Πώς βγαίνουν οι χώρες του κόσμου από την καραντίνα

Δείτε πώς ετοιμάζονται δειλά δειλά διάφορες χώρες του κόσμου για την επαναφορά στην κανονικότητα της μετά κορωνοϊού εποχής.
Πώς βγαίνουν οι χώρες του κόσμου από την καραντίνα

Τη στιγμή που στην Ελλάδα το τοπίο για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι θολό και τα περιοριστικά μέτρα παίρνουν παράταση μέχρι τις 4 Μαΐου, κάποιες χώρες του κόσμου έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα τους δειλά βήματα για να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian, στις χώρες αυτές που έχουν καταφέρει να περιορίσουν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η πίεση στις κυβερνήσεις για κατάργηση του lockdown και αναζωπύρωση της οικονομία είναι έντονη, τόσο από τους επιχειρηματίες που βλέπουν τις βιομηχανίες τους να είναι στείρες, μέχρι τους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ που διαβάζουν τα δεδομένα και βλέπουν παντού… κόκκινο, τους απελπισμένους πολίτες που θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές και τις οικογένειες που θέλουν τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία.

Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει «βήμα βήμα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Scott Morrison και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα το εθνικό υπουργικό συμβούλιο των πολιτειακών και ομοσπονδιακών κυβερνήσεων θα επανεκτιμήσει το lockdown για να δει αν μπορεί να το χαλαρώσει ή να το καταργήσει, ενώ σε έξι εβδομάδες η κυβέρνηση ελπίζει πως η οικονομία θα αρχίσει να «λύνεται». Ωστόσο, η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια, έως ότου βρεθεί το εμβόλιο ή επιτευχθεί ανοσία αγέλης.


Cnn.com

Η Νέα Ζηλανδία ήταν ένα από τα λίγα κράτη του δυτικού κόσμου που έλαβε άμεσα αυστηρά μέτρα κλείνοντας τα σύνορα και ακολουθώντας αυστηρή στρατηγική περιορισμού. Η χώρα κατάφερε να ισοπεδώσει την καμπύλη- 1.401 περιπτώσεις και μόνο εννέα νεκροί – όμως οι πιέσεις στην κυβέρνηση είναι πιο έντονες από ποτέ. Μια ομάδα έξι επιστημόνων που αποκαλούνται «Σχέδιο Β», προέτρεψαν την πρωθυπουργό, Jacinda Ardern, να ανοίξει τη χώρα, ισχυριζόμενοι ότι η συγκεκριμένη στρατηγική εξάλειψης του ιού είναι καταδικασμένη και θα έχει μεγαλύτερες οικονομικές και υγιειονομικές επιπτώσεις από τον ίδιο τον ιό.

Στο ρεπορτάζ του Guardian τονίζεται πως η Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε από πολύ νωρίς ένα από τα αυστηρότερα lockdowns παγκοσμίως στις 23 Μαρτίου, πριν υπάρξει κάποιος νεκρός από τον ιό στην χώρα. Έκλεισε τα σχολεία και όλα τα μαγαζιά εκτός εκείνα που είναι πρώτης ανάγκης. Η άσκοπη κυκλοφορία απαγορεύτηκε και ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Την περασμένη Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα από την προσεχή εβδομάδα από το «επίπεδο τέσσερα», στο «επίπεδο τρία», κατά το οποίο θα λειτουργήσουν κάποια καταστήματα εστίασης take away, ο κατασκευαστικός και ο δασικός τομέας.


Marty MELVILLE / AFP

Στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πιθανότατα στις 4 Μαΐου, αρχικά για τους μαθητές που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα κομμωτήρια, αρκεί να εγγυηθούν την ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού. Από τις 20 Απριλίου, έχουν ήδη ανοίξει τα μαγαζιά μεγέθους έως 800 τετραγωνικά, τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα ποδηλάτων και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα κρατήσουν μέχρι και τις 3 Μαΐου, ενώ μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ και συναυλίες θα συνεχίσουν να απαγορεύονται μέχρι τα τέλη Αυγούστου.



Η Τσεχία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έκλεισε τα σύνορά της, έχει ήδη χαλαρώσει κάποια από τα μέτρα. Ένας περιορισμένος αριθμός καταστημάτων έχει ανοίξει, οι πολίτες δεν υποχρεώνονται να φορούν μάσκες όταν τρέχουν, και όσοι έχουν «σοβαρούς λόγους» να ταξιδέψουν μπορούν να φύγουν από την χώρα, όμως θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 15 ημέρες αφού επιστρέψουν. Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δοκιμαστική διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα, με προσεκτικό άνοιγμα καταστημάτων αρχής γενομένης των σούπερ μάρκετ, καταστημάτων για επισκευές και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Αν δεν υπάρξει κύμα νέων κρουσμάτων, θα ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά, και μετά τα καταστήματα έως 1000 τετραγωνικά, αρκεί να μη βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια και τα κέντρα άθλησης, στα οποία όμως τα αποδυτήρια θα είναι κλειστά.

Οι μπυραρίες, τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν στις 25 Μαΐου, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς: τραπεζάκια έξω και εξυπηρέτηση μέσα από συγκεκριμένο θάλαμο. Το τελικό στάδιο θα εφαρμοστεί στις 8 Ιουνίου, με το άνοιγμα των μεγάλων καταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των ζωολογικών κήπων. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα παραμείνει υποχρεωτική.

Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει βιβλιοπωλεία, πλυντήρια και μαγαζιά με παιδικά ρούχα σε κάποιες πόλεις, ενώ έχει επιτραπεί σε κάποιους εργαζομένους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ενώ το lockdown αναμένεται να λήξει στις 4 Μάϊου.

Στην Ισπανία των 20.000 + θανάτων κάποιοι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους όμως τα περισσότερα καταστήματα και υπηρεσίες παραμένουν κλειστά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της El Pais, οι κάτοικοι της Μαδρίτης πιθανώς να μπορέσουν να πιουν το ποτάκι τους με θέα την πόλη από το Ginkgo Sky Bar, όμως θα πρέπει να φορούν γάντια και μάσκα προσώπου, ενώ θα είναι χωρισμένοι από τους άλλους με ένα παραπέτασμα. Αν κάποιος πελάτης θέλει να ανέβει για να δει το ηλιοβασίλεμα, θα πρέπει να ζητήσει άδεια από το προσωπικό και να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή που θα επισημαίνεται στο δάπεδο του μπαρ στον τελευταίο όροφο.



Στην Αυστρία έχουν ήδη ανοίξει μικρά καταστήματα και μαγαζιά με είδη κηπευτικής, καθώς και κάποια πάρκα με αυστηρούς όμως κανόνες και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Αν ο ιος παραμείνει υπό έλεγχο, όλα τα μαγαζιά θα ανοίξουν στις 2 Μαΐου και τα εστιατόρια από τα μέσα του ίδιου μήνα.

Η Δανία τέλος, άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τα σχολεία, όμως τα εστιατόρια και τα καφέ θα παραμείνουν κλειστά και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων απαγορεύονται μέχρι τις 10 Μαΐου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v