Νεαρούς να μολυνθούν εθελοντικά με κορωνοϊό ζητά η Βρετανία

Βρετανοί ερευνητές θέλουν να μολύνουν εθελοντές με τον ιό προκειμένου να δουν τα εμβόλια και τις θεραπείες που είναι πιο αποτελεσματικά.
Νεαρούς να μολυνθούν εθελοντικά με κορωνοϊό ζητά η Βρετανία
Η ιατρική επιστήμη συνεχίζει να δίνει μάχη στον αγώνα κατά του κορωνοϊού αναζητώντας αποτελεσματικά εμβόλια αλλά και θεραπείες. Για αυτόν τον λόγο αυτές τις μέρες Βρετανού επιστήμονες απηύθυναν έκκληση σε νέους ηλικίας 18-30 ετών, προκειμένου να μολυνθούν εθελοντικά με τον ιό ώστε να διαπιστωθεί ποια εμβόλια και ποιες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές. Η έρευνα έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις και το σύνολο των ατόμων που πρόκειται να στρατολογηθούν είναι 90.

Οι εθελοντές αναμένεται να εκτεθούν στον ιό σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον ενώ γιατροί θα παρακολουθούν την υγεία τους. Η Βρετανία αυτή τη στιγμή έχει χορηγήσει δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε περισσότερους από 15 εκατομμύρια πολίτες. 

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι έρευνες σε ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας στο κομμάτι της ανάπτυξης θεραπειών για πολλές ασθένειες, όπως έχει δείξει άλλωστε το παρελθόν για την ελονοσία, τον τύφο, τη χολέρα και τη γρίπη. Μέσω των δοκιμών οι επιστήμονες θα μπορέσουν να υπολογίσουν την ελάχιστη ποσότητα κορωνοϊού που χρειάζεται για ανάπτυξη ανοσίας και πώς αντιδρά σε αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα την Covid-19, της ασθένειας που προκαλεί ο ιός, ενώ θα δοθεί συγχρόνως μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. 

Η έρευνα θα διεξαχθεί στο πλαίσιο συνεργασίας της Επιτροπής Εμβολιασμού της βρετανικής κυβέρνησης, του Imperial College London, του Royal Free London NHS Foundation Trust και της εταιρίας hVIVO.

Ο Κλάιβ Ντιξ, επικεφαλής της ειδικής ομάδας της βρετανικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα εμβολιασμών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε εξασφαλίσει έναν αριθμό ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπειών της Covid-19. Αναμένουμε οι έρευνες να προσφέρουν μοναδική γνώση στο πώς λειτουργεί ο ιός και να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ποια υποσχόμενα εμβόλια προσφέρουν την καλύτερη πιθανότητα αποτροπής μόλυνσης».

Αρχικά, έρευνα θα χρησιμοποιηθεί ο ιός που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ξέσπασε η πανδημία πέρυσι τον Μάρτιο, ο οποίος είναι χαμηλού κινδύνου για υγιείς ενήλικες και θα μολύνει σκοπίμως τους εθελοντές.   

Σταδιακά, όσο περνούν οι μέρες ένας μικρός αριθμός εθελοντών είναι πιθανό να λάβουν εγκεκριμένο εμβόλιο κι έπειτα να εκτεθούν στον ιό.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες θα ανακαλύψουν ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά.    Εθελοντές καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ θα αποζημιωθούν για τον χρόνο τους», ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.  

O επικεφαλής ερευνητής Dr Chris Chiu από το Imperial College London πρόσθεσε ακόμη: «Ζητούμε εθελοντές ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών να συμμετάσχουν στην έρευνα και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς ο ιός μολύνει τον κόσμο και πώς μεταδίδεται με επιτυχία ανάμεσά μας».  

Ο Dr Chiu υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος είναι να διαπιστωθεί ποια εμβόλια και θεραπείες λειτουργούν καλύτερα στην καταπολέμηση της ασθένειας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v