Πώς θα διώξεις την μιζέρια της Κυριακής

Η τελευταία μέρα της εβδομάδας σε βρίσκει στα τάρταρα της ψυχολογίας σου; Υπάρχουν τρόποι να νιώσεις καλύτερα.
Πώς θα διώξεις την μιζέρια της Κυριακής

Παρασκευή γιορτή και σχόλη να ήταν η βδομάδα όλη, όμως ο ερχομός της Κυριακής σηματοδοτεί την έλευση της «μαύρης» Δευτέρας, γεγονός που γεμίζει το είναι σου με αυτό το απαίσιο συναίσθημα που συνοδεύεται από ένα ξεψυχισμένο «φφφφ, άντε πάλι».

Δεν είσαι ο μόνος.

Ένα Σαββατοκύριακο έχουμε οι άμοιροι να ξεκουραστούμε και να περάσουμε ωραία (λέμε τώρα) και αυτό δυστυχώς περιλαμβάνει μόλις 48 ώρες που φεύγουν νεράκι, με αποτέλεσμα εκεί κάπου μετά το μεσημέρι της Κυριακής τα πράγματα να ζορίζουν και η ψυχολογία μας να πέφτει. Και γι’ αυτό, υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Σε αυτήν εδώ την έρευνα, περίπου το 81% των ανθρώπων γίνονται ολοένα και πιο αγχωμένοι όσο πλησιάζει το τέλος της Κυριακής, μια κατάσταση που οι ψυχολόγοι αποκαλούν προληπτικό άγχος, ενώ τα 2/3 των ανθρώπων αναφέρουν κακό ύπνο, που συνδέεται με το άγχος για την επόμενη ημέρα στη δουλειά.

Η ανησυχία αυτή, προκαλεί το λεγόμενο «αντανακλαστικό πτήσης ή μάχης», το οποίο πλημμυρίζει το σώμα σου με αδρεναλίνη. Ο ρυθμός σφυγμού και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται. Η αναπνοή γίνεται γρήγορη και το επιπλέον οξυγόνο στον εγκέφαλο αυξάνει την εγρήγορση. Σάκχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά πλημμυρίζουν την κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας μια ώθηση ενέργειας.

Αν ο εγκέφαλός σου εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει ο κίνδυνος, το σώμα βρίσκεται στο «κόκκινο», προκαλώντας την απελευθέρωση κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες. Η συνεχής ροή της είναι αυτή που μας κρατάει σε επιφυλακή.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση και ταυτόχρονα να διώξεις τα «μπλουζ» της Κυριακής; Η έκκριση ενδορφινών.

Πώς θα την καταφέρεις τους χαλεπούς τούτους καιρούς; Υπάρχουν επιλογές.

Γυμνάσου

Η άσκηση έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, ενισχύει τη διάθεση και τον καλό ύπνο, ό,τι πρέπει δηλαδή για την καταπολέμηση της μιζέριας της Κυριακής. Σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής, μόνο πέντε λεπτά αερόβιας άσκησης μπορούν να μειώσουν το άγχος σου – δοκίμασέ το στο κοντινότερό σου άλσος/πάρκο.

Καθάρισε/τακτοποίησε το σπίτι και άκου μουσική

Η Κυριακή είναι μια καλή μέρα για να κάνεις την τακτοποίηση που κάθε μέρα της εβδομάδας αναβάλλεται λόγω πηξίματος ή απλά βαρεμάρας. Σκέψου ότι όσο πιο καθαρός/τακτοποιημένος είναι ο χώρος σου, τόσο καλύτερα θα περάσει και η βδομάδα σου σε αυτόν. Τακτοποίησε ντουλάπες, ρίξε ένα σκούπισμα, σφουγγάρισμα, βγάλε τα σκουπίδια, πλύνε τα πιάτα, βάλε πλυντήριο και πέρνα ωραία συνοδεύοντας τις «αγκαρίες» με ωραίες playlists από εδώ

Φτιάξε τα ταπεράκια σου

Χωρίς να γίνεις απαραίτητα Λεωνίδας Κουτσόπουλος, φρόντισε να φτιάξεις κάποια γεύματα για την εβδομάδα που έρχεται, και να τα βάλεις ψυγείο για τις ημέρες που θα πήζεις και δε θα προλαβαίνεις να φτιάξεις ούτε γάλα με δημητριακά. Το μαγείρεμα/ταπεράκιασμα έχει αγχολυτικές ιδιότητες. Πάρε ιδέες για την οργάνωση των γευμάτων από την Κυριακή εδώ

Κάνε κάτι για σένα

Θες να λιώσεις στο κρεβάτι; Λιώσε. Θες να δεις μαραθώνιο σειράς; Δες τον. Να βάλεις εκείνη τη μάσκα προσώπου που θα σε κάνει να μοιάζεις με τον Μαικ Μάγιερς; Βάλτην. Θες να παραγγείλεις πίτσα; Καν’το. Σουβλάκι; Μέσα! Κρέπα; Την αξίζεις. Κάνε οτιδήποτε θα σε κάνει να νιώσεις ωραία, για να ξεκινήσεις τη βδομάδα όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, απόφυγε το αλκοόλ. Καταστρέφει τα υγιή μοτίβα του ύπνου και σε κάνει να νιώθεις σαν να μη χόρτασες ξεκούραση, ενώ ακόμα και αν του φαίνεται, ευνοεί αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός και η κατάθλιψη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v