34 φακτς για την αρχαία Αίγυπτο

Εδώ θα βρείτε 34 φακτς για έναν από τους πιο επιδραστικούς και ενδιαφέροντες πολιτισμούς του κόσμου.
34 φακτς για την αρχαία Αίγυπτο

Η Αρχαία Αίγυπτος κρύβει κάτι το μυστικιστικό. Ταριχεύσεις, πυραμίδες, ιερογλυφικά, όλα αυτά εφευρέθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν κι αυτό προκαλεί ρίγη, αλλά και μία αφελή περιέργεια να μάθεις περισσότερα γι’  αυτόν τον πολιτισμό. Εδώ λοιπόν, 34 φακτς για να πάρεις μία υπερβολικά μικρή γεύση του ογκώδους αυτού πολιτισμού και της “καθημερινότητάς” του...


Αν ξετυλίξεις τους επιδέσμους μίας μούμιας, θα καλύψεις την απόσταση του 1.6 χιλιομέτρου.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατανάλωναν καθημερινά μπίρα -θεωρούταν αρκετά θρεπτική. Ήταν τόσο σημαντική για τους αρχαίους Αιγύπτιους που τη χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα.

Ο Ηρόδοτος ισχυριζόταν ότι οι η Μεγάλη Πυραμίδα χτίστηκε από 100.000 σκλάβους. Αρχαιολογικά ευρήματα όμως έχουν δείξει ότι η Μεγάλη Πυραμίδα χτίστηκε από 5.000 πληρωμένους τεχνίτες.

Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι στην Αρχαία Αίγυπτο το μέικ απ χρησιμοποιούταν σαν αντηλιακό, δεδομένης της ευρείας χρήσης του. 

Εκτός από ανθρώπους, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ταρίχευαν και γάτες.

Η Κλεοπάτρα πιθανότατα ήταν γόνος αιμομιξίας, καθότι και γαλαζοαίματη οικογένεια. Μετέπειτα η ίδια παντρεύτηκε τα αδέρφια της. 

Παρότι η Κλεοπάτρα μνημονεύεται για την ομορφιά της, η μόρφωσή της ήταν αυτό που την έκανε να ξεχωρίζει. Μιλούσε τουλάχιστον δώδεκα γλώσσες και μελετούσε Μαθηματικά, Φιλοσοφία και αστρονομία.

Μία από τις αγαπημένες της συνήθειες ήταν να μεθάει με τον Μάρκο Αντώνιο, να μεταμφιέζονται και να κάνουν φάρσες στον κόσμο.

Όταν οι Αιγύπτιοι ταρίχευαν τους νεκρούς, αφαιρούσαν τον εγκέφαλο από τα ρουθούνια. Το μόνο όργανο που δεν αφαιρούνταν ήταν η καρδιά, καθώς οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η καρδιά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχή.

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι ο Τουταγχαμών ίσως και να σκοτώθηκε από ιπποπόταμο, καθώς το σώμα του ταριχεύθηκε χωρίς την καρδιά. Η θεωρία αποδίδεται στον  Dr. Benson Harer ο οποίος πιθανολογεί ότι επειδή ο Τουταγχαμών λάτρευε να κυνηγά ιπποπόταμους, ίσως κατά το κυνήγι το ζώο να του επιτέθηκε στο σημείο του στέρνου με τα κέρατα.

Οι άντρες και οι γυναίκες ήταν ισότιμοι. Σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες, οι γυναίκες μπορούσαν να έχουν κάτι στην ιδιοκτησία τους, μπορούσαν να κληρονομήσουν ή να βγάλουν λεφτά. Το καλύτερο; Μπορούσαν να χωρίσουν και να ξαναπαντρευτούν.

Υπήρχαν τουαλέτες μέσα σε τύμβους.

Η ιστορική περίοδος που αποκαλείται «Αρχαία Αίγυπτος» είναι αρκετά μεγαλύτερη από όσο φαντάζεσαι. Για παράδειγμα, η Κλεοπάτρα έζησε πιο κοντά στο σήμερα, παρά στην εποχή που χτίζονταν οι πυραμίδες της Γκίζας.

Οι σκλάβοι «λούζονταν» με μέλι για να ελκύσουν τις μύγες κι αυτές να μην ενοχλούν τον φαραώ.

Οι Φαραώ απεικονίζονται με λυγερά κορμιά, ωστόσο οι ευγενείς της εποχής συνήθως ήταν παχύσαρκοι και όχι και τόσο καλά στην υγεία τους, λόγω της αιγυπτιακής διατροφής η οποία μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε μπίρα, κρασί, κρέας, ψωμί και μέλι. Οι σύγχρονες εξετάσεις σε μούμιες δείχνουν ότι πολλοί Αιγύπτιοι γαλαζοαίματοι ήταν υπέρβαροι και συχνά έπασχαν από διαβήτη.

To 1976 το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού έλαβε ένα δείγμα όσων είχαν απομείνει από τη μούμια του Φαραώ Ραμσή. Κατά τη μελέτη βρέθηκαν ίχνη από καπνό. Οι ερευνητές στην αρχή θεώρησαν ότι ο καπνός προέρχεται από κάποιον άλλον επιστήμονα που μελέτησε τη μούμια, αλλά όχι. Η Δρ Svelta Balanova έψαξε «βαθιά» μέσα στη μούμια και βρήκε ίχνη από κάνναβη, κοκαΐνη και καπνό, προϊόντα τα οποία έφτασαν προς τη δική μας μεριά του κόσμου όταν τα «πέρασε» από τον Ατλαντικό ο Κολόμβος.

Καθημερινά αντικείμενα όπως το χαρτί και τα κλειδιά, εφευρέθηκαν στην αρχαία Αίγυπτο. 

Κι όμως, δεν ήταν οι Αιγύπτιοι που εφηύραν την ταρίχευση, αλλά οι "νοτιοαμερικανοί" 2.000 χρόνια πριν τους Αιγύπτιους. 

Κάποιοι ιστορικοί θεωρούν ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα περιζώματα (αυτά τα λευκά που μοιάζουν με εσώρουχα) σαν προφυλακτικά.

Τα μαλλιά του Φαραώ θεωρούνταν ιερά και δεν έπρεπε να τα δει ποτέ κανείς.  Γι’ αυτό ο/η φαραώ έπρεπε να φαράει αυτό το παράξενο πράγμα στο κεφάλι που ονομάζεται νέμες.

Υπήρξαν τρεις γυναίκες φαραώ, με την σημαντικότερη να θεωρείται από τους ιστορικούς η Χατσεψούτ η οποία βασίλευσε από το 1479 π.Χ. μέχρι το θάνατό της το 1458 π.Χ.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας αποτελείται από 2.300.000 πέτρινα τούβλα.

Στα σανδάλια του Τουταγχαμών ήταν ζωγραφισμένοι οι εχθροί του, ώστε να τους πατάει σε κάθε ευκαιρία.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο λόγος που ο Νείλος «φούσκωνε» κάθε χρόνο ήταν τα δάκρυα της θεάς Ίσιδας. 

Ενώ οι Αιγύπτιοι φημίζονται για την αγάπη τους προς τις γάτες, είχαν κι άλλα κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των γερακιών, των σκύλων, των λιονταριών και των πιθήκων.

Οι Αιγύπτιοι είχαν περισσότερους από 1.000 διαφορετικούς θεούς.

Ο Ραμσής είχε οκτώ γυναίκες και περίπου 100 παλλακίδες. Πέθανε σε ηλικία μεγαλύτερη των 90 ετών.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ήταν το μεγαλύτερο κτίσμα στον κόσμο για περίπου 4.000 χρόνια.

Τα ιερογλυφικά των Αρχαίων Αιγυπτίων δεν περιείχαν φωνήεντα, επομένως δε θα μάθουμε ποτέ πώς πρόφεραν τις λέξεις.

Οι περισσότερες πυραμίδες χτίζονταν ως τύμβοι για τους φαραώ και τις οικογένειές τους. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότερες από 130 πυραμίδες.

Ο σκαραβαίος θεωρούταν ιερός και συμβόλιζε τη ζωή μετά θάνατον.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι εφηύραν και την οδοντόκρεμα. Η πάστα τους περιείχε πιπέρι, λουλούδια ίριδας και αλάτι.

H Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας έχει αεραγωγούς με κατεύθυνση τον αστερισμό του Ωρίωνα ώστε οι ψυχές να ταξιδέψουν στους ουρανούς χωρίς εμπόδια.

Κάποιες μυγοσκοτώστρες ήταν φτιαγμένες από ουρές καμηλοπαρδάλων.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v