Έρευνα στη Σιγκαπούρη δείχνει πότε θα τελειώσει η πανδημία

Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν την πορεία του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες.
Έρευνα στη Σιγκαπούρη δείχνει πότε θα τελειώσει η πανδημία
Η εξέλιξη και η εξάπλωση μιας πανδημίας δεν είναι εντελώς τυχαία. Όλες οι πανδημίες, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, ακολουθούν έναν τυπικό κύκλο ζωής που αποτελείται από καθορισμένες φάσεις.

Ξεκινώντας με το αρχικό ξέσπασμα, οι πανδημίες χαρακτηρίζονται από τη φάση επιτάχυνσης, το σημείο καμπής, τη φάση επιβράδυνσης και το οριστικό τέλος τους. Αυτές οι φάσεις μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα την πανδημία και τη χώρα, καθώς οι κυβερνητικές και πολιτικές αλλαγές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ασθένεια, ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο θα «κινηθεί».

Χρησιμοποιώντας τον τυπικό κύκλο ζωής μιας πανδημίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού της Σιγκαπούρης (SUTD) δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο SIR το οποίο προβλέπει πως κινείται ο ιός βάσει δεδομένων από τρέχουσες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και θανάτους.

Αυτό το μοντέλο «πρόβλεψης-παρακολούθησης» ενημερώνεται καθημερινά με νέα δεδομένα από αυτή τη σελίδα. Αυτό το σύνολο δεδομένων, περιέχει όλα τα στοιχεία σχετικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους που έχουν συλλεχθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (Solna, Σουηδία).

Τα δεδομένα που εισάγονται απεικονίζονται σε ένα γράφημα ράβδων και μια υπερκείμενη καμπύλη σε σχήμα καμπάνας, η οποία εμφανίζει την προβλεπόμενη τροχιά της νόσου, επιτρέποντας στους χρήστες να εντοπίσουν εύκολα τις κύριες φάσεις της πανδημίας. Δείτε τα γραφήματα εδώ.

Στις 30 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει οριστικό τέλος της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα περίπου στις 4 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με την Ελλάδα οι ερευνητές από τη Σιγκαπούρη εκτιμούν το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί την 9η Μαΐου. Το 99% θα καταγραφεί στις 24 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται στις 12 Ιουλίου.

Δείτε τον πίνακα:
 

Σε κείμενο που συνοδεύει τα γραφήματα, ο επικεφαλής του εργαστηρίου Jianxi Luo προειδοποιεί ενάντια στους κινδύνους της υπερβολικής αισιοδοξίας με βάση τις προβλεπόμενες ημερομηνίες, καθώς οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αναζωπύρωση» της λοίμωξης και παράταση της πανδημίας.

«Παρόλο που η πρόβλεψη που βασίζεται στην επιστήμη και τα δεδομένα στοχεύει να είναι αντικειμενική, είναι από τη φύση της αβέβαιη. Ένα πράγμα που είναι σίγουρο είναι ότι το μοντέλο, τα δεδομένα και οι προβλέψεις είναι ανακριβείς και ανεπαρκείς για να αντιπροσωπεύσουν πλήρως την περίπλοκη, εξελισσόμενη και ετερογενή πραγματικότητα του κόσμου μας», έγραψε ο Luo.

Με πληροφορίες από biotechniques.com 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v