Καθημερινά πράγματα που δεν θα υπάρχουν στο μέλλον

Δυστοπικό ή μη, το μέλλον θα εξαλείψει αρκετά καθημερινά αντικείμενα. Δείτε οκτώ πράγματα που μάλλον δε θα υπάρχουν σε δέκα χρόνια.
Καθημερινά πράγματα που δεν θα υπάρχουν στο μέλλον

Θυμάστε τις βιντεοκασέτες; Τις απλές κασέτες; Τα σιντιρόμ; Τα ντιβιντί; Συγχαρητήρια, ανήκετε στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες – πλακίτσα.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι πόροι μειώνονται, κάποια πράγματα που θεωρούμε σήμερα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό σε δέκα χρόνια να έχουν εκλείψει.

Σοκολάτα

Δε θέλουμε να σε σοκάρουμε, αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια (είδες τι κάναμε εκεί). Λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό με τον οποίο μειώνεται η παραγωγή κακάο, ειδικοί αναφέρουν πως η παραγωγή σοκολάτας ενδεχομένως να σταματήσει στο μέλλον.  Μήπως αντί για χαρτιά τουαλέτας να στοκάρουμε καμιά μαύρη σοκολάτα;

 

Πιστωτικές κάρτες

Όχι, δεν θα εξαφανιστούν οι πιστωτικές κάρτες σαν έννοια, απλά θα σταματήσουμε να χρειαζόμαστε το πλαστικό τους για να πληρώσουμε. Σίγουρα θα έχεις δει ανέπαφες συναλλαγές μέσω κινητών, συναλλαγές οι οποίες όσο περνά ο καιρός θα γίνονται πιο δημοφιλείς. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να μην χρησιμοποιούμε καν συσκευές – στην Κίνα χρησιμοποιούν ήδη ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου για τις πληρωμές.

Μεγάλοι σκληροί δίσκοι

Υπήρχε μια εποχή που ο αποθηκευτικός χώρος ήταν κρίσιμος παράγοντας για την επιλογή υπολογιστή ή τηλεφώνου. Όμως, με γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και φθηνό χώρο αποθήκευσης με βάση το Cloud, το μέγεθος δεν έχει σημασία πλέον – τουλάχιστον στην αποθήκευση έτσι;  Για μια μικρή συνδρομή, ακούμε μουσική στο Spotify και βλέπουμε ταινίες και σειρές στο Netflix, δημιουργούμε αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας (σε υπηρεσίες όπως το iCloud, το Google και το Dropbox) και έχουμε άμεση πρόσβαση σε πολλές συσκευές.

 

Μετρητά

Δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, όμως ήδη βρίσκονται σε διαδικασία «απόσυρσης» και δε θα χρειαστεί  πολύς χρόνος για να γίνουν η λιγότερο προτιμητέα επιλογή πληρωμών. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ATM ανά άτομο έχει μειωθεί από το 2010 από 40 το χρόνο σε 25, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα στις ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία ανάλυσης East & Partners υπολογίζει ότι η Αυστραλία θα είναι σχεδόν χωρίς μετρητά (έως 2 τοις εκατό των αγορών) έως το 2022.

Κωδικοί

Είσαι από εκείνους που χρησιμοποιούν κωδικούς όπως 123456 ή PASSWORD; Περαστικά με τους ιούς και την κλοπή των δεδομένων σου για αρχή, μάλλον ξέρεις καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κωδικοί δε θα σε απασχολούν στο μέλλον. Ήδη οι συσκευές ξεκλειδώνονται με το δαχτυλικό αποτύπωμα ή την αναγνώριση προσώπου και σύντομα όλες οι δικλείδες ασφαλείας θα περιστρέφονται γύρω από αυτά.

 

Κλειδιά

Στο όχι και τόσο άμεσο μέλλον τα κλειδιά  θα αποτελούν μουσειακό έκθεμα. Ήδη σπίτια, αυτοκίνητα και γραφεία στο εξωτερικό αλλά και στη  χώρα μας «ανοίγουν» με τη χρήση κινητών, ρολογιών ή εφαρμογών. Και ναι, καλά το κατάλαβες, όλα τα παραπάνω θα αντικατασταθούν με αναγνώριση προσώπου.

Φορτιστές

Αν έχεις τελευταίας τεχνολογίας κινητό τότε μάλλον υποστηρίζει «ασύρματη φόρτιση» ήτοι το βάζεις πάνω σε μια επιφάνεια και γεμίζεις μπαταρία. Πιο βολικό σίγουρα από το να μπλέκεις με φορτιστές, όμως στο μέλλον θα υπάρχουν ακόμα καλύτερες επιλογές. Η φόρτιση θα γίνεται από τον αέρα (OTA) όπως ακριβώς με το Wifi- χωρίς καλώδια ή βάσεις φόρτισης – σε απόσταση μέχρι και δέκα μέτρων. Η τεχνολογία αυτή είχε προβλεφθεί από τον τεράστιο Τέσλα στα 1900, όμως πλέον οι εταιρείες ενέργειας δουλεύουν στο να την κάνουν πράξη.

Κοντρόλ

Το «κομπιούτερ» που έλεγε και ο παππούς μας, θα μας απαλλάξει σύντομα από την ύπαρξή του. Επομένως αν δεν κατάφερες ποτέ να μάθεις τι διάολο κάνουν όλα αυτά τα κουμπιά, μην αγχώνεσαι. Στην τελική, έχεις ήδη στα χέρια σου τον μελλοντικό του αντικαταστάτη – το κινητό σου. Σύντομα θα μπορείς να το χρησιμοποιείς για να ελέγχεις κάθε συσκευή: τηλεόραση, κλιματιστικό, φωτισμό, μουσική, φούρνο, ακόμη και τα ψηφιακά έργα τέχνης στον τοίχο σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v