Ρώσοι επιστήμονες βγάζουν αρχαίους ιούς από προϊστορικά ζώα

Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να «ξεκλειδώσουν» ιούς ηλικίας 50.000 ετών που προέρχονται από προϊστορικά ζώα, γιατί έτσι.
Ρώσοι επιστήμονες βγάζουν αρχαίους ιούς από προϊστορικά ζώα
Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να απαλλαχθεί από τον κορωνοϊό κάποιοι Ρώσοι επιστήμονες θεώρησαν καλή ιδέα να προσπαθήσουν να μελετήσουν και να «ξεκλειδώσουν» άγνωστους ιούς από την προϊστορική περίοδο, των οποίων η ηλικία ξεπερνά τα 50 χιλιάδες χρόνια.

Φαίνεται μάλιστα ότι η ρωσική ομάδα των επιστημόνων παίρνει δείγματα από προϊστορικά ζώα τα οποία είχαν διατηρηθεί σε πάγους τα τελευταία χρόνια. Τρίχες και λοιπά απομεινάρια εξαφανισμένων μαμούθ αλλά και τριχωτών ρινόκερων, προϊστορικών σκύλων, καθώς και αλόγων, αλκών, τρωκτικών και λαγών, αποτελούν το αντικείμενο εργασίας των επιστημόνων.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το αντικείμενο πειράματος που εκτελείται στο Vector State Research Center of Virology and Biotechnology, έναν χώρο, ο οποίος ήταν ερευνητικό εργοστάσιο βιολογικού πολέμου που ιδρύθηκε από τον σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Το Ινστιτούτο βρίσκεται κοντά στο Νοβοσιμπίρσκ στην περιοχή της Σιβηρίας κι αυτή την περίοδο αναπτύσσει το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη Ρωσία με σκοπό να ανταγωνιστεί το γνωστό πια σε όλους μας Sputnik V.

Οι Ρώσοι επιστήμονες πήραν 50 δείγματα την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου από αρχαία «θηρία» και αναμένεται να συγκεντρώσουν κι άλλα από κουφάρια που βρίσκονται στο Μουσείο Μαμούθ του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ρωσίας στο Γιακούτσκ, την ψυχρότερη πόλη του κόσμου. Δεν ξέρουμε αν ανάμεσα σε αυτά θα βρουν και κάποιον δεινόσαυρο αλλά όπως και να έχει, οι ελπίδες μας είναι μαζί τους.

«Θέλουμε να βρούμε προϊστορικούς ιούς που καθιστούν δυνατή την έναρξη της ανάπτυξης της παλαιο-ιολογίας στη Ρωσία», ανέφερε η Δρ Ολέσια Οκλοπκόβα.

Τόνισε ακόμη πως στόχος τους είναι να «διεξαχθεί προηγμένη έρευνα» στην «εξέλιξη των ιών, αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η έρευνα σε αρχαία ζώα θα μπορούσε να προκαλέσει τη δημιουργία μικροβίων-ζόμπι».

Ανάμεσα στα δείγματα που ελήφθησαν ξεχωρίζουν σίγουρα τα λείψανα ενός αλόγου Verkhoyansk ηλικίας 4.450 ετών, που βρέθηκαν το 2009, αυτά του σκύλου Tumat, ενός τέλεια διατηρημένου μουμιοποιημένου κουταβιού, που βρέθηκε στους πάγους της Σιβηρίας μετά από περισσότερα από 12.400 χρόνια. Παράλληλα δείγμα πάρθηκε κι από ένα πουλάρι 42.710 ετών αλλά κι από το αρχαιότερο μαμούθ στον κόσμο που βάζει κάτω τον Μαθουσάλα μιας και είναι 28.800 χρόνων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v