Να καταργηθεί η πνευματική ιδιοκτησία στα εμβόλια κατά της Covid-19

Με μια ιστορική δήλωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στηρίζει την πρόταση για κατάργηση των πατεντών, για να τελειώνουμε επιτέλους με την πανδημία.
Να καταργηθεί η πνευματική ιδιοκτησία στα εμβόλια κατά της Covid-19
Υπέρ της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια του κορωνοϊού τάχθηκε ο Τζο Μπάιντεν, σε μια ιστορική κίνηση που δίνει το πράσινο φως να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των φτωχότερων χωρών, και να τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν ήδη συστρατευθεί υπέρ της πρότασης να απελευθερωθούν τα εμβόλια του κορωνοϊού από την πνευματική ιδιοκτησία, έτσι ώστε να μπορέσουν οι λιγότερο προνομιούχες χώρες –όπως για παράδειγμα η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής– να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, αφού επεσήμανε πως «πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα».

Η πρόταση να καταργηθούν οι πατέντες των εμβολίων κατατέθηκε από την Ινδία και τη Νότια Αφρική στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Δεκέμβριο του 2020. Η τότε κυβέρνηση Τραμπ μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις (οι αποφάσεις του ΠΟΕ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του). Τώρα, μετά την αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μόνος από τους εταίρους που έχει μείνει να εναντιώνεται στην κατάργηση των πατεντών.

Η Τάι σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΕ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο.

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, την απόφαση του Τζο Μπάιντεν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v