλαγές και αγοραπωλησίες της ειδικά όταν πρόκειται για «πολιτιστικούς θησαυρούς».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v