Αθώες ερωτήσεις που καλό είναι να αποφεύγεις

Τα όρια μεταξύ ενδιαφέροντος και αγένειας είναι αρκετά λεπτά. Για να αποφύγεις άβολες καταστάσεις με τον συνομιλητή σου, απόφυγε να του κάνεις αυτές τις ερωτήσεις.
Αθώες ερωτήσεις που καλό είναι να αποφεύγεις
Άσχημο πράγμα η αμηχανία σε μια κουβέντα. Κατά καιρούς βρισκόμαστε σε καταστάσεις τέτοιες που απαιτούν να κάνουμε ορισμένες ερωτήσεις ώστε να σπάσουμε τον πάγο, να όπως αυτές εδώ ας πούμε. 

Στον αντίποδα, συγκεκριμένες ερωτήσεις που εκ πρώτης όψης φαίνονται αθώες μπορεί να φέρουν σε άβολη θέση τον συνομιλητή μας.

Γιατί είσαι ακόμα….;

Ίσως να νομίζεις ότι κάνεις κομπλιμέντο όταν ρωτάς κάποιον, για παράδειγμα, γιατί είσαι ακόμα ελεύθερος, ενώ προηγουμένως του έχεις πει πόσο όμορφος/η είναι, αλλά αυτή η ερώτηση δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Μπορεί να τον/την κάνει να νιώσει άσχημα, καθώς εγείρει γενικεύσεις γύρω από την εργένικη ζωή του σινγκλ και τον κάνει να αναρωτιέται τι μπορεί να πηγαίνει στραβά με την πάρτη του. Γενικά, οποιαδήποτε ερώτηση τύπου «γιατί είσαι ακόμα…;» είναι σα να ζητά εξηγήσεις από τον άλλον για τους λόγους που έχει «κολλήσει» σε μια φάση της ζωής του.

Γιατί δείχνεις τόσο κουρασμένος/η;

Εσύ μπορεί να εκφράζεις το ενδιαφέρον σου ή την ανησυχία σου για το πώς είναι η υγεία τους, όμως αυτού του τύπου η ερώτηση είναι σαν να τους λες ότι δείχνουν χάλια. Εκτός από περιπτώσεις που είναι πραγματικά κοντινός/η σου, απόφυγε να την κάνεις γιατί πέρα από το ότι μπορεί να τους προσβάλλεις, ίσως φαίνονται έτσι ταλαιπωρημένοι λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που δε θέλουν να συζητήσουν. Ακόμα πιο άβολο.

Πόσο χρονών είσαι;

Κανένας λόγος να ρωτήσεις κάτι τέτοιο σε κοινή κουβέντα, πολύ απλά γιατί η ηλικία αφού ενηλικιωθεί κάποιος δεν είναι απλά ένας αριθμός – αλλά γίνεται μέτρο σύγκρισης του πόσα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα στη ζωή σου και τι θα έπρεπε να έχεις πετύχει. Έτσι λοιπόν ρωτώντας κάποιον/α πόσο χρονών είναι μπορεί να φανεί σαν να έχεις την πρόθεση να τον τους κρίνεις.

Γυμνάζεσαι;

Αν αυτός/η που ρωτάς δεν γυμνάζεται, μπορεί μια τέτοια ερώτηση να φανεί κάπως προσβλητική. Αν πάλι γυμνάζεται, τότε μπορεί να θεωρήσει ότι τον/την κρίνεις επειδή δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προπόνησή του ή το παρακάνει. Ακόμα και αν θες πάντως να του κάνεις κομπλιμέντο για το σώμα του, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρήσει μπορεί να νομίσει ότι τον εκτιμάς μόνο για την εξωτερική του εμφάνιση.

Γιατί δεν βγαίνεις πιο συχνά έξω;

Εσύ το ρωτάς από ενδιαφέρον μεν, ο άλλος όμως μπορεί να έχει ένα κάρο λόγους για τους οποίους αποφεύγει να βγει. Μπορεί να περνά μια δύσκολη περίοδο ή ακόμα και να έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη, μπορεί επίσης να μην έχει την οικονομική άνεση να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση, απευθύνοντάς του αυτήν την ερώτηση μπορεί να τον φέρεις σε άβολη θέση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v