Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά τα self tests από σήμερα;

Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν από σήμερα self test και πού θα δηλώνουν τα αποτελέσματα;
Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά τα self tests από σήμερα;
Σε υποχρεωτικό self test θα υποβάλλονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα από σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα τεστ θα πρέπει να κάνουν όσοι απασχολούνται σε λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών κ.α.), στην εστίαση, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, αλλά και σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Στον δημόσιο τομέα, καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί  εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η πλατφόρμα self-testing.gov.gr έχει ανοίξει, και η εφαρμογή του μέτρου την πρώτη εβδομάδα θα είναι πιλοτική, ωστόσο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους μόνο με αρνητικό τεστ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v