Το ήξερες ότι χρησιμοποιούμε ακόμα το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Αθήνας;

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Αθήνας μεταφέρει νερό από την Πάρνηθα στο κέντρο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια. Τώρα θα αναδειχθεί και ως αξιοθέατο.
Το ήξερες ότι χρησιμοποιούμε ακόμα το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Αθήνας;
«Και τι έκαναν οι Ρωμαίοι για εμάς;». Οι λάτρεις των Monty Python ξέρετε πολύ καλά πως η πρώτη απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι «τα υδραγωγεία». Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Αθήνας, που κατασκευάστηκε επί αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ. συνεχίζει σχεδόν δύο χιλιετίες αργότερα να μεταφέρει ακούραστα νερό από την Πεντέλη και την Πάρνηθα στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 800.000 κυβικά μέτρα νερού που περνούν από το υπόγειο τμήμα του υδραγωγείου απορρίπτονται σήμερα στη θάλασσα ως αναξιοποίητος πόρος. Αυτό πρόκειται σύντομα να αλλάξει, καθότι η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους από τους οποίους περνά το υδραγωγείο, θα το αναδείξουν ως αξιοθέατο και θα το αξιοποιήσουν για την άρδευση δημοτικών εκτάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υδραγωγείο «διανύει» 20 ολόκληρα χιλιόμετρα διαδρομής, ξεκινώντας από την Πάρνηθα και καταλήγοντας στο Κολωνάκι. Τμήματά του είναι σήμερα ορατά στη Νέα Ιωνία και στο Νέο Ηράκλειο. Στο σχέδιο της αξιοποίησης περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας και πολιτισμού γύρω τους.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της αξιοποίησης συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης και εκπρόσωποι των δήμων Αθηναίων, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Οι επενδύσεις για την αξιοποίηση του έργου θα προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια, αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου.

(*) Στην κεντρική φωτογραφία, η υπόγεια δεξαμενή του υδραγωγείου, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού, στο Κολωνάκι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v