Mια online συζήτηση για τα Δεκεμβριάνα

Ένα διαδικτυακό σεμινάριο για τη σφοδρότερη μάχη που έγινε ποτέ στην Αθήνα, τα Δεκεμβριανά από τον Ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.
Mια online συζήτηση για τα Δεκεμβριάνα

Την Πέμπτη στις 19:00, έχεις μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσεις ένα streaming ιστορικό σεμινάριο, που σχετίζεται με τα Δεκεμβριανά. Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, θα παρουσιάσει υλικό που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Δεκεμβριανά 1944: Η Μάχη της Αθήνας, μια πρώτη επιστημονική μελέτη που επικεντρώνεται στα ίδια τα γεγονότα στηριγμένη σε αδημοσίευτες κυρίως πηγές, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα: Ποιες ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα των μαχών και σε ποιο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο εκδηλώθηκαν; Πως εξελίχθηκαν, μέρα με τη μέρα, οι συγκρούσεις που μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης;

70.000 ένοπλοι, 5.000 νεκροί, 25.000 εκτοπισμένοι, σ’ ένα μόλις μήνα, είναι ο σύντομος απολογισμός της σφοδρότερης μάχης που έγινε ποτέ στην Αθήνα, γνωστής ως Δεκεμβριανά.
Στις 3 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 76 χρόνια από το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος. Το συλλαλητήριο που μετατράπηκε σε σφαγή μετά το χτύπημα της Αστυνομίας και αποτέλεσε την αφετηρία των Δεκεμβριανών ενώ θα υπάρξει αναφορά και στους πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς λόγους της ήττας του ΕΛΑΣ.

Πέρα από την ομιλία του κυρίου Χαραλαμπίδη θα υπάρξει προβολή φωτογραφικού αρχειακού υλικού καθώς και χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση πάνω σε όλα όσα θα παρουσιαστούν από τον ιστορικό.

Για να παρακολουθήσεις το ζωντανό βίντεο θα πρέπει να μπείτε την Πέμπτη 3/12 στις 7 το απόγευμα σε αυτήν εδώ τη σελίδα: https://www.facebook.com/menelaos.charalampidis.77
Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, θα είναι εκεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v