SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Οι χρυσοί κανόνες για όσους επικοινωνούν μέσω κειμένου

Το κείμενο έχει επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό τον προφορικό λόγο. Γι’ αυτό καλό είναι να το χρησιμοποιήσεις όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Δες εδώ πώς.

Οι χρυσοί κανόνες για όσους επικοινωνούν μέσω κειμένου

Υπάρχουν άνθρωποι που πλέον νιώθουν αμήχανα και μόνο στην ιδέα ότι θα τους πάρεις τηλέφωνο και, για να είμαστε ειλικρινείς, τους καταλαβαίνουμε λίγο. Το μήνυμα το στέλνεις (σχεδόν) όποτε θέλεις, σκέφτεσαι τι θέλεις να πεις πριν το γράψεις∙ γενικά, έχει τα θετικά του. Ωστόσο, κρύβει και κάποιες παγίδες, τις οποίες θα αποφύγεις ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές.

Χρησιμοποίησε το σωστό μέσο

Πριν στείλεις μήνυμα, αναρωτήσου αν είναι λογικό και πρέπον να επικοινωνήσεις αυτό που θέλεις μέσω κειμένου και ειδικά μέσω κάποιου είδους chat (SMS, Viber, Messenger). Γενικά, τα μηνύματα είναι λιγότερο επίσημα και προσωπικά. Δε θα έκανες σε κάποιον πρόταση γάμου μέσω SMS. 

Άλλη μία ένδειξη ότι το μήνυμα δεν είναι το κατάλληλο μέσο για να πεις από αυτό που θέλεις, είναι ο χρόνος που χρειάζεσαι για να το γράψεις. Αν σου παίρνει περισσότερα από δέκα λεπτά, τότε μάλλον πρέπει να στείλεις email ή να καλέσεις.

Σκέψου σε ποιον απευθύνεσαι

Πάντα να σκέφτεσαι σε ποιον στέλνεις. Για παράδειγμα, μάλλον είναι σοφότερο να αποφύγεις τα emojis ή την αργκό των σόσιαλ αν στέλνεις στον ανώτερό σου. Ή, αν έχεις παράπονα για κάποιο άτομο, τότε είναι εκατό φορές προτιμότερο να το πεις στο ίδιο, παρά να γκρινιάξεις στην ομαδική σας συνομιλία.

Μη χρησιμοποιείς κεφαλαία

Ξέρουμε πόσο δελεαστικό είναι να γράψεις με κεφαλαία αυτό που θέλεις να πεις, ειδικά αν το μέσο σου είναι τα σόσιαλ. Ωστόσο, θα σου προτείναμε να το αποφύγεις για πολλούς λόγους. Αφενός φαίνεται να φωνάζεις, και αφετέρου με τα κεφαλαία δίνεις την εντύπωση ενός φαιδρού και γραφικού ανθρώπου.

Διάβασε και ξαναδιάβασε αυτό που πρόκειται να στείλεις

Από συντακτικό και γραμματική πώς πάμε; Μήπως ο οτο-κορέκτορας έχει «διορθώσει» κάποια λέξη που δε θα έπρεπε; Να σου γίνει συνήθεια να διπλοτσεκάρεις ένα μήνυμα πριν το στείλεις. Κατά τη διάρκεια του διπλοτσεκαρίσματος, έλεγξε και τον παραλήπτη. Έχουν διαλυθεί σπίτια.

Μην κάνεις υποθέσεις

Θυμήσου ότι ο γραπτός λόγος απέχει παρασάγγας από τον προφορικό. Δεν έχεις τον άλλο απέναντί σου, δε σε κοιτάει όταν μιλάει, δεν νιώθεις τα συναισθήματά του. Το μόνο που έχεις (και θα έχει) είναι ένα μήνυμα. Επομένως, αν σαν απάντηση έλαβες ένα «Οκ», μην κάνεις το χειρότερο σενάριο -ότι δηλαδή σε γράφει (χο,χο) και δε σε θεωρεί σημαντικό. Μπορεί να μην έχει μπαταρία, μπορεί να είναι απασχολημένος (και πολύ σου είναι σε αυτήν την περίπτωση ότι σου απάντησε), ίσως έχει σκοπό να σε πάρει αργότερα τηλέφωνο. Αν σκας, μπορείς να τον καλέσεις αργότερα.

Τέλος, μην ξεχνάς το σαβουάρ βιβρ των μηνυμάτων

Πρώτο και κυριότερο: Θα σέβεσαι. Μη βρίζεις σε παρακαλούμε. Δεύτερον, θα είσαι ψύχραιμος και δε θα κουτσομπολεύεις -θυμήσου ότι ο γραπτός λόγος αποτυπώνεται εύκολα σε εικόνα, η οποία μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Τρίτον, απάντησε όσο πιο γρήγορα μπορείς ή απάντα όταν βρεις χρόνο. Στην πρώτη περίπτωση τόνισε ότι δεν έχεις χρόνο και ότι θα επικοινωνήσεις αργότερα και στη δεύτερη πες κάτι όπως «ήμουν σε ένα σημαντικό τηλεφώνημα». Τέταρτο και τελευταίο, σεβάσου τις διαφορετικές κουλτούρες∙ ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην επαρχία έχει άλλο κώδικα επικοινωνίας από κάποιον που έχει μεγαλώσει στην πόλη. Ή κάποιος που έχει έρθει από άλλη χώρα δεν είναι απαραίτητο να ξέρει τέλεια γραμματική και συντακτικό.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Τίποτα δεν είναι σημαντικό, έτσι όλα είναι σημαντικά."

Keith Haring, Αμερικανός ζωγράφος

  • 1836 - Ο Σάμουελ Κολτ παράγει το πρώτο περίστροφο μαζικής παραγωγής.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2